Categories: Novosti

“Broj slučajeva u tjedan dana najveći od početka epidemije”

Premijer Andrej Plenkvoić i ministar Vili Beroš, arhivska fotografija

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Hrvatska i drugi dan zaredom ima više od 9 tisuća novozaraženih koronavirusom – točnije 9157. Udio pozitivnih je 46 posto, što znači da je pozitivna gotovo svaka druga testirana osoba. U bolnicama se liječe 1755 pacijenta, na respiratoru ih je 216. Preminule su još 23 osobe pa smo prešli 13 tisuća mrtvih. Na ove strašne brojke, koje epidemiolozi povezuju s usporavanjem dnevnog ritma cijepljenja – upozoreno je i na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je kako je vidljivo da je omikron u globalnoj dominaciji i da se situacija ne smiruje, dodavši da od tri milijuna novih slučajeva svakoga dana u svijetu, milijun i pol dnevno otpada na Europu.

– Dakle, 50% zaraza u svijetu se trenutno zbiva u Europi – poručio je. 

Plenković: Broj slučajeva u tjedan dana najveći od početka epidemije

Premijer Plenković napomenuo je kako je Svjetska zdravstvena organizacija prognozirala da bi u sljedeća dva mjeseca omikron, ako se ovako nastavi širiti, mogao zaraziti pola europskoga stanovništva.

– Premda je omikron zarazniji, čini se da, koliko pratimo situaciju, on ipak izaziva blaže simptome. Međutim smrtnost od virusa generalno gledano ostaje i dalje visoka, osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna. S te strane, u Hrvatskoj u proteklih sedam dana imamo više od 48600 slučajeva zaraze, to je najveći broj u jednom tjednu u protekle dvije godine, koliko epidemija traje – rekao je.

Od početka ožujka do kraja svibnja cijepljeno je milijun i 140 tisuća osoba,  a od tada do danas nešto manje od milijun osoba prvo dozom, rekao je također.

– Dakle mi od lipnja imamo situaciju sporosti u cijepljenju i očito rezervi kod dijela građana koji se ne žele cijepiti, što je naravno po našem mišljenju ne samo štetno za njih same, pogotovo one koji su se zarazili, a nisu se cijepili, da ne govorim o onima koji su izgubili život. Stoga inzistiramo na glavnoj poruci, a to je cijepljenje – rekao je.

Beroš: U Hrvatskoj se preklapaju četvrti i peti val

Ministar Vili Beroš izvijestio je na Vladi kako je prema posljednjim službenim podacima u Hrvatskoj dosad cijepljeno 66,76% odraslog stanovništva. S dodatnom dozom dosad je cijepljeno 642 406 osoba.

– Posebno žalosti što je od usporavanja dnevnog ritma cijepljenja, što se jasno vidi od početka lipnja, preminulo 5000 naših sugrađana – od kojih bi najveći broj danas bio među nama da su se zaštitili cijepljenjem, komentirao je Beroš.

Rekao je i kako se – prema dosad potvrđenim epidemiološkim istraživanjima, u Hrvatskoj preklapaju četvrti i peti val, delta i omikron – za koje se očekuje da će preuzeti dominaciju. S tim u vezi, procjenjuje se da će idućih dana biti najopterećenije bolnice gdje je procijepljenost najmanja, rekao je.

– Trenutačna epidemiološka situacija uvelike je rezultat blagdanskih okupljanja bez održavanja preporučenih epidemioloških mjera. U Hrvatskoj je trenutno 53.051 aktivni slučaj zaraze. To znači da je grad veličine Karlovca trenutno obolio od COVID-a. Kad tome pridodamo još više od 22 tisuće naših sugrađana koji su trenutno u samoizolaciji, grad veličine Zadra je suspendiran u svakodnevnim aktivnostima – rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







O promjeni modaliteta testiranja

Kao odgovor na očekivano pogoršanje epidemiološke situacije, HZJZ je donio preporuke o promjeni modaliteta testiranja, podsjetio je ministar.

– U svrhu što boljeg epidemiološkog odgovora širimo kapacitete za testiranje gdje je jedino i moguće – a to je unutar zdravstvenog sustava. Prioritet nam je što ranija detekcija i izolacija slučajeva. Pritom sveobuhvatna mreža primarne zdravstvene zaštite jedini je mogući i logičan modus operandi. Sve potrebne odluke i ispunjenje preduvjeta iz okvira djelatnosti HZZO-a, HZJZ-a i Ministarstva zdravstva bit će donesene danas – poručio je.

EMA objavila podatke o učinkovitosti cjepiva

Podsjetio je i da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila preliminarne podatke o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante.

– Kao što smo i najavljivali, cjepiva su učinkovita u zaštiti od teškog oblika bolesti i hospitalizacije uzrokovanih novom varijantom omikrona, rekao je.

Uz najnovije informacije o borbi s koronavirusom na dnevnom redu našao se i niz nacrta novih zakona. 

Jedna od točaka sjednice Vlade – izmjena Zakona o tržištu rada. Mijenja se i Zakon o udomiteljstvu, o kojem se prošle godine dosta govorilo pa je tako između ostalog najavljeno i kako će se povećati i naknade za udomitelje, kao i džeparac za udomljene koji sada iznosi 100 kuna mjesečno, a to su cifre koje se nisu mijenjale posljednjih 15 godina. 

O kompletnoj reformi sustava socijalne skrbi po završetku sjednice Vlade govorio je ministar Josip Aladrović.

Prije samog početaka sjednice novinarima se obratio ministar Zdravko Marić. Komentirao je najavljena poskupljenja cijena struje i plina, te na koji način će Vlada pokušati smanjiti taj udarac na džepove građana. Premijer Plenković na početku današnje sjednice rekao je kako do 1. travnja, odnosno do kraja sezone grijanja, neće doći do porasta cijene struje i plina.

Novi ustroj donosi smanjenje broja rukovodećih mjesta u policiji

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila novo unutarnje ustrojstvo MUP-a, na temelju kojeg će se broj rukovodećih mjesta u Ravnateljstvu policije, policijskim upravama i policijskim postajama smanjiti za 638, a broj ustrojstvenih jedinica razine odjela i odsjeka za 115 .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

U napadu na Krim uništena tri aviona, šteta veća od 100 mil. dolara

Ukrajinski napad na zračnu bazu Belbek na okupiranom Krimu pod kontrolom Moskve uništio je ovog…

8 minuta ago

POSVETIO EMOTIVNE RIJEČI: Bivši suprug Dragane Mirković se prisjetio pokojnog oca

Bivši suprug Dragane Mirković, Toni Bijelić, prisjetio se pokojnog oca koji bi jučer proslavio 79. rođendan. Domaći…

9 minuta ago

Igor Janković odabrao igrače za meč sa Sjevernom Makedonijom

Mlada fudbalska U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine će 5. juna u 17 sati na Gradskom…

26 minuta ago

Najluđe od Izeta Fazlinovića(LZN) No.3

Izet #IzetFazlinovic #LZN #ludzbunjennrmalan Još jednom dokaz za najboljim scenama Izeta... Uživajte! Možete nabaviti ...

1 sat ago

IZ OPREZA NISAM REKAO: Vlado Kalember o povlačenju sa scene, 17-godišnjem sinu i Baby Lasagni

U ‘Special Happy Showu’ gostovao je jedan od najvećih hrvatskih vokala, vječiti šarmer Vlado Kalember. Nakon više…

1 sat ago

Crnogorskom parlamentu upućen prijedlog rezolucije o Jasenovcu

Crnogorski parlamentFoto: smith371 / ShutterstockStranke vladajuće koalicije u Crnoj Gori su u službenu parlamentarnu proceduru…

2 sata ago