Categories: Novosti

Plenković na neformalnoj radnoj večeri s Izetbegovićem u Dubrovniku

Bakir Izetbegović i Andrej Plenković (arhivska fotografija)

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković večeras se u Dubrovniku sastao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem na neformalnoj radnoj večeri iza zatvorenih vrata.

Kako je u večerašnjem središnjem HTV-ovom Dnevniku javila Sandra Lacković, radi se o nastavku dijaloga započetog u prosincu na sastanku u Sarajevu. Teme sastanka su brojne – budućnost BiH, suradnja dviju zemalja, potpora Vlade cjelovitoj BiH, ali i traženje rješenja da hrvatski narod u toj zemlji bude ravnopravan.

Fokus današnjeg susreta zasigurno će ponovno biti na izmjenama izbornoga zakona uoči predstojećih izbora u BiH kojima bi Hrvati ponovno sami birali svoga člana Predsjedništva.

Plenković je rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak “nastavak dijaloga”.

– Tema je, naravno, Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu Vlade RH, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa, i prije svega traženju rješenja u kojem će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod, u situaciji u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH, ono na što ukazujemo godinama, i na neki način vratiti se na vrijeme prije 2006. godine, rekao je Plenković uoči sastanka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

– Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama i time riskirati da se pridruži (članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na raznim ‘crnim listama’, rekao je čelnik SDA. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Koliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?

Proizvodi za čišćenje lica su postali nezaobilazni dio svakodnevne rutine, a jedan dodatni savjet bi…

8 minuta ago

Mnoge gradove sam dobio poslednjih deceniju i više, a samo jedan…

Stefan Simić, sjajni umjetnik iz Srbije svojim radom ujedinjuje narode bivše Jugoslavije. Rado je viđen…

10 minuta ago

Stier: Sutra razgovor o resorima; Vučemilović o podršci vladi: O tom-potom

Kada ćemo dobiti novu Vladu?Foto: Otvoreno / HRTSve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji…

11 minuta ago

Urugvajac napušta Liverpul, njegov postupak to potvrdio

Urugvajski reprezentativac i napadač Liverpoola, Darvin Njunjez, gotovo sigurno će napustiti kultni stadion ''Anfield'' po…

12 minuta ago

Tara se oglasila nakon skandaloznih snimaka

“Zanimljivo je da je sve stigla da snimi. Vidim da on baca stvari po stanu…

16 minuta ago

Kineske kamere za nadzor šire se Istočnom Evropom, uprkos brigama o sigurnosti

Zemlje Srednje i Istočne Europe kupile su milione nadzornih kamera kineske proizvodnje u posljednjih pet…

2 sata ago