in

Studija: Dvije doze Pfizer vakcine štite djecu od ozbiljnog upalnog sindroma

Slatka-Tajna.Eu

Dvije doze vakcine farmaceutskih kompanija Pfizer/BionTech pružaju zaštitu protiv rijetke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod djece sedmicama nakon infekcije korona virusom, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procjene koje je objavila ta američka agencija ukazuju da je vakcina efikasna 91 posto u sprječavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod djece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC, prenosi Glas Amerike.

Riječ je o sindromu koji kod djece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dvije do šest nedjelja nakon blage ili asimptomatske infekcije korona virusom, izvjestila je agencija Reuters.

Djeca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu.

Procjena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u 20 američkih država izmedju jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rezultati pomenute studije doprinose potvrdama da će vakcinacija protiv korona virusa sprečiti komplikacije povezane sa tom bolešću kod djece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom. Prije istraživanja nije bilo poznato da li vakcina kompanija Pfizer/Biontech spriječava to stanje.

Međutim, u studiji nije razmatrana efikasnost vakcine protiv omikron soja koji se brzo širi u SAD, ukazano je u izvještaju CDC.

U vremenskom opsegu u kom je sprovedeno istraživanje taj soj nije bio rasprotranjen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake



Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SUPRUGU LIDERA “CRVENE JABUKE” NA VIĐAMO U JAVNOSTI: Žerina Barbara je prava ljepotica

Pique žestoko odgovorio na ‘zlonamjerne’ komentare iz Madrida