in

Kako se izboriti s meteoropatijom

Slatka-Tajna.Eu

Simptomi meteoropatije manifestiraju se obično 24-48 sati prije promjene vremena. Primarna ili osnovna meteoropatija javlja se kod zdravih osoba u vidu promjene raspoloženja, tjelesne slabosti ili bolova. Kod simptoma meteoropatije mogu pomoći različite biljke ili prirodni dodaci prehrani.

Meteoropatija je niz simptoma i reakcija našeg organizma na promjenu vremena, a vremenski faktori koji utječu na naš organizam uključuju temperaturu, UV zračenje, vlagu, vjetar, pritisak, kišu i grmljavinu. Među najranjivijim skupinama su ljudi srednje dobi, posebno žene, no može se dešavati bilo kome, od dojenčadi do starijih osoba. Koliko pojedine osobe pogađa ovo stanje pokazuje i to da je u nekim mediteranskim zemljama južina olakotna okolnost kod kaznenih djela.

 TEGOBE KOJE OSJEĆAJU METEOROPATI

Meteoropatija može biti posebno opasna za ljude s težim bolestima, jer im može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje, pa čak dovesti i do smrti. Simptomi meteoropatije manifestiraju se obično 24-48 sati prije promjene vremena, posebno kod osjetljivijih ljudi, a uključuju depresivna stanja, glavobolje, vrtoglavice, fizičku slabost, hipertenziju, pojačanu osjetljivost na bol u zglobovima i mišićima, pogoršanje simptoma postojeće bolesti, promjene raspoloženja, nervozu te pojačane otkucaje srca.

Ovo stanje obično traje dan-dva, a zatim se organizam stabilizira, no simptomi su isti bez obzira na doba godine.

TIPOVI METEOROPATIJE

Primarna ili osnovna meteoropatija javlja se kod zdravih osoba u vidu promjene raspoloženja, tjelesne slabosti ili bolova za vrijeme vremenskih promjena. Dok je sekundarna meteoropatija stanje kada se neke već prisutne bolesti kao što je visoki krvni pritisak, srčane i plućne bolesti pogoršavaju zbog vremena.

Woman having a headache. Weather concept.

UZROCI

Vremenske promjene uzrokuju elektromagnetski valovi koji utječu na hipotalamus u mozgu i indirektno pojačavaju izlučivanje hormona stresa, smanjujući hormon sreće endorfin, što vodi ka pojačanoj anksioznosti, iritiranosti, glavobolji i sličnim simptomima. Pad atmosferskog tlaka sužava žile, što uzrokuje rast krvnog pritiska, dok povećanje atmosferskog pritiska čini žile širima i uzrokuje pad krvnog pritiska. Sličan pritisak se dešava i u kostima i zglobovima zbog čega se javlja pojačana bol u njima. Jednim od uzroka meteoropatije smatra se i ljudsko udaljavanje od prirode zbog čega se slabije prilagođava vremenskim promjenama.

KAKO SMANJITI SIMPTOME

Ako patite od meteoropatije, redovno pratite biometeorološku prognozu tako da se možete pripremiti za promjene vremena i potpuno izbjeći ili barem ublažiti simptome koji se javljaju. Kod simptoma meteoropatije mogu pomoći različite biljke ili prirodni dodaci prehrani. Poželjno ih je početi uzimati barem tri dana prije očekivane pojave simptoma.

BILJNI ČAJEVI

Ako patite od meteoropatije, uvijek biste pri ruci trebali imati čajeve od kamilice, pasijeg trna ili limete, jer smanjuju nervozu i napetost. Poželjno ih je početi piti nekoliko dana prije javljanja simptoma. Čaj od valerijane odličan je izbor za one koji pate od nesanice.

GUARANA

Ekstrakt sjemenki guarane eliminira umor i stimulira centralni nervni sistem. Kao prirodni stimulans, guarana se preporučuje osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe izvući maksimum kada je to najpotrebnije. Koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportista.

RHODIOLA ROSEA

Studije ukazuju da Rhodiola rosea dramatično smanjuje razinu stresa, djelujući istovremeno smirujuće i pobuđujuće. Djeluje blagotvorno kod srčane slabosti, aritmije i visokog te niskog krvnog pritiska, djelomično zahvaljujući sposobnosti ove biljke da ublaži simptome.

BORAVAK U PRIRODI

Čest boravak u prirodi i redovna vježba na otvorenom su jedni od najboljih lijekova za meteoropatiju, a pritom su i potpuno besplatni. Stoga krenite u šumu i uživajte u prirodi, uz brojne dobrobiti za vaše zdravlje.

LECITIN

Lecitin se preporučuje osobama koje imaju bolne zglobove, teško se kreću ili su osjetljive na vremenske promjene. Prisutan je u nervnim ćelijskim membranama. Direktno potiče memoriju i koncentraciju te sprečava pojavu demencije.

The post Kako se izboriti s meteoropatijom appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Predstava prepredenog glumca i falš pjevača

Mostar najtopliji grad u FBiH: 15°C izmamilo građane u šetnju / Bljesak.info