in

Poštar iz Tuzle pronašao izgubljeno pismo i postao Djed Mraz

Slatka-Tajna.Eu

Zahvaljujući poštaru iz Tuzle, dječaci Dženan i Kenan dobit će igračku koju su zaželjeli u pismu poslanom Djedu Mrazu.

“Dragi Djedemraze, bio cam dobar i slušao sam mamu i tatu”, ovako počinje pismo, sa sitnim greškama prvačića, sedmogodišnjeg Dženana i njegovog trogodišnjeg brata Kenana sa sjeveroistoka BiH.

U nastavku obraćanja Djedu Mrazu, dvojica mališana mole da im donese autić na daljinski upravljač.

Pismo su dječaci napisali uoči proteklih božićnih i novogodišnjih praznika. Potom su ga ubacili u poštanski sandučić i poslali u „daleku finsku Laponiju“, domovinu Djeda Mraza.

No, umjesto u rukama bradatog djeda u crvenom odijelu, pismo je prije nekoliko dana završilo kod tuzlanskog poštara Ismeta Jašarevića.

Jašarević je pismo pronašao provjeravajući poštanski sandučić u tuzlanskom naselju Sjenjak.

“Običaj je da iz sandučića izvadim poštu. No, ugledao sam papir koji nije bio u koverti. Kad tamo, dječije želje. Zatražili su autić na baterije. Jednostavan i skroman poklon. Nisam to mogao ignorisati. Ko ima srce, ne može to baciti”, ispričao je Jašarević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ismet Jašarević: Dječije želje nisam mogao ignorisati (januar 2022.)

Tragajući za dječacima, tuzlanski poštar objavio je pismo na društvenim mrežama.

Njegova objava ubrzo se proširila, pa je u konačnici uspio pronaći roditelje dvojice mališana.

“Ta moja objava se dijelila. Ljudima je bilo zanimljivo, jer se tako nešto rijetko dešava. Uložili su doista mnogo truda i mašte i bilo bi šteta da im se želja ne ostvari i da im ne izmamim osmijeh na lica”, kaže Jašarević.

Iako sa zakašnjenjem, tuzlanski dječaci će, zahvaljujući poštaru, dobiti željeni poklon od Djeda Mraza.

“Posjetit ću ih da bih im rekao da sam uručio Djeda Mrazu njihovo pismo, te da se on jako obradovao, te poslao poklon koji su tražili”, ističe Jašarević.

Dječaci znaju da je Djed Mraz ponašao pismo

Pronalazak pisma i njegovo dijeljenje na društvenim mrežama oduševilo je i dječakove roditelje.

Otac Eldin Karić kaže da mališani znaju kako je “čika poštar pronašao izgubljeno pismo Djedu Mrazu”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kako ističe, zahvaljujući emotivnoj poštarevoj objavi njegova porodica dobila je doživotnu uspomenu.

Danima smo crtali, a čak smo imali i kamin od kartona da Djeda Mraz može da se spusti donese poklone.

“Rekli smo im da je Djed Mraz izgubio pismo, pa da ga je čika poštar pronašao. I mi smo iznenađeni zbog svega. Pisali smo pismo još prije Božića. Malac koji ide u prvi razred, naravno, uz našu pomoć. Trajalo je to sve. Danima smo crtali, a čak smo imali i kamin od kartona da Djed Mraz može da se spusti i donese poklone”, ističe on.

Djed Mraz u legendama naroda širom svijeta

Lik Djeda Mraza prisutan je u pričama i legendama naroda širom svijeta, a njegovo ime i izgled razlikuju se u različiitm kulturama.

Njegov moderni izgled definirao je Thomas Nast, američki karikaturista iz 19. stoljeća. Nastova slika Djeda Mraza pojavila se 1863. godine u nedjeljniku “Harper’s weekly“.

Ruska slika Djeda Mraza kako u saonicama punim poklona kreće na put kako bi svakom djetetu dostavio dar (1986.)

Pisma Djedu Mrazu stekla su popularnost u 19. i 20. stoljeću. Prema podacima Svjetskog udruženja pošta, Djed Mraz je “ličnost” kojoj se šalje najviše pisama.

Ovo udruženje sa sjedištem u Bernu objavilo je 2013. godine da je Djedu Mrazu poslano osam miliona pisama. Najviše ih je tada bilo upućeno iz Francuske, a potom Kanade i SAD.

Američki poštanski servis više od 100 godina provodi program „Operacija Djed Mraz“ (Operation Santa). Ovaj poštanski servis navodi da je adresa Djeda Mraza Vilenjačka cesta 123, Sjeverni pol, 88888.

Službenim prebivalištem Djeda Mraza smatra se grad Rovaniemi u Finskoj, koji predstavlja jednu od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SAŠA POPOVIĆ ODRŽAO RIJEČ: Krstinja Todorović ide na novu operaciju

Poznato kada Đoković izlazi na saslušanje