in

Suša nova direktorica Velesajma, Badovinac ravnateljica MSU-a

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Tomašević; Renata Suša

Foto: HRT / Grgur Zucko/PIXSELL

Renata Suša izabrana je za novu direktoricu Zagrebačkog velesajma, a Zdenka Badovinac imenovana je ravnateljicom Muzeja suvremene umjetnosti, objavio je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomašević je na konferenciji za medije rekao kako je Suša stručnjakinja za upravljanje u nekretninskom biznisu i infrastrukturi. Između ostalog istaknuo je i da je bila predsjednica uprave HŽ infrastrukture.

– Vjerujemo da će dobro voditi Zagrebački velesajam. Stupit će na snagu negdje krajem veljače, do tada će ostati sadašnja direktorica na toj poziciji, rekao je Tomašević.

Tomašević je rekao i kako je donio odluku o poništavanju dva natječaja koji su dosad bili u tijeku, za pročelnika Gradskog ureda za upravljanje imovinom i stanovanje, odnosno Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

– Ta dva natječaja sam odlučio poništiti, odnosno ponoviti te natječaje kako bi se javilo još dobrih kandidata i kandidatkinja, rekao je Tomašević.

Tomašević je rekao i kako je potpisao imenovanje ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti – na to mjesto na prijedlog Upravnog vijeća dolazi Zdenka Badovinac. Tomašević je rekao da se radi o jednoj od najcjenjenijih kustosica moderne i suvremene umjetnosti u ovom dijelu Europe. Odluka je donesena s četiri glasa za i jednim protiv.

Preokretanje štetnih odluka, ušteda 400 milijuna kuna

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da će ova gradska vlast biti vrlo posvećena rješavanju prostornih problema, između ostalog i takozvanih brownfield lokacija – Paromlina, Gredelja, Zagrepčanke na Heinzelovoj i Bloka Badel, odnosno Bloka Kvatrić. Naveo je kako će na prvu ovogodišnju sjednicu Skupštine ići prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti za donošenje odluke o prestanku društva i pokretanju postupka likvidacije trgovačkog društva Blok Kvatrić d. o. o.

– Radi se o poništenju štetne odluke koju je koalicija BM365 i HDZ izglasala u Gradskoj skupštini u rujnu 2020. kojom bi Grad Zagreb praktički predao upravljačka prava nad 155 milijuna kuna vrijednim gradskim zemljištem privatnom investitoru, rekao je Korlaet.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je problematično da se prvo radi tvrtka, da se prvo uđe u partnerstvo s investitorom, a da se tek onda radi urbanistički plan uređenja koji će definirati što se tamo može graditi.

Druga štetna odluka koju će preokrenuti, dodao je, je odluka o pročistaču otpadnih voda, odnosno trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda. Tomašević je naveo kako je Gradska skupština 2019. pokrenula proceduru, uz protivljenje oporbe, da za treći stupanj pročišćavanja investitor bude privatni koncesionar Zagrebačke otpadne vode i da investicija od 400 milijuna kuna padne na gradski proračun.

– Budući da se radi o privatnom koncesionaru, a nije moguće drugačije napraviti treći stupanj osim na posjedu privatnog koncesionara, koji ima koncesiju do 2028. godine, to, nažalost, nije bilo moguće, tada po tvrdnji gradske vlasti, financirati iz EU-fondova, jer se radi o privatnom investitoru, a ne o javnom poduzeću, rekao je Tomašević.

Tomašević je rekao da sada idu na Skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor ipak bude Vodoopskrba i odvodnja, za što su suglasnost dali i od strane privatnog koncesionara, kako bi investicija mogla biti financirana iz EU-fondova, a ne iz gradskog proračuna.

– Time ćemo direktno uštedjeti proračunu Grada Zagreba iznos od oko 400 milijuna kuna, rekao je Tomašević.

Odluka o podnošenju prijedloga i peticija građana

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec rekla je da je Odluka o podnošenju prijedloga i peticija građana od danas 30 dana u javnom savjetovanju. 10 posto birača Grada Zagreba može kroz rok od 90 dana prikupiti potpise da bi stavili nešto na dnevni red Gradske skupštine.

– Mislim da je sasvim jasno zašto nam je to važno. Obvezali smo se u ovom mandatu napraviti niz koraka koji će otvoriti gradsku upravu prema građanima, rekla je Dolenec.

Otpad u tvornici Sljeme

Na novinarsko pitanje o odlaganju otpada od strane Holdinga na prostoru bivše tvornice Sljeme u Sesvetama, Korlaet je rekao da skupljaju sve više podataka o tom problemu. Dozvola nije izdana, ali to niti nije deponij, nego takozvana komunalna baza, tamo se privremeno deponiraju cijevi i zemlja prilikom rekonstrukcije prometnica u blizini, rekao je.

– Kao što mi je rekao direktor ViO-a, taj materijal tamo dolazi i odlazi, dodao je Korlaet.

Rekao je kako još nisu ustanovili kako su tamo dospjeli ležeći policajci, ali da imaju informaciju da dio njih također nije otpad, već ih se može vratiti nazad nakon rekonstrukcije pojedine prometnice.

Korlaet je rekao i da ondje sigurno ima i drugog otpada koji je navezen nakon što tvrtka Bilić-Erić više ne čuva taj kompleks, ali da će to riješiti u narednim tjednima.

Što se tiče azbesta kao najopasnijeg otpada na toj lokaciji, rekao je da su se čuli s direktorom Čistoće te da već imaju ugovor s tvrtkom za zbrinjavanje azbesta. Dodao je da odvoz azbesta kreće već danas te da ga ondje nema puno.

Sindikati i otpuštanja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje hoće li se sastati sa sindikatima vezano za najavljena otpuštanja u Holdingu, Tomašević je rekao kako će strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, ali da se neće miješati u svakodnevno poslovanje ili procese na način na koji je to radio bivši gradonačelnik Milan Bandić.

– Ako će biti potrebe neke strateške stvari proći, naravno da ćemo si sjesti. Međutim, sam proces i samo upravljanje firmom radi uprava, a ne mi kao gradski vlast, rekao je Tomašević.

Na pitanje o najavi štrajka, rekao je kako je to rečeno u nekom kontekstu od strane nekih predstavnika sindikata.

– O tom potom. Vjerujem da će u procesu savjetovanja doći do dobrih rješenja za sve, poručio je Tomašević.

Rekao je da moraju povećati prihode i smanjiti troškove, te da to neće biti samo u broju zaposlenih, već i u drugim mjerama vezano za kontrolu javne nabave i novim poslovnim modelima.

Tomašević se nada produljenju roka za Fond solidarnosti

Tomašević je rekao kako se nadaju da će Vlada uspjeti produžiti rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa. Dodao je kako je dobra stvar za Grad Zagreb u odnosu na državne projekte da je dobar dio projekata već trajao i obnova je već gotova, a da novac još nije povučen iz Fonda solidarnosti.

– Mi ćemo moći dosta povući jer su projekti već debelo u tijeku, neki su već završili, jer ćemo retroaktivno povući novac, rekao je Tomašević.

Rekao je i kako su neke od procjena štete koje je radila gradska vlast prije njih bile nerealno visoke, barem dvostruko veće od stvarne štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MAJSTOR ZA ŠIŠANJE: Irfan Tepić objavio knjigu “Berber ili prijatelj” i otkrio zašto su Dino Merlin i Miralem Pj

Popović našao zamjenu za Bosanca: Grand predstavio novog člana žirija