Categories: Lifestyle

Najbolji vitamini koji mogu da smanje stres

Stres može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, izaziva napetost mišića, bol, stomačne tegobe i probleme sa spavanjem, utiče na krvni pritisak, bolesti srca, gojaznost i dijabetes.

Kako bismo spriječili moguće probleme uzrokovane stresom mogli bismo da promijenimo rutine u toku dana i unosimo više vitamina koji mogu da pomognu u borbi protiv stresa i anksioznosti.

Takođe poznat kao pantotenska kiselina. Ovaj vitamin igra ulogu u proizvodnji hormona nadbubrežnih žlijezda i poznat je kao vitamin “antistres”. Kada je vitamin B5 prisutan u adekvatnim količinama, on je u stanju da smanji lučenje kortizola, što pomaže tijelu da se oporavi. Takođe, pantotenska kiselina igra ulogu sa koenzimom-A, koji je uključen u sintezu neurotransmitera, a to su epinefrin, serotonin i acetilholin, koji utiču na kognitivne funkcije, pamćenje i raspoloženje.

Vitamin B6

Ovo je takođe poznato kao piridoksin koji pomaže u sintezi hormona stresa, epinefrina i norepinefrina. To znači da kada je tijelo pod stresom, ima manje B6 za obavljanje drugih funkcija. Vitamin B6 je takođe odličan za formiranje neurotransmitera, serotonina i dopamina.

Vitamin C

Ovaj vitamin je poznat po svojstvima za imunitet zbog visokog sadržaja antioksidanata, ali takođe igra važnu ulogu kod stresa. Kada su naša tijela pod stresom, vitamin C se prirodno smanjuje u tijelu.

Omega 3

Riblje ulje je najbolji vitamin kada je u pitanju pomoć u prevazilaženju upale u tijelu. Oni su osnova zdravog nervnog sistema i zdravlja mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da je unos omega-3 masnih kiselina (povezan sa poboljšanim raspoloženjem i kognicijom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Cink

Cink je odličan dodatak koji je povezan sa poboljšanim imunitetom, otpornošću na infekcije, poboljšanom energijom i smanjenim umorom. Cink se prirodno nalazi u hrani bogatoj proteinima, posebno u govedini, piletini i morskim plodovima.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 se smatra jednim od najboljih suplemenata za poboljšanje raspoloženja i upravljanje stresom. Utiče na oslobađanje hormona endorfine, koji zapravo čine da se osjećate bolje i podstiče smireno i euforično mentalno stanje. Prirodni izvori vitamina B-12 uključuju govedinu, jaja, sir i školjke.

 

(B92)

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

U HDZ-u optimistični oko pregovora: Sve će biti u redu

Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Foto: Emica Elvedji / PIXSELLTreći tjedan nakon…

3 minute ago

Poznato ime novog trenera Vest Hema

Fudbalski trener Đulen Lopetegi postigao je dogovor sa Vest Hemom, i od naredne sezone biće…

4 minute ago

ŠEJLA ZONIĆ POKAZALA DRUGO LICE: Direktno se obratila članu žirija

Šejla Zonić je u prethodnom krugu “Zvezda Granda” pokazala dosad neviđeno lice. Prvi put je, naime,…

12 minuta ago

Četvrti dan traje potraga za zatpanim rudarom kod Tuzle

Rudarske čete za spašavanje još tragaju za rudarom koji je zatrpan prije tri dana pri…

2 sata ago

Petrović uoči Borca: Igramo utakmicu godine

U srijedu igramo utakmicu godine, poručio je Željko Petrović, šef stručnog štaba Zrinjskog uoči prvog…

2 sata ago

S NJIM SE BUDI EMINA JAHOVIĆ: Dodirni svoje bisere i poljubi ih

Emina Jahović rijetko objavljuje previše intimne fotografije na Instagramu. No, ovog jutra nam se javila direktno…

2 sata ago