in

Neobični recepti s mandarinama koji će oduševiti vaše nepce

Slatka-Tajna.Eu

Sezona je citrusnog voća, a ukoliko volite pobjeći od ustaljenih recepata, odvažite se i isprobajte neobične recepte s mandarinama koji će zasigurno oduševiti vaše nepce

Osvježavajuće kocke

Sastojci:

Biskvit s mandarinama:

400 g očišćenih mandarina

4 jaja

100 g margarina

300 g šećera

250 g glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

 

Krema od sira:

200 ml slatkog vrhnja

200 g krem sira

5 kašika šećera u prahu

1 limun šećer

Priprema:

Mandarine očistite od kore i usitnite u blenderu. Margarin sobne temperature izmiksajte sa šećerom i jajima. Postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i usitnjene mandarine pa sve dobro izmiješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za pečenje (20×30 cm) prekriven masnim papirom. Kolač od mandarina pecite pola sata na 180 Celzijevih stepeni. Ohlađeni kolač premažite kremom od sira. Za pripremu kreme slatko vrhnje izmiksajte u pola. Dodajte krem sir, šećer u prahu i limun šećer pa sve još jednom izmiksajte da dobijete glatku kremu.

Mirisna marmelada

Slatku,mirisnu i neodoljivu marmeladu od mandarina namažite na hljeb, palačinke ili iskoristite u kolačima u neki krugic

Sastojci:

1kg mandarina

1 limun

400 g šećera

 

Priprema:

Koru od tri mandarine i limuna tri puta prokuhajte i svaki put promijenite vodu. Izrežite na rezance te pomiješajte s očišćenim i narezanim mandarinama i limunom (najbolje u blenderu ili sjeckalici), dodajte šećer pa pustite da prokuha. Smanjite temperaturu te uz povremeno miješanje kuhajte na laganoj vatri 45 minuta. Toplo ulijte u vrele tegle. Dovoljne su vam tri male staklenke od 350 mililitara.

 

Piletina s filom od mandarina

Sastojci:

3 mandarine

prstohvat peršuna

2 čehna bijelog luka

2 kašičice paprike u prahu

½ kašičice čilija u prahu

60 ml maslinovog ulja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










95 g prezle

60 g maslina

4 pileća fileta

 

Priprema:

Iscijedite sok od dvije mandarine pa ga umiješajte u zdjelu s nasjeckanim peršunom, bijelim lukom, paprikom, čilijem i dvije kašike ulja. Začinite solju i biberom. Potom izmiješajte prezlu, masline i dvije kašike peršuna. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Istucite meso pa ga filujte mješavinom prezle i maslina bez koštica. Zarolajte i učvrstite čačkalicama. Ugrijte preostalo ulje u velikoj vatrostalnoj tavi za pečenje i pecite piletinu otprilike pet minuta u njoj, neprestano je okrećući, sve dok ne porumeni. Prelijte je preostalom mješavinom peršuna i premjestite u rernu. Pecite je 20-ak minuta, izvadite i ostavite pet minuta da odstoji. Ogulite mandarine i uklonite im kožicu. U tavu dodajte mandarine pa ih pirjajte minutu ili dok se dovoljno ne ugriju. Ubacite listove peršuna. Razrežite piletinu i poslužite s mandarinama. Prelijte preko jela preostalu tekućinu iz tave.

Neodoljiva salata

Sastojci:

100 g zelene salate

4 mandarine

4 rotkvice

4 hurme

¼ glavice crvenog luka

1 supena kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna

Za dresing:

½ limuna

2 supene kašike maslinovog ulja

¼ kašičice cimeta u prahu

½ kašičice sjemenki komorača

 

Priprema:

Očistite mandarine i isijecite ih na kolutove. Rotkvice isijecite na tanke listiće, hurme očistite od koštica i isijecite na četvrtine, a crveni luk na kolutiće. U tanjir za serviranje stavite salatu, među listove ušuškajte kolutove mandarina, pospite rotkvicama, hurmama, crvenim lukom i peršunom. U manjoj zdjeli pomiješajte sok od limuna, cimet, blago izdrobljene sjemenke komorača, so i biber po ukusu, pa dodajte maslinovo ulje i dobro sve sjedinite. Prelijte preko salate i odmah servirajte.

 

Kako iskoristiti ostatke hrane s blagdanskog stola?

U mnogim domovima nakon blagdana se bacaju velike količine hrane. Zaista je žalosno dopustiti da se sva ta ukusna hrana nađe u kanti za smeće, no kako je iskoristiti i ponovno napraviti nešto uzbudljivo? Slavni kuhari uvijek se zgražavaju pri pomisli na bacanje hrane, a ako niste pogledali nijednu emisiju u kojoj objašnjavaju kako iskoristiti ostatke, donosimo nekoliko odličnih ideja.

Casserole

Od ostataka piletine ili purice možete napraviti ukusan novi ručak. Skuhajte tjesteninu al dente, ubacite nasjeckane ostatke mesa, povrće (to također mogu biti ostaci) po želji i sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja i jaja. Ubacite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni, 20 minuta i poslužite ukusan novi ručak.

 

Frittata

Ostatke šunke, kobasica, hladnih narezaka, sira, paradajza, paprika i gljiva odlično možete iskoristiti za doručak ili večeru. Jednostavno nasjeckajte i pomiješajte sastojke te ih prelijte istučenim jajima, kao za kajganu. Pecite u kalupu za muffine ili niskoj posudi 25 minuta na 175 Celzijevih stepeni.

 

Lažne palačinke od pire krompira i povrća

 

Ukoliko vam je ostalo mnogo pire krompira, stavite ga u zdjelu, dodajte nasjeckani mladi luk i ribanu mrkvu, deset kašika brašna, pet kašika naribanog sira, lagano začinite i od smjese napravite debeljuškaste palačinke. Ispecite na vrućem ulju na svakoj strani minutu i po do dvije i uživajte.

 

Francuski doručak

Od ostatka hljeba napravite fini francuski hljeb. Umutite jaja, uvaljajte krišku u jaja i ispecite u tavi, a ostalo iskoristite za prezlu.

 

The post Neobični recepti s mandarinama koji će oduševiti vaše nepce appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MALO KO BI JE PREPOZNAO: Katarina Živković objavila fotku iz škole

Bekuta se danas pojavila na snimanju Zvezda Granda, prvi put nakon Mrkine smrti: Ana drastično smršala, pogledajte kako izgleda