in

HRT: Godišnjica napada na Kapitol

Slatka-Tajna.Eu

Godišnjica napada na Kapitol

Foto: Dnevnik / HRT

Na današnji dan prošle godine pristaše bivšeg američkog predsjednika Trumpa upali su u zgradu Kongresa dok su se na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma prebrojavali elektorski glasovi koji su odlučivali o pobjedniku u predsjedničkoj utrci. U sukobima s policijom bilo je mrtvih i ranjenih. Danas se tim povodom javnosti obratio predsjednik Joe Biden.

– Predsjednik je održao snažan politički govor. Ono što se u Kongresu dogodilo prije godinu dana nazvao je oružanom pobjedom. Prvi je put izravno optužio svog prethodnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iako ga nije imenom spomenuo. Kazao je kako je bivši predsjednik prvi u Američkoj povijesti koji nije priznao rezultate izbora i koji nije dopustio legalan transfer vlasti te je rekao kako je to velika mrlja na Američkoj demokraciji i kako je ovo trenutak suočavanja nacije odlučiti se za istinu ili za nasilje. Valja reći da je bivši predsjednik Trump promptno odgovorio svom nasljedniku i rekao je kako je njegov govor samo skretanje pozornosti s njegovih iznimno loših politika. Što se tiče američke javnosti nije se puno toga promijenilo u odnosu na prošlu godinu. Većina građana žali zbog onoga što se dogodilo u zgradi Kongresa, ali i dalje sve promatraju kroz prizmu svoje stranačke pripadnosti. Trećina Amerikanaca i dalje misli da je dopušteno u pojedinim situacijama nasilno napasti Vladu ako za to postoji opravdanje. Dvije trećine republikanaca smatra da je Trumpu pobjeda bila ukradena, a 40 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Biden nije legitimno izabran izvijestila je iz Washingtona za Dnevnik HTV-a dopisnica Branka Slavica.  

– Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država stvorio je i širio mrežu laži o izborima 2020. godine. To je učinio jer cijeni moć – više od principa. Vlastiti mu je interes važniji od interesa Amerike. Njegov narušeni ego važniji mu je od naše demokracije ili našeg Ustava. Ne može prihvatiti, izgubio je, rekao je Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SLOMLJENA I SAMA: Ana Bekuta četrdeset dana od Mrkine smrti

Oglasio se Nadal o Đokoviću