in

Adams‘s je sačuvao duh zlatnog doba Sarajeva: Goran Bregović je ovdje samo Brega

Slatka-Tajna.Eu

Adams‘s – kafić smješten u sarajevskom naselju Čengić Vila, jedan je prvih otvorenih sarajevskih kafića. Svoja vrata otvorio je 1977. godine, po uzoru na kafić sa istim nazivom u Njemačkoj. Danas pored ovog kafića, postoje još dva ista. Jedan je smješten u Minhenu, a drugi u Tokiju. 

Sead Drljević, osnivač Adams‘s, priča za N1, da je ovo jedinstveni lokal u kojem nije bio ni jedan problem za 44 godine njegovog postojanja.

Mjesto za sresti prijatelja

Kroz ovaj lokal je prodefilovalo mnogo poznatih političara, glumaca i sportista. Među prvih gostima koji su popili ovdje kafu bio je političar Džemal Bijedić. Uživali su uz muziku sedamdesetih i osamdesetih i sinovi Josipa Broza Tita, legendarni košarkaš Mirza Delibašić i mnogi drugi.

Izvor : Foto: F.Z./N1 / Branimir Petrović: Nova godina je bila jednom sedmično

 

Branimir Petrović, redovan je gost ovog kafića. Opisuje ga kao savršeno mjesto gdje bi mogao da sretneš prijatelja ili druga.

“Ovo je pristojan ambijent u kojem nikada nije bilo problema. Mjesto za poželjeti”, jednostavno kaže Petrović, dodajući da Adams‘su, nije trebala Nova godina za dernek. Ovdje je bila Nova godina barem jednom sedmično.

Izvor : Foto: F.Z./N1

 

Prisjećajući se nekadašnjih druženja i ispijanja kafa, Petrović nam govori, da je objektivno nekada bilo neuporedivo ljepše.

“Bilo je lijepih druženja, večeri, ali i u jutara. Prijateljstva su se bazirala na drugim osnovama. Ljudi su se dužili po afinitetima, po onome što je bila vrijednost onoga što je nosio u sebi. Ne – koliko je imao u džepu, to je bilo nevažno i je li bio popularan ili nije. Kad uđete u Sarajevo, svejedno je jesi li ti Goran Bregović za Beograd ili Evropu, ovdje si samo Brega”, priča Petrović.

Izvor : Foto: F.Z./N1

Muzika ’70 i ’80 godina

Preuzeti vođenje Adams‘sa, bio je pravi izazov za Damir Gojaka, sadašnjeg vlasnika koji je u njega počeo izlaziti još kao mladić.

“Bio je veliki izazov preuzeti Adams‘s, jer je ovo ipak kultno mjesto koje je imalo svoj nivo i gdje su najveće ličnosti Sarajeva i bivše Jugoslavije dolazile. Trudim se da to bude kao u zlatno doba Sarajeva, kao ’70 i ’80 godina”, kaže Gojak.

Izvor : Foto: F.Z./N1 / Damir Gojak: Izazov je preuzeti Adams‘s

 

Zlatan Drljević, Seadov sin, inače slikar čije slike krase zidove Adams‘sa, govori nam da ono što će ostati uvijek isto je muzika koja odjekuje ovim lokalom. Muzika ’70 i ’80 godina. Tako će se i zadržati duh Adams‘sa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BATALI PRIČE ZA DJECU: Dalila i Car u izolaciji počeli maratonsku svađu!

Lens 2,20, Wigan 1,70, Bolton 2,30