in

Cijene stambenih nekretnina u Evropi porasle za 9,2 posto

Slatka-Tajna.Eu

Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, pokazao je  izvještaj Eurostata.
Na nivou EU cijene stambenih nekretnina porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, najsnažnije u malo više od 15 godina, objavio je evropski statistički ured.

U drugom tromjesečju uvećane su 7,4 posto, prema revidiranim podacima.

U eurozoni cijene su u trećem tromjesečju porasle 8,8 posto, najsnažnije od 2005. godine kada je Eurostat počeo prikupljati podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 posto.

Dvocifreni rast u pola zemalja
Sve su zemlje EU-a osim Grčke čiji podaci nisu bili dostupni bilježile rast cijena stambenih nekretnina u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 posto, napominju u Eurostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuSlijede Litva i Estonija s rastom cijena za 18,9, odnosno 17,3 posto, te Holandija gdje su porasle 16,8 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromjesečju uvećane su 6,5 posto.

Najblaže su porasle cijene na Kipru, za 2,2 posto, a slijede Italija i Španija s rastom cijena stambenih nekretnina za 4,2 posto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zlatni retriver i njegova djevojka imaju poseban način pozdravljanja

Fudbalski klub Everton otpustio trenera Rafaela Beniteza