in

Ponekad se ljudi ne sjete autora, ali pamte njegova djela / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Focus.it / Charles Perrault (Pariz, 12. siječnja 1628. – Pariz, 16. svibnja 1703.)

Charles Perrault, slavni francuski književnik, ne spominje se u novije vrijeme često u medijima, ali ostavio je svim generacijama neponovljive bajke kao što su Crvenkapica, Uspavana ljepotica/Trnoružica, Pepeljuga, Palčić, Mačak u čizmama, Modrobradi.

Rođen je na današnji dan, 12. siječnja 1628. godine u Parizu, u obitelji buržuja kao sedmo dijete Pierre Perraulta i Paquette Le Clerc. Od početka je imao sve uvjete da se školuje u najboljim ustanovama.

Studirao je pravo i postao odvjetnik, no odvjetnički posao nije mu bio osobito privlačan te se njime kratko bavio. Kad je njegov stariji brat Pierre imenovan glavnim nadzornikom za ubiranje poreza u gradu Parizu, Charles postaje jedan od njegovih pomoćnika, tj. ulazi u državnu službu. No neprestano se pomalo bavio pisanjem.

Od 1660. pisao je galantnu ljubavnu liriku i ode. Izabran za člana Francuske akademije 1671., zagovarao je napredak književnosti te prvenstvo suvremenih pisaca poput Molièrea nad antičkima.

Video: Pepeljuga priča za laku noć

To je Perrault poetički razložio usporedbama s političkim razvojem u poemi Stoljeće Luja Velikoga (Le Siècle de Louis le Grand, 1687) te u 4 sveska komparativnih književnopovijesnih spisa Paralele starih i modernih (Parallèles des Anciens et des Modernes, 1688–96).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najpoznatija su mu ostvarenja bajke skupljene u zbirkama Priče u stihovima (Contes en vers, 1694) te Pripovijesti ili priče iz prošlosti (Histoires ou Contes du temps passé, 1697), koje su poznatije pod naslovom Priče majke guske (Contes de ma mère l’Oye), s antologijskim gore spomenutim bajkama (uglavnom novim inačicama pučke predaje).

Priče su bile sastavljene od osam bajki i činile su posebnu zbirku. Priče majke guske nisu izašle pod njegovim imenom nego pod imenom njegova sina.

Odlikuju se odmjerenim i ležernim klasicističkim pripovijedanjem te slikovitim i privlačnim narativnim formulama koje ujedno alegorijski problematiziraju obitelj i društveni poredak. Njihova je trajna popularnost učinila Perraulta jednim od najprevođenijih francuskih književnika.

Umro je 16. svibnja 1703. godine u Parizu.

Video: Crvenkapica priča za laku noć


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Petar Grašo i Hana Huljić postaju roditelji: Istina je, sretni smo i uzbuđeni!

MILOŠ VUJANOVIĆ PUSTIO KOSU: Mnogima se ne dopada