in

Ocjena poslovnog ambijenta 2021. godine:Almir Jonuz, Gebruder Weiss BiH, direktor

Slatka-Tajna.Eu
(Foto: Berjamin Nizić)

Kraj godine vrijeme je sumiranja godišnjih poslovnih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka. Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, unatoč brojnim izazovima, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH u 2021. godini?

Nakon blokada, zaključavanja i stagnacije, došlo je do izvjesnog oporavka ekonomije i poslovnog ambijenta u BiH. Međutim, iznenadna šansa koja se ukazala domaćoj proizvodnji, naročito metalnoj i drvnoj industriji uslijed usporenih ili prekinutih isporuka iz Kine, nije mogla ispratiti do kraja nagli porast potražnje na tržištu EU zbog slabašnih kapaciteta i nemogućnosti brzog investiranja u nove. Generalno gledajući izvoz jeste bio u ekspanziji, međutim taj rast je trenutni bljesak, a ne plod rada sistema.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali?

Što se tiče naše branše iz oblasti transporta i logistike, izazova u ovoj godini je bilo na pretek. Prije svega hronični nedostatak kvalifikovanih vozača kamiona za međunarodni transport pa i domaću distribuciju u BiH. Statistički podatak da je samo od početka 2021. godine BiH napustilo vise od 6.000 kvalifikovanih vozača i otišlo u zemlje EU, za našu malu zemlju i ekonomiju je itekako veliki udarac. Nagli skok cijena nafte od gotovo 20 posto samo u posljednjem kvartalu, doveo je do poremećaja cijena u transportu kao i teško održavanje unaprijed ugovorenih poslova po fiksnim cijenama. Sladišna logistika je u izvjesnoj stagnaciji i obrnuto proporcionalna trendovima u EU. Naime, dok se u EU prave velike zalihe na skladištima, te je znatno povećan promet roba kroz logistička rješenja iz bojazni prije svega zbog eventualnog ponovnog zatvaranja granica, kod nas su zalihe uglavnom svedene na minimum tj. samo za one količine koje su ili unaprijed prodane ili imaju kratkoročno osiguran plasman na tržištu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kakvi su planovi Vaše kompanije za 2022. godinu?

Plan naše kompanije u 2022. godini je prije svega zadržati dostignute pozicije na našem tržištu i održati postojeći trend rasta koji bilježimo sa pet do šest posto na godišnjem nivou. Optimizam imamo ,ali isto tako i velike izazove tj. vanjske faktore koji su već poznati, a na koje ne možemo uticati već se pokušati prilagoditi novim okolnostima. Zbog ovako turbulentne situacije, ne samo u našoj već i u svjetskoj ekonomiji, planiranje je postalo veliki i nepredvidiv izazov za gotovo sve industrije u svijetu. Zadržati trend i kvalitetu našeg poslovanja je na prvom mjestu. Vrijeme će pokazati koliko ćemo biti uspješni.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bivši svjetski šampion spreman za rat

NE VOLIM SE SVLAČITI PRED KAMEROM, U PRIVATNOM ŽIVOT NEMAM TAJ PROBLEM: Goran Navojec otvoreno