in

Edinova druga kuća i strančeva ‘oklada’ od 50.000 eura koja mu je promijenila život

Slatka-Tajna.Eu

Novinar Alessandro De Felice danas je za specijalizovani portal Goal.com napisao priču o češkom treneru Jiriju Plišeku i Edinu Džeki, kojeg je svojevremeni uočio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, poveo ga sa sobom u Češku, a ostalo znate…

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Susret s češkim stručnjakom Džeki je promijenio život. To možda u prvi mah nije tako izgledalo, no koju godinu kasnije će se ispostaviti tako. Edin je zahvaljujući Plišeku dobio zlatnu šansu i objeručke ju je prihvatio.

Naravno, značilo je to da jedan mladić napušta svoj dom, svoje roditelje, sestru, najbolje prijatelje i odlazi kilometrima daleko, u nepoznato, sa velikom željom da postane dobar nogometaš. Niko ne može da kaže da je Edin “slučajno” završio u najvećim klubovima Starog kontinenta, ali jasno je da je imao puno sreće u prijelomnim momentima na početku karijere.

Džekin talent u Željezničaru nije do kraja korišten, tamošnji stručnjaci nisu u Edinu vidjeli sve ono što je vidio Čeh rođen 1972. godine. Silno se Plišek zalagao da Džeku odvede u Češku, na kraju je, srećom, uspio u tome.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Plišek je trenirao Željezničar u čijem timu je tada bio Džeko. Nakon što je 2005. godine napustio Plave sa Grbavice i vratio se kući u Češku, došao je na ideju da se Edin pošalje u redove Ustija nad Labom, drugoligaša koji je bio filijala Teplica. Bio je plan da se u ovom malom timu pruži šansa Džeki, koji bi dobrim partijama trebao izboriti svoje nastupe u Teplicama.

“Kada sam otišao iz Bosne, moja prva pomisao je bila da uvjerim Teplice da kupe Edina i da ga posude Ustiju”, rekao je Plišek u jednom davnom intervjuu.

Džeko ne oklijeva ni sekunde i prihvaća prijedlog svog bivšeg trenera da mu se pridruži na sjeveru Češke kako bi ostvario svoj veliki san.

“Apsolutno sam želio napustiti Bosnu. Razgovarao sam s roditeljima i najavio svoju odluku da odem. Bio sam uvjeren da bi igranje u češkom drugoligašu bilo bolje nego u prvoj ligi u Bosni. Da nisam otišao u Češku u tom trenutku, mislim da ne bih bio ovo što sam danas. U Bosni nakon toliko vremena nema uslova da se kvalitetno radi. Mladi moraju što prije poraditi na svom talentu. Kod mene je to bilo moguće zahvaljujući strancu Plišeku koji me pitao želim li u drugu ligu. Nisam razmišljao o novcu, nisam razmišljao ni o čemu takvom. Samo sam mislio da me želi i da bi od mene mogao napraviti pravog nogometaša i pokazati mi put do najboljih timova i liga”, svojevremeno je rekao Dijamant.

Džeko je zanimljivo počeo kao ofanzivni veznjak, iako je bio visok, ali nije imao zavidnu tehniku, no Plišek ga je pogurao koji metar naprijed te je od njega počeo da pravi klasičnog napadača. Intuicija češkog trenera će se pokazati odlučujućom.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Češki trener – koji na čelu Željezničara ostaje oko osam mjeseci i ostvaruje osam pobjeda u zadnjih devet utakmica prije iznenadnog otkaza – u njemu nazire kvalitete manevarskog centarfora, sjajne građe i sposobnog pomoći timu na više načina.

Tada je Plišek uvjeravao bivšeg vlasika Teplica Františeka Hrdličku (preminuo 2014. godine) da iskeršira Željezničaru 50.000 eura za Džeku. Garantovao je da novac neće biti uzalud bačen.

Po dolasku u Češku Edin je priznao da je poznavao samo klubove kao što su Sparta i Slavia iz Praga, te je kazao da je očekivao mnogo hladnije vrijeme nego u Bosni, ali je takođe kazao da se prevario i da to nije bio slučaj, baš kao što se ni Plišek nije prevario u svojoj procjeni.

“Od početka sam bio siguran da će uspjeti. Garantovao sam to predsjedniku, ali nisam znao hoće li mu trebati šest mjeseci ili godina dana, ovisilo je o njemu kada će pokazati da je pogodak”, govorio je Plišek o Džeki.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Dolaskom u Usti nad Labem Edin Džeko treba jako malo vremena da se navikne. Bosanac u petnaest utakmica postiže šest golova i odmah privlači pažnju Teplica.

“Bio je važan igrač, mogao je sam odlučivati utakmice”, rekao je Jiri Bartl, u početku pomoćnik Vlastimila Marečeka, a potom i glavni trener Teplica.

Plišek je prognozirao najviše godinu dana, no Edin je za šest mjeseci uvjerio sve u Teplicama da je za Prvu ligu Češke i da je njegova kupovina bila najbolja moguća investicija u tom trenutku.

Sposobnost da se odmah prilagodite u stranoj zemlji i brzo naučite jezik – uz prisustvo Jirija Plišeka i sunarodnjaka Samira Merzića, odmah čini razliku. Nakon manje od šest mjeseci, Džeko je već mogao da daje intervjue na češkom jeziku.

Zahvaljujući savršenoj aklimatizaciji u Češkoj, Bosanac nakon šest mjeseci prelazi u Teplice. S tri gola na 13 nastupa Džeko na startu privlači pozornost i velikana Sparta iz Prage, a na ljeto su ga već htjeli klubovi iz Nizozemske. U Teplicama su procijenili da vrijedi najmanje tri miliona eura iako je godinu dana ranije stigao za samo 50.000 eura.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Edinu je tada bio cilj zaigrati u nekoj jakoj evropskoj ligi, ali napadač rođen 1984. zna da mora još puno raditi i čekati pravi trenutak. U ljeto 2006. godine, unatoč sirenama mnogih klubova, odlučio je ostati u Teplicama kako bi nastavio proces napretka i izborio mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Jednog dana volio bih igrati u velikom evropskom klubu. Ali sretan sam u Teplicama, toliko su mi dali i postao sam neko ovdje, zahvaljujući njima. Ako ostanem, bit ću sretan”, govorio je Džeko.

16. avgusta 2006. godine debitovao je za U21 reprezentaciju BiH protiv Armenije i postigao gol, a ubrzo odbija češko državljanstvo i odbija igrati za drugu zemlju.

Edin je u dresu Teplica u sezoni 2006/07 postigao 13 golova uz tri asistencije na 30 utakmica, te je sa samo 21 godinom bio drugi strijelac češke lige.

Ubrzo je u ljeto 2007. debitovao za A reprezentaciju BiH protiv Turske, postigavši sjajan gol, a nekoliko sedmica kasnije uočava ga Felix Magath i odvodi u Wolfsburg gdje kreće jedna nevjerovatna nogometna priča Sarajlije koji je pokorio Bundesligu.

“Češka Republika? Zahvaljujući toj avanturi uspio sam ostvariti svoje dječačke snove. Kad moja djeca porastu, odvest ću ih da upoznaju ovu zemlju”, ispričao je kasnije Džeko, koji je kazao da mu je Češka druga kuća, da bez Plišeka ne bi nikada postao to što jeste.

Podsjetimo, nakon Wolfsburga Edin je igrao za Manchester City, zatim Romu i Inter. Smatra se jednim od najboljih napadača posljednjih desetak godina, a bez premca je najbolji kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala i vjerovatno kojeg će ikada više i imati.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Malo povrće, velika podrška osobama s invaliditetom

Duboki dekolte i mini suknja: Viki Miljković pobrala komentare kada se pojavila u poprilično smjelom izdanju