in

Od ulaska u EU Hrvatska stalno bilježi porast iseljavanja stanovništva

Slatka-Tajna.Eu

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Foto: HTV / HRT

Hrvatska ima 3.888.529 milijuna stanovnika, pokazuju prvi rezultati Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. kojeg je tijekom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS). Loše demografske prognoze su nažalost ostvarene. U proteklih 10 godina Hrvatska je izgubila 396.360 stanovnika.

– To su nažalost podaci koje smo i očekivali, prateći statistiku svih ovih godina, rekla je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknula je da od 2013. godine otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju bilježimo stalni porast iseljavanja našeg stanovništva.

– Moramo biti svjesni činjenice da otvaranjem granica građani koji nisu imali kvalitetan život ili kvalitetno radno mjesto odlazili su izvan granica RH, što mi posljedice i u ovom trenutku osjećamo, rekla je Josić.

Na upit je li taj val iseljavanja od ulaska u EU gotov i hoće li usporavati, državna tajnica za demografiju rekla je kako ne možemo govoriti da ga uopće neće biti.

– Naša intencija je da ga usporimo i poboljšamo kvalitetu života u Hrvatskoj. Moramo biti svjesni činjenice da ako mladima omogućimo kvalitetno zaposlenje, život, stanovanje i obrazovanje, koje će biti u skladu s tržištem rada ljudi će htjeti ostati ovdje. Hrvatska se doista trudi da te uvjete koliko toliko približimo gornjoj granici da naši stanovnici osjete da se ovdje može dobro živjeti, rekla je. 

Dodala je da se na nacionalnoj razini može štogod donijeti, ali da ako to nije provedivo na lokalnoj razini i ako se s njima ne razgovara, da se nećemo puno pomaknuti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kad je riječ o konkretnim mjerama, izdvojila je rodiljne i roditeljske potpore. Rekla je kako su roditeljski dio povećali na 7500 kuna, te da i uvesti novo pravo – očinski dopust.

Istaknula je i ulaganja u predškolski odgoj.

– To je bitna usluga koja se u zadnje 3,5 godine pomaknula na bolje. Različiti resori ulagali su u izgradnju i adaptaciju brojnih predškolskih ustanova. Dvjestotinjak je novih izgrađeno, a 450 adaptirano i stavljeno u funkciju, rekla je Josić. 

Naglasila je kako ove mjere neće dati rezultate u sljedećih 1-3 godine, već moramo gledati njihov dugoročni učinak, moramo ih dalje nadograđivati i širiti na druge dijelove Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prosječna plaća u novembru 2021. godine u FBiH 1.022 KM

Pilić o ponovnom odbijanju vize Đokoviću: Neka ih je sramota