in

Za zdravo srce jedite bijeli luk

Slatka-Tajna.Eu

Svi već znamo da je bijeli luk izuzetno zdrava namirnica, a sada stiže još “pohvala” na njegov račun.

Mind Body Green magazin navodi da je bijeli luk jedna od najcjenjenijih namirnica kada je riječ o zdravlju srca.

Bijeli luk je prije svega poznat po dvije stvari – čini da kuhinja miriše kao restoran s pet zvjezdica i da naš dah miriše potpuno suprotno od kuhinje.

Iako su njegove aromatične osobine prilično poznate, zdravstvene blagodeti koje donosi organizmu su brojne, a preporučuju ga i kardiolozi.

Prema Stevenu Gundryju, kardiologu i instruktoru u Functional Nutrition Coaching, bijeli luk je jedna od najcjenjenijih zdravih namirnica kada je riječ o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Interesantno je to što su neke od blagodati ukorijenjene u “probavnim” prednostima ovog povrća. Bijeli luk je bogat probiotičkim vlaknima koja su neophodna za procvat dobrih bakterija u crijevima.

Prema istaživanju objavljenom u Journal of Cardiovascular Disease Research, dokazano je da probiotici upravljaju holesterolom u krvi, smanjujući njegovu proizvodnju, razgrađujući žučne kiseline u jetri, pa čak i koristeći višak holesterola kao izvor ishrane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Druga istraživanja sugerišu da ne samo da je bijeli luk sjajan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva, a jedući bijeli luk smanjujete i naslage u arterijama.

Teorija bolesti srca navodi da bi izloženost određenim zaraznim agensima, poput virusa, bakterija i parazita, mogla dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama i na kraju bolesti koronarnih arterija.

Međutim, budući da bijeli luk sadrži protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, konzumiranjem ove namirnice možete smanjiti rizik od razvoja infekcije, a time i rizik od razvoja srčanih problema.

Istraživanja potkrepljuju teze o povezanosti konzumiranja bijelog luka i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, a kardiolozi tvrde da snimci pacijenata koji su konzumirali ovu namirnicu, a za koje bi pretpostavili da će imati nakupine plaka, pokazuju da uopšte nemaju naslaga u krvnim žilama.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Hrvati imaju 46 pozicija nauštrb Bošnjaka, radimo sve da se osjećaju relaksirano”

Photo Boost | Premium Photoshop Actions