in

U srijedu većinom sunčano, ali uz sve osjetniju južinu

Slatka-Tajna.Eu

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

“U srijedu još uglavnom sunčano, na kopnu s hladnim, mjestimice i maglovitim jutrom.

U četvrtak prolazno jače naoblačenje s kišom, na Jadranu i jugom, a u gorju i uz susnježicu i snijeg.

Od petka hladnije, iako na Jadranu opet većinom sunčano, u početku uz jaku buru s olujnim udarima, a na kopnu promjenjivo oblačno, uz prolazne slabe oborine, te sjeverni i sjeverozapadni vjetar.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” pojasnio je i moguće nevolje na promjene vremena osjetljivijih ljudi:

“Uz dotok toplijeg zraka po visini tijekom srijede će tlak naglo padati te će biometeorološke prilike biti sve nepovoljnije, a u četvrtak slijede i oborine. Nakon toga zapuhat će sjeverni vjetar, na moru bura, te će nam stići hladniji zrak.”

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U srijedu većinom sunčano, ali uz sve osjetniju južinu

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “Srijeda će na istoku Hrvatske biti uglavnom sunčana, ujutro mjestimice uz mogućnost za maglu. Sjeverozapadnjak će oslabjeti i popodne ponegdje okrenuti na umjeren južni i jugozapadni vjetar. Temperatura ujutro niža nego u utorak, a danju podjednako toplo kao tijekom utorka.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura od jutarnjih između -6 i -3 °C danju porasti do vrijednosti između 5 i 8 °C. Bit će obilje sunčanog vremena, u jutarnjim satima mjestimice s maglom. Od sredine dana zapuhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Na južinu treba računati i u gorju te na sjevernom Jadranu. Prije toga, u noći i ujutro na moru još bura. Dan će obilježiti sunčano vrijeme, no navečer će se postupno jače naoblačiti. Jutro hladnije nego u utorak te u nekim kotlinama gorske Hrvatske i u unutrašnjosti Istre moguće maglovito. Dnevna temperatura između 10 i 13 °C, u gorju od 5 do 9 °C.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji. Bura još u noći i ujutro može biti umjerena do jaka, brzo će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, navečer na sjeveru područja na jugo. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od -4 do 1 °C, na obali i otocima od 3 do 8 °C, a najviša dnevna između 9 i 14 °C.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu naše domovine gdje će dan biti sunčan. Zapuhat će tijekom dana sjeverozapadni vjetar, no u prvom dijelu srijede još bura, na udare ponegdje moguće i jaka.”

U nastavku tjedna promjenjivo

“U četvrtak prolazno jače naoblačenje s kišom, u gorskoj Hrvatskoj i susnježicom te snijegom. Jugozapadni vjetar okrenut će krajem dana na sjeverni. Od petka u kopnenom području uz promjenjivu naoblaku može biti mjestimičnih oborina, posebice u subotu. Temperatura zraka pritom niža nego sredinom tjedna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I na Jadranu nakon četvrtka hladnije, premda većinom sunčano, u petak s jakom burom. U četvrtak pak uz jugo i jugozapadni vjetar treba računati na povremenu kišu, u prvom dijelu dana na sjevernom dijelu, a u drugom prema jugu.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U jeku skandala sa suprugom, Karleuša poslala poruku Dragani Mirković

Navijači počastili Kirjosa pivom