U razgovoru za jevrejski list na njemačkom jeziku Judische Allgemeine predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci je govorio o položaju Jevreja u bivšoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Intervju je objavljen prije godinu dana, ali je u kontekstu trenutne političke situacije i dalje aktuelan.

Finci je na početku kazao da bi bez Dejtonskog mirovnog sporazuma rat u Bosni i Hercegovini bio nastavljen. Na pitanje da li su Jevreji u BiH građani drugog reda, on je kazao da Ustav onemogućava i druge manjinske narode da se kandiduju na pojedine funkcije, poput Roma, Nijemaca ili Mađara.

“Zajedno s predstavnikom Roma tužio sam državu Evropskom sudu za ljudska prava. Nisam se bojao gubitka. Neposredno prije presude razgovarao sam s diplomatom Richardom Holbrookeom, ‘arhitektom’ sporazuma. ‘Nismo to uradili protiv vas’, rekao je, ‘to je bilo jedino rješenje koje su podržale tri zaraćene strane”, rekao je Finci.

Na pitanje zašto 11 godina od presude “Sejdić-Finci” Bosna i Hercegovina još uvijek nije izmijenila Ustav, Finci je kazao da ne postoji zajedničko rješenje, ali ako BiH želi u Evropsku uniju, morat će promijeniti Ustav.

Također, rekao je da se u Jugoslaviji nije učilo u školama da je Holokaust bio zločin protiv Jevreja, već se govorilo o žrtvama fašizma uopšte.

“Prije Šoe, 12.000 od 60.000 stanovnika bili su Jevreji. Imali smo sedam sinagoga, od kojih je pet preživelo rat, jedna je i danas u upotrebi. Nažalost, mnoge jevrejske porodice su potpuno uništene, nakon čega su socijalisti nacionalizirali njihovu imovinu. Bosna je jedina zemlja u Evropi u kojoj restitucija Jevrejima nije ni počela”, kazao je Finci.

Ipak, kazao je da su Jevreji u SFRJ bili zadovoljni i da su se Jevreji u Drugom svjetskom ratu borili protiv hrvatskih fašista i srpskih nacionalista.

“Oni su bili protivnici socijalističkih partizana – jedina grupa koja nas je prihvatila. Nakon završetka rata život pod socijalističkim vladarima stoga nije bio tako težak”, rekao je Finci.

Na kraju je Finci kazao da je BiH slobodna od antisemitizma.

“Ustvari, tri velike etničke grupe su toliko zaokupljene mržnjom jedne prema drugima, da nemaju vremena da mrze nas Jevreje”, rekao je Finci.