in

Veći porast broja turista tijekom blagdana

Slatka-Tajna.Eu

Istarski turistički aduti

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, od badnjaka do Sveta tri kralja ostvareno 144.000 dolazaka i 424.000 noćenja, pokazuju podaci sustava e-visitor. To znači da je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno 306% više dolazaka i 190% više noćenja. Naravno, te brojke treba promatrati u kontekstu prošlogodišnjih strogih ograničenja. Kada se ti podaci uspoređuju s blagdanima iz 2019. i 2020., ostvareno je 73% dolazaka i 76% noćenja. Dakle, poprilično smo se približili trendovima iz predpandemijskog razdoblja. Od gradova po noćenjima prednjači Zagreb, a od županija Istarska.  U Istri trentačno boravi oko 6 tisuća turista. 

Željni putovanja i odmora uz more, pa bilo to i u siječnju, turisti sve češće odabiru kampove. 

Neki dolaze i nekoliko puta godišnje. 

– Uvijek na tri tjedna, i to već 30 godina, kaže gospodin Arndt iz Njemačke.

Kaže – kod njih nema takve prirode, mora, otvorenih i nasmiješenih ljudi.

Nijemci su u Istri spasili lanjsku sezonu. Ostvarili su čak 9% više noćenja nego rekordne 2019. I u nastavku zime upravo će oni u najvećem broju posjećivati istarske kampove.

– Rezervacije već postoje, kaže Jelena Maruškić, direktorica kampa Kažela, Medulin.

Nakon blagdana, turista i dalje ima i na sjeveru Istre, osobito u hotelima visoke kategorije.

Manji hoteli više kategorije, kojih je u Istri stotinjak, sredinom siječnja uglavnom će samo nakratko zatvoriti vrata jer zanimanja ima i za ranu predsezonu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ishod ove turističke godine ipak nitko ne želi prognozirati.

Istra je lani ostvarila 82% noćenja iz rekordne 2019., što je najviše na Sredozemlju. No tada mediteranske zemlje nisu mogle konkurirati većom procijepljenošću svojeg stanovništva kao što će to moći ove godine.  

– Za ranu predsezonu ima nešto rezervacija za individualne goste, ali i za sportske skupine koje dolaze u ovo doba na pripreme u Istru. Neće ih biti onoliko koliko ih je bilo prije pandemije, ali to neće utjecati uvelike na cijeli turistički promet zato što je u razdoblju do Uskrsa uglavnom riječ o malim brojevima. Veći dolasci očekuju se od Uskrsa koji ove godine pada dosta kasno, u dugoj polovici travnja, što ide na ruku turističkim radnicima koji se nadaju da će se do tada barem donekle stabilizirati situacija s koronavirusom.

Činjenica je da će se i ova turistička godina odvijati u okvirima pandemije, te da će i dalje ključna biti sigurnost. Resorna ministrica Nikolina Brnjac i danas je istaknula kako je iznimno važno zadržati status sigurnog odredišta koji smo imali u posljednje dvije godine te je apelirala na odgovorno ponašanje turističkog sektora i ponovno je pozvala na cijepljenje u što većem broju.

Na našem najvećem poluotoku sada boravi oko 6 tisuća turista i najveće je zanimanje za hotele visoke kategorije koji u ovo doba imaju niže cijene i za kampove. Gotovo sve turističke tvrtke u Istri dio svojih kampova ostavljaju otvorenim i zimi što se pokazalo punim pogotkom, izvijestila je za Dnevnik HTV-a, novinarka Senka Mošnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZAGRIJAO HLADNU NOĆ: Mahir Mulalić u Carlsberg Winter Gardenu

Pogledajte nevjerovatan koš Pazarca u stilu najboljeg šutera NBA lige