in

Svirao je David Bowie i Pauci s Marsa… / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Muzika.hr / David Bowie (London, 8. siječnja 1947. – New York City, 10. siječnja 2016.) 

David Bowie navršio bi 8. siječnja ove godine 75 godina života. Nažalost, jedan od najznačajnijih glazbenika moderne ere preminuo je na današnji dan, 10. siječnja 2016.

Rođen je u Londonu kao David Robert Jones, a bio je rock glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, aranžer i glumac. Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine.

Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

Od albuma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars iz 1972., preko zapaženim filmskih uloga, pa sve do posljednjeg, 25. albuma koji je objavljen na njegov 69. rođendan, 8. siječnja, David Robert Jones bio je nepobitna umjetnička sila i genijalac koji neće nikada biti zaboravljen.

Video: David Bowie – Starman

Ovo su neke zanimljvosti o Davidu Bowieju:

Davidova desna zjenica je trajno proširena nakon što ga je prijatelj George Underwood udario u školskoj tučnjavi. Svađa je navodno bila zbog jedne djevojke. Momci su ostali jako dobri prijatelji, a George je za neke Davidove albume kasnije napravio vizuale. Zbog proširene se zjenice misli kako David ima oči različitih boja, no to nije tako.

Počeo je svirati saksofon s 12 godina, a ukupno je svirao 14 instrumenata.

David je bio u 10 bendova – The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine i Tao Jones Index.

Njegovo prvo glazbeno izdanje bilo je ‘Liza Jane/Louie Louie Go Home’, 1964., pod imenom Davie Jones. Kasnije je ime promijenio u Bowie kako bi izbjegao konfuziju s glazbenikom Davy Jonesom.

Debitantski album imena ‘David Bowie’ izdao je 1967. godine, nakon brojnih svirki po pubovima s raznim bendovima.

Video: Queen & Annie Lennox & David Bowie – Under Pressure 

Sa 17 godina je dao intervju za BBC kao začetnik Društva za prevenciju okrutnosti prema dugokosim muškarcima, dajući do znanja kako nije nimalo ugodno kada ti se kao muškarcu obraćaju s ‘draga’.

Prva Davidova vodeća filmska uloga bila je ona vanzemaljca u filmu ‘The Man Who Fell to Earth’, redatelja Nicolasa Roega.

U slobodno vrijeme je crtao, slikao, pravio skulpture i pisao. Njegovi najdraži umjetnici su Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso i Michael Ray Charles.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Njegov je stariji polubrat Terry bolovao od shizofrenije i počinio je samoubojstvo ’85. Inspirirao je Davidove pjesme ‘Aladdin Sane’, ‘All The Madmen’, ‘The Bewlay Brothers’ i ‘Jump They Say’.

Na vrhuncu svoje ovisnosti o kokainu, navodno je Bowie bio toliko paranoičan da je svoj urin sakrio u hladnjak kako ga ne bi oteo zli čarobnjak.

Sa somalijskim supermodelom Iman oženio se 1992., imaju kćer Alexandriu Zahru Jones. Kao posvetu svom suprugu Iman na gležnju ima tetoviran bodež.

Video: David Bowie – Absolute Beginners (Official Video)

Njegovo slavno priznanje da je biseksualan desilo se u intervjuu za Rolling Stone 1972., no kasnije je izjavio kako je to izmislio jer je želio da ga prati svojevrsna misterioznost.

Svoju je prvu ženu, Angie Bowie, upoznao kada su ‘hodali’ s istim muškarcem. Oženili su se 1970. i rastali 1980. Svog sina je nazvao Zowie Bowie, no momak je to ime toliko mrzio da ga je promijenio u Joe. Danas je poznat kao filmski redatelj.

Njegov alter ego, Ziggy Stardust, inspiriran je slučajnim susretom s tada već izgubljenom pop zvijezdom i ovisnikom o acidu, Vinceom Taylorom, u ulici Carnaby u Londonu.

Na albumu ‘Diamond Dogs’ David je svirao gotovo sve instrumente, a potpisuje i slavni gitarski riff na ‘Rebel Rebel’.

Pjesma ‘Under Pressure’ s grupom Queen nastala je iz spontane svirke u Davidovom studiju u Montreuxu u Švicarskoj.

Na soul albumu ‘Young Americans’ iz 1975. jedan od Davidovih pratećih vokala bio je mladi Luther Vandross. Inače, Vandross je bio traženi pozadinski vokal za nekoliko umjetnika, uključujući Todda Rundgrena, Judy Collins, Chaku Khana, Bette Midler, Dianu Ross, Davida Bowieja…

Video: David Bowie – Heroes (Official Video)

David Bowie stvarao je glazbu kroz šest desetljeća čime je stvorena kolekcija radova koju čine stotine snimaka, uključujući ‘Changes’, ‘Ziggy Stardust’, ‘Heroes’, ‘Space Oddity’, ‘Golden Years’ i ‘Blackstar’.

Prema The New York Times, kolekcija uključuje 400 pjesama, a prema Variety izvještaju, katalog je prodan za 250 milijuna dolara. Warner Chappell Music preuzeo je sva prava na katalog Davida Bowieja, a čini ga 26 studijskih albuma, singlovi i drugi projekti.

“Svi mi u Warner Chappellu smo ponosni što je David Bowie tim odabrao nas za čuvanje njegovog utjecajnog i trajnog kataloga u glazbenoj povijesti. To nisu samo nevjerojatne pjesme, već i prekretnice koje su mijenjale modernu glazbu. Bowiejeva vizija i kreativni genij je stvarao pjesme koje su postale dio globalne kulture. On je napisao pop hitove i eksperimentalnu glazbu koja je inspirirala milijune obožavatelja i bezbroj inovatora, ne samo u glazbi već općenito u umjetnosti, modi i medijima. Veselimo se njegovanju njegovih pjesama”, kazali su iz Warner Chappella.

Video: David Bowie Young Americans


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NISAM IMALA 48 KILOGRAMA OD FAKULTETA: Ecija Ivušić nakon zaraze koronom

ZAKLJUČAVAO JE U STAN I PRIJAVILA GA JE POLICIJI: Maja Marinković otkrila Čorbinu mračnu stranu