in

Hrvatsko veleposlanstvo u Beču u našim bojama

Slatka-Tajna.Eu

Hrvatsko veleposlanstvo u Beču u našim bojama

Foto: HRT / Ivica Grudiček

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču obilježava tri desetljeća međunarodnog priznanja Hrvatske osvjetljivanjem zgrade Veleposlanstva.

Svjetla na zgradi upalio je u 16:30 veleposlanik Daniel Glunčić uz nazočnost počasne gošće, gospođe Edith Mock, udovice nekadašnjeg ministra vanjskih poslova dr. Aloisa Mocka, a koja je značajni svjedok vremena u danima političke borbe svoga supruga i njegovih političkih istomišljenika za priznanje Hrvatske u Austriji.

Upravo je Alois Mock uz Papu Ivana Pavla II te njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera odigrao veliku i ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske.

U trideset godina dvije zemlje njeguju odlične odnose, Austrijanci su među vodećim turistima na Jadranu, a robna razmjena je rekordna – istaknuto je na svečanom obilježavanju u Beču.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Moram se malo vratiti u povijest. Prije više od 30 godina smo ispred kancelarstva mi gradišćanski Hrvati organizirali prosvjed za priznavanje tadašnje Hrvatske, to je bio čak i štrajk glađu, a onda kad je bilo, naravno da smo bili sretni, rekao je Petar Tyran, predstavnik gradišćanskih Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DRAMA SEMIRA HASIĆA: Istekao mu PCR, magla na aerodromu, pobjegao mu avion

“Orvelovski je ovo što se dešava Đokoviću”