in

Danska dobila najveću vjetroturbinu na svijetu

Slatka-Tajna.Eu

U Danskoj je na mrežu priključena najveća vjetroturbina na svijetu, koja će strujom moći opskrbljivati više od 18.000 domaćinstava, prenosi Hina.

Vjetroturbina visoka 271 metar spada među najviše samostojeće građevine u Danskoj, a nalazi se u okviru nacionalnog istraživačkog centra u Osterildu.

Njemački proizvođač struje iz energije vjetra Siemens Gamesa pokrenuo je vjetroturbinu prije Božića, a voditelj projekta u kompaniji Jens Modrup rekao je da je timu od stotinu ljudi trebalo nekoliko godina da je izgradi, objavio je radio DR.DK.

Kompanija navodi da turbina s tri rotacije pri slaboj brzini vjetra može napuniti jedan Teslin Model 3. Pri najvećoj brzini rotacije moći će proizvoditi do 14 megavata i strujom opskrbljivati oko 18.000 domaćinstava u Evropskoj uniji, naveo je DR.DK.

Najavljena gradnja još veće turbine
Analitičar vjetroturbina u Sydbanku Jacob Pederson istaknuo je da je veličina vjetroturbina bitna, posebno onih koje se koriste na moru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Siemens Gamesa već je nekoliko godina lider na svjetskom tržištu vjetroturbina, s udjelom od oko 60 posto. Međutim, njegov konkurent Vestas najavio je gradnju još veće turbine.

Direktor proizvodnje u Vestasu Tommy Rahbek Nielsen rekao je da su projektirali turbinu koju planiraju postaviti u idućoj godini, ali nije otkrio detalje.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Niko se nije nadao ovoj odluci: Real Madrid odustao od velikog potpisa

MNOGIMA NIJE MJESTO U “ZVEZDAMA GRANDA”: Lepa Lukić je iskrena