in

ONE PRAVE RAZLIKU: Liderke svakodnevne izazove pretvaraju u mogućnosti

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović, 2000. godine kao investicijski analitičar uplovila je u bankarski svijet. Grupi UniCredit  pridružila se četiri godine kasnije, gdje je svoje profesionalno iskustvo usavršavala na rukovodećim pozicijama unutar sektora poslovanja sa pravnim licima te upravljanja rizicima. Za predsjednicu Uprave UniCredit Bank, imenovana je 2019. godine. Mahmutović je primjer mlade, uspješne žene, koja je zahvaljujući isključivo svojim profesionalnim kompetencijama, radom i trudom došla na čelo vodeće banke u Bosni i Hercegovini. Iako je rukovođenje Bankom preuzela u izazovnom periodu, zajedno sa svojim uposlenicima postigla je odlične poslovne rezultate, što je prepoznato kako kroz priznanja i nagrade prestižnih međunarodnih časopisa, tako i od strane klijenata. Za Business Magazine, Mahmutović govori o izazovima sa kojima se susretala tokom pandemije koronavirusa, društveno odgovornim projektima koje je Banka podržala i realizirala u 2021. godini te ženama u biznisu i vrijednostima koje liderke donose kompanijama i društvu u cjelini.

BM: Krajem 2019. godine imenovani ste za predsjednicu Uprave UniCredit Bank. Koliko je teško bilo započeti rukovođenje Bankom u doba pandemije?

MAHMUTOVIĆ: Biti na rukovodećoj poziciji u najvećoj banci u BiH zahtjevno je samo po sebi, a naročito kada dodate okolnosti koje su nas zadesile početkom 2020. godine, a koje nažalost traju i danas. Svakodnevni poslovni izazovi zapravo su bili u sjeni pandemije. Kako krizne situacije traže brze reakcije i dodatni napor, mogu biti zahvalna što sam u prilici predstavljati fantastičan tim ljudi. Sve moje kolegice i kolege zaista su uložili nevjerovatan trud, što je rezultiralo efikasnim i brzim reakcijama, osiguravajući i našim klijentima, ali i svima nama sigurno poslovanje. U svakom momentu od početka 2020. godine, a i danas, zdravlje i sigurnost naših uposlenika i klijenata nam je na prvom mjestu. I to ne namjeravamo mijenjati. To su prepoznali i naši klijenti kojima dugujem posebnu zahvalnost za strpljenje i razumijevanje, kako na samom početku pandemije, tako i danas.

BM: UniCredit Bank je dobitnica brojnih prestižnih priznanja i nagrada kako u ovoj, tako i prethodnih godina. Koliko su ova priznanja značajna za Vas i Vaše klijente?

MAHMUTOVIĆ: Priznanja i nagrade uvijek su podsticaj da budemo još bolji, a poseban značaj imaju kada dođu u godini poput prethodne. Želim istaknuti da su to nagrade svih naših uposlenica i uposlenika, koji neumorno rade na pružanju vrhunskih proizvoda i usluga. Svakako da ove nagrade ne bi bile moguće bez naših klijenata i njihovog povjerenja, koji su centar svih naših aktivnosti. Drago nam je da nas klijenti i tržište kontinuirano prepoznaju kao pouzdanog partnera. Stoga i dalje ostajemo posvećeni daljnjem unapređenju naših proizvoda i usluga, osluškujući potrebe naših klijenata.

BM: Šta spada u definiciju društveno odgovornog poslovanja Banke i na šta je usmjerena pažnja i podrška kada je o tom segmentu modernog poslovanja riječ

 MAHMUTOVIĆ: Pojam društveno odgovornog poslovanja polako nestaje, ali ne zato što se društvena odgovornost gubi, već naprotiv, zbog toga što je dobila još veću važnost i posmatra se kroz ESG. Pojam ESG je još relativno nov na našem tržištu, ali sve veći broj kompanija u različitim sferama poslovanja posebnu pažnju pridaje sveukupnoj održivosti u koju su uključeni različiti aspekti posvećenosti, temama poput ekologije, socijalnih tema i samog upravljanja. Svjesni smo da biti vodeća banka na tržištu nosi posebnu obavezu prema društvu u kojem djelujemo i važno nam je promovirati i podržavati trajne vrijednosti. Ove godine smo predstavili naše partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom i izuzetno smo ponosni da se naša država može pohvaliti ovako kvalitetnim kulturnim i filmskim događajem. Već dvije godine, kroz našu ružičastu kampanju Moj krug podrške, u misiji smo borbe protiv karcinoma dojke, zajedno sa kompanijom Visa i Udruženjem Think pink – Zajedno smo jedno. Važnost ove podrške je prepoznata od strane Visa kompanije, koja nam je odala priznanje za najbolju društveno odgovornu kampanju u centralnoj i istočnoj Evropi u prethodnoj godini. Smatramo da trebamo biti i pozitivan primjer te smo našu dugogodišnju podršku ronilačkim klubovima, koji čiste rijeke i jezera u BiH, ove godine dodatno proširili. Osim naših volontera koji su se priključili akcijama čišćenja te odvajanja otpada u našim Upravnim zgradama, željeli smo dodatno podići svijest građana o zagađenosti naših rijeka. Stoga smo u nekoliko gradova u BiH predstavili veoma interesantne reklame sa pitanjem “Kad bi rijeke okrenuli naopačke?’’. Nažalost, odgovor na pitanje jeste da nam iz rijeka izlazi plastična ambalaža i cilj nam je da svi zajedno počnemo više čuvati i cijeniti naša prirodna bogatstva i ljepote. Uspostavili smo i Bankarstvo s društvenim uticajem (Social Impact Banking) te smo kroz programe finansijske edukacije građanki i građana, poduzetnika i malih biznisa, u ovoj godini pružili informacije o finansijskim pojmovima koji su od vitalne važnosti za osnaživanje građana, ali i izgradnju što bolje ekonomske budućnosti jedne zemlje.

BM:Kako ocjenjujete položaj žena u biznisu u BiH?

 MAHMUTOVIĆ: U posljednje vrijeme, sve češće susrećemo žene na rukovodećim pozicijama i u javnom životu BiH. No, žene i dalje moraju uložiti mnogo više napora kako bi došle na rukovodeće pozicije. Nerijetko su i manje plaćene, a na razgovorima za posao izložene pitanjima o privatnom životu i planiranju obitelji. Pitanje rodne ravnopravnosti jeste prije svega pitanje diskriminacije, ali je sve više pitanje i ekonomskog razvoja. Ipak, susretanje sve većeg broja žena u biznisu u BiH daje nadu da idemo ka tome da u budućnosti, za poslovni uspjeh i međuljudske odnose, spol neće igrati ulogu, već isključivo sposobnost i kompetentnost za obavljanje određenih poslova. Smatram da je i ova kampanja kroz koju možemo pročitati inspirativne priče uspješnih žena, odličan način da se ukaže koliki doprinos društvu može dati kompetentnost, bez obzira na spol te da ovo treba biti jedino mjerodavno u procesu zapošljavanja. To je put ka pravednijem društvu.

Žene i dalje moraju uložiti mnogo više napora kako bi došle na rukovodeće pozicije, kaže Mahmutović

BM: Koje su to osobine koje žena mora posjedovati kako bi uspjela u poslovnom svijetu? Koje poteškoće one ne dijele s muškarcima?

MAHMUTOVIĆ: Od osobina koje bi žena, kao dobar lider, trebala posjedovati istaknula  bih hrabrost. Odgovornost, integritet, profesionalnost, sposobnost rukovođenja, djelotvorne komunikacijske i pregovaračke sposobnosti, kao i inovativne ideje, neophodne su osobine i za žene i za muškarce lidere, ali hrabrost je ta koja ženu izdvoji i pruži joj priliku da zauzme poziciju koju zaslužuje. Smatram da žene posebno odlikuje osobina da preispituju svoje postupke i odluke, što im dodatno pruža mogućnost unapređenja onoga čime se bave, ali i pravovremenog reagiranja ukoliko postoji bolji način za djelovanje.  Pored svih obaveza koje žene nose kroz društvene modele i norme, posebno izražene u našem društvu, nešto što žene na rukovodećim pozicijama izdvaja od muškaraca jeste analitičnost i svakako sposobnost da istovremeno obavljaju više zadataka.

Hrabrost je osobina koju žene moraju imati za poziciju lidera, naglašava Mahmutović

BM: Možemo primjetiti da su žene na čelu vodećih banaka u BiH, ali i u svijetu je zabilježen rast broja žena na rukovodećim pozicijama u finansijskom sektoru. Šta je, prema Vašem mišljenju, uzrokovalo ovu pozitivnu promjenu?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










MAHMUTOVIĆ:  Smatram da je ključni razlog zapravo činjenica da su u današnje vrijeme žene lideri daleko spremnije uspostaviti nova pravila, svakodnevne izazove pretvoriti u mogućnosti, ali i da jasno prezentiraju svoju viziju. To ih čini nezaustavljivim, a njihova snaga, sposobnost i uticaj svakako da nadalje rastu.

BM: Prema brojnim studijama posljednjih godina, sve je više dokaza koji upućuju na to da kompanije uspješnije posluju ukoliko imaju žene na rukovodećim pozicijama i u upravljačkim tijelima. Koje su to vrijednosti koje žene donose kompanijama i po čemu se razlikuju od muškaraca kada je u pitanju rukovođenje kompanijom?

MAHMUTOVIĆ:  Dobar lider prvenstveno mora znati čuti i slušati ljude oko sebe.  Smatram da je tajna svake uspješne kompanije izgraditi organizacijsku kulturu, gdje su povjerenje i jednake šanse princip broj jedan. Kada kreirate takvo okruženje, u kojem je pravičnost temelj organizacije, imate izvrsnu platformu za zadovoljne uposlenike, a zadovoljni ljudi kreiraju produktivnu radnu atmosferu, koja neminovno donosi uspjeh. Žene donose hrabre odluke, ali tek onda kada jasno sagledaju njihov uticaj na cijelu organizaciju. Dozvolite da iskoristim ovu priliku i naglasim koliko sam ponosna na moje drage saradnice. Izvrsne su u svakom smislu riječi. I kao supruge i kao majke, u periodu pandemije i kao učiteljice, a pri tome su i izvrsni profesionalci, uspješne, poslovne žene. I ponosno možemo reći da imamo potpuni balans u Upravnom odboru Banke – 50 posto su muškarci.

 BM: Koliko je UniCredit posvećena osiguranju rodne ravnopravnosti unutar svoje grupacije?

MAHMUTOVIĆ: UniCredit se zaista može pohvaliti da je banka koja posebnu pažnju poklanja ravnopravnosti spolova. To potvrđuju i brojke, prema kojima više od 70 posto uposlenih u našoj Banci čine dame, a čak šest žena čini visoko rukovodstvo. Mislim da ovakvi podaci ruše sve predrasude. U našoj Grupaciji  na nivou Evrope, uspostavljen je isti sistem vrijednosti i samo se ispravnom matricom ponašanja stiču prilike za napredovanje. U prilog tome govori podatak da udio kolegica imenovanih u visoko rukovodstvo unutar UniCredit Grupacije, u protekloj godini, iznosi 38 posto, te da je “equal gender pay” jedna od glavnih odrednica novog strateškog plana Grupe.

Trud i zalaganje put prema uspjehu

BM: U društvu, bez obzira koliko bilo progresivno i moderno, prisutni su rodni stereotipi koji ograničavaju žene da se upuste u poduzetništvo i nametnu se u poslovnom svijetu. Kako prevladati te stereotipe i šta biste Vi savjetovali mladim ženama koje su na početku karijere?

MAHMUTOVIĆ: Načelno, vjerujem da se svi zajedno moramo boriti da izgradimo okruženje koje će cijeniti etičnost i znanje kao jedino mjerodavno te rad i zalaganje. Nastojimo izgraditi mladi kadar koji vjeruje u sebe i poštuje druge, svjesni da ih neminovno čeka veća odgovornost, ukoliko se istaknu predanim radom i znanjem.  Nije bitno da li su momci ili djevojke. Smatram da je to jedini ispravan način kojim treba ići, kako bismo prevazišli stereotipe, istovremeno dobijajući kvalitetne i stručne mlade ljude, koji su spremni uložiti trud i vrijedno raditi. Stoga, bilo da su djevojke ili momci, moja poruka mladim ljudima jeste da će samo trud, stalno učenje i zalaganje popločati put prema uspjehu.

 

O projektu koji realizira Business Magazine u saradnji sa UniCredit Bank

Žene u biznisu su dugo bile izuzetak, nikada pravilo, no, vrijeme i cjelokupan napredak čovječanstva polako, ali sigurno pomiče granice koje su uglavnom rezultat izuzetno jakih predrasuda protiv kojih se generalno najteže boriti. Boriti se u dokazivanju da znaju, žele i na koncu mogu realizirati svoje snove čak i kada to izgleda preteško, stalno je „stanje“ u kojem se nalaze žene diljem svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Kada se čitaju suhoparne brojke, koje daju rezutati raznih globalnih analiza koje obuhvataju i našu zemlju, skoro da se nije teško obeshrabiti. Ipak, u svakodnevnom radnom okruženju žena je sve više, pozicija koje zauzmaju, također, su sve više i značajnije no negdje se ipak zapaža da napredovanje do vrha, ide teže nego bi trebalo. Činjenica je da su se neke kompanije ohrabrile dati priliku i na najviše liderske pozicije imenovale žene, priznajući im na taj način sav dotadašnji trud, svo njihovo znanje i sve njihove sposobnosti kojima raspolažu. No, dug put je još pred svima nama u namjeri da postanemo društvo u kojem će biti normalno da je žena aktivan član poslovne zajednice čije se znanje i rad adekvatno valorizira u svakom segmentu. Business magazine u saradnji sa Unicredit Bank stoga pokreće projekat One prave razliku čiji je cilj ukazati na žene koje nisu ustuknule unatoč svim vrstama prepreka koje je jedno društvo poput bosanskohercegovačkog, stavljalo i stavlja pred njih. Na taj način želimo odati priznanje njihovoj borbi da neke buduće generacije dobiju priliku živjeti i raditi u društvu koje ne prepoznaje rodne razlike i koje podjednako cijeni uspjeh neovisno o spolu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

voditelj ne moze prestane da se smeje

ZAVRŠILI U KREVETU NAKON RASKIDA: Mensur Ajdarpašić i Milica Veselinović zbunili i sami sebe