in

U KBC stiže dodatnih 18 medicinskih sestara

Slatka-Tajna.Eu

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split

Foto: HRT / HTV

Zaraza bukti u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ima i najnižu stopu procijepljenosti – 53 posto starijih od osamnaest godina. U prva četiri dana ove godine tzv. booster dozu primilo je 2 tisuće 700 građana , međutim na prvu dozu i dalje je loš odaziv, samo pedesetak građana dnevno. Pod velikim je pritiskom splitski KBC koji će morati širiti kapacitete za COVID bolesnike i na druge odjele. O situaciji u KBC-u Split ravnatelj Julije Meštrović govori na konferenciji za novinare.

– U KBC-u Split sve je više bolesnika s bolešću COVID-19, kao što sam govorio prije 2 dana, mogli smo i očekivati da će se to dogoditi. Broj hospitaliziranih je danas 208, a od njih je 47 na respiratoru. Većina ostalih koji nisu na respiratoru primaju kisik. Svi naši bolesnici s bolešću COVID-19 su u teškom stanju, a neki od njih i životno ugroženi, rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.  

– Naravno da ovako veliki broj i kliničko stanje tih bolesnika zahtijevaju dodatni angažman svih nas u bolnici, pa smo onda morali osigurati dodatne prostore na Križinama, tako da smo se ponovno reorganizirali. Jedan prostor je osiguran tako da se jedna naša klinika premjestila i radi jednim dijelom na Križinama, drugim na Firulama, to smo uradili brzo, naš tim se unaprijed pripremio za sve, ti su prostori opremljeni kisikom i imamo ostalu opremu. Dakle, sve je to urađeno jučer tijekom dana, organizirano, mirno. Međutim, uvijek je nedostatak isti, a to je osoblje, i na prvom mjestu medicinske sestre, rekao je Meštrović dodavši da su ponovno organizirali medicinske sestre koje će raditi i dodatno koliko god to bude trebalo.

Zahvalio se svom zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju koje će se, kaže, dodatno angažirati.

– Budući da to, nažalost, nije dovoljno, obavijestio sam ministarstvo, izravno smo se dogovarali tako da u Split stiže pomoć od 8 medicinskih sestara izvan Grada Splita i 10 medicinskih sestara iz našeg Doma zdravlja za ispomoć u radu u našem Respiratorno-intenzivističkom centru, rekao je Meštrović te zahvalio Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na brzoj reakciji.

– Od 550-600 tisuća pozitivnih, zaraženih, umrlo je više od 12 tisuća. Kao posljedica cijepljenja bio je samo jedan smrtni slučaj, a aplicirano je više od dva milijuna doza cjepiva. Usporedbe su nemjerljive što se toga tiče, poručio je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na ‘eksploziju’ COVID-om zaraženih pacijenata zbog nesmetanih okupljanja za božićnih i novogodišnjih blagdana upozorio je tada šef Klinike za infektologiju Ivo Ivić, ističući da splitska bolnica postupno u potpunosti postaje COVID bolnica, pa je u Splitsko-dalmatinskoj, ali i ostalim dalmatinskim županijama koje joj gravitiraju, preostala samo lokacija na Firulama.

Inače, građani koji se putem interneta naručuju na PCR testiranje mogu to, osim u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i na Turskoj kuli, obaviti privatno ili na drugim punktovima u susjednim gradovima županije, gdje se čeka manje dana na testiranje jer nema tako velike navale kao u Splitu.

– Sada ćemo pojačati broj termina za testiranje iako to neće zadovoljiti sve potrebe. Mi bi na Turskoj kuli mogli raditi još jednu smjenu, ali nam nedostaju čak četiri educirana inženjera koji bi nam radili u laboratoriju. Trenutačno educiramo inženjere sa drugih službi da nam to rade, ali nam zato pate druge stvari, naglasila je ravnateljica Nastavnog zavoda Željka Karin.

Građane je zamolila da ostanu u svojim kućama, da se u slučaju neke potrebe jave svojim obiteljskim liječnicima te čekaju svoj red za testiranje, navodeći da su imali slučaj necijepljene osobe koja je u samo tri mjeseca dva puta dobila koronavirus.

Posljednjih mjesec dana na širem splitskom području prisutna je i tzv. “gigantska” viroza, kako je zovu obiteljski liječnici, i to zbog visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, a traje i nekoliko tjedana. Zbog toga se dio pacijenata odlučuje na testiranje kako bi utvrdili je li riječ o COVID-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OVAKO SE KOD STANIJE SLAVI BADNJE VEČE: Poštuje tradiciju i običaje

Najveći “parazit” među fudbalerima: Njegova minuta na terenu košta nerealnih 90.000 eura