in

Države pred izazovom: Kako suzbiti omikron, a izbjeći paralizu ekonomije

Slatka-Tajna.Eu

Zaraze covidom-19 u svijetu dosegnule su rekordno visoke brojke jer se varijanta omikron otela kontroli i vlade sada pokušavaju suzbiti njezino širenje, a pritom ne paralizirati već pogođene ekonomije.
Gotovo 900.000 slučajeva u prosjeku potvrđeno je svaki dan u svijetu od 22. do 28. decembra.

Brojne su zemlje dosad najviše rekorde potvrdile u prethodna 24 sata, među njima Argentina, Australija, Bolivija, Sjedinjene Države te mnoge evropske države.

Studije su dosad pokazale da je omikron manje smrtonosan od prethodnih varijanata, no njegova visoka zaraznost mogla bi preplaviti bolnice oboljelima od covida u nekim državama, a poslovni svijet pokušava nastaviti raditi bez radnika kojima su vladini dužnosnici naredili karantin.

Naučnici u Južnoj Africi ustanovili su da su T-ćelije, a one su ključni dio druge crte odbrane imunog sistema, vrlo učinkovite u prepoznavanju i napadu na omikron čime sprječavaju da brojne infekcije prerastu u tešku bolest.

Politički lideri u nekim nacijama strahuju od ekonomskog učinka izoliranja brojnih radnika u kući te razmatraju skraćivanje vremena izolacije nakon izloženosti covidu.

Španija je tako  objavila da skraćuje vrijeme izolacije s deset na sedam dana, a Italija planira ublažiti mjere izolacije za one koji su bili u kontaktu s osobama kod kojih je potvrđen koronavirus.

Američke zdravstvene vlasti objavile su nove smjernice za skraćenje izolacije s deset na pet dana, za osobe koje su asimptomatske.

“Veoma sam zabrinut da omikron, koji je lako prenosiv i širi se istovremeno kad i delta, vodi do cunamija slučajeva”, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ocijenivši da ta dvostruka prijetnja vodi do naglog porasta broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da prosječno svake sekunde dva Francuza budu pozitivna na covid-19 i da je Francuska potvrdila 208.000 slučajeva u samo 24 sata, što je nacionalni, ali i evropski rekord.

Britanija, Italija, Španija, Portugal, Grčka, Kipar i Malta, sve te zemlje potvrdile su  rekordne brojke, a u SAD-u je sedmodnevni prosjek iznosio rekordnih 258.312 zaraženih, prema podacima koje je Reuters prikupio. Prethodni rekord iznosio je 250.141 u januaru 2021.

Unatoč eksploziji infekcija broj umrlih zbog covida manji je uporedivo s prethodnim razdobljima, kaže Rochelle Walensky iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Neki stručnjaci dvoume se u opravdanosti skraćenja izolacije za asimptomatske infekcije strahujući da bi zaraze mogle zbog toga rasti. Ta nova direktiva ne zahtijeva testiranje kojim bi se potvrdilo da osoba koja se vraća na posao više nije zarazna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Pokušavaju postići ravnotežu: očuvati načela javnog zdravlja, a istodobno ne morati zatvoriti zemlju”, rekao je dr. Anthony Fauci, glavni savjetnik američke vlade za zarazne bolesti objašnjavajući nove smjernice.

Britanija je potvrdila 183.037 slučajeva covida-19, novi rekord za 50.000, pokazali su podaci.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da neće donijeti nova ograničenja ove godine radi sprečavanja omikrona koji sada čini oko 90 posto svih zaraženih covidom.

Vlade su sve zabrinutije ekonomskim učinkom golemih brojeva radnika koji moraju u izolaciju jer su bili u kontaktu sa zaraženima.

“Ne možemo jednostavno svakoga izolirati samo zato jer se našao na određenom mjestu u određeno vrijeme”, rekao je novinarima australski premijer Scott Morrison.

Morrison želi hitne promijene propisa za testiranje na covid-19 kako bi se ublažio pritisak na centre za testiranje i laboratorije koji su pretrpani.

I dok Španija i Italija donose mjere za ublažavanje izolacije, Kina ne odustaje od politike nulte tolerancije na covid.

Stoga je već sedmi dan u izolaciji 13 miliona ljudi u Xianu, glavnom gradu centralne pokrajine Shaanxi jer je 151 novih slučajeva zaraze potvrđeno no nijedan s omikronom.

“Samo želim kući”, rekao je 32-godišnji mehaničar koji je bio u gradu na poslu  kada je grad doslovce zatvoren izoliran od ostatka svijeta.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Kaniži pronađeno tijelo nestale mlade žene

Edin Džeko ima korona virus