in

Pet savjeta za zdrave i bijele zube

Slatka-Tajna.Eu

Ovih pet savjeta za zdrave i lijepe zube – pomoći će vam da sačuvate blistav osmijeh uprkos činjenici da više od 90 odsto odraslih (od 20 do 64 godine) imaju problema s karijesom.

Zbogo toga čini se da je nemoguće izbjeći dentalne probleme… Ipak, potrebno je pratiti savjete profesionalaca – pa će i vaši zubi duže biti zdravi i bijeli, a vaš osmijeh blistav.

Pijte kafu i čaj s mlijekom

Kafa može biti vrlo kiselo piće, posebno crna kava. Ako je pijete svaki dan, može uzrokovati stanjivanje zubi. Štaviše, crna kafa će požutjeti vaše zube jer sadrži tanine. Kao rješenje popijte kafu s mlijekom. Isto vrijedi i za crni čaj.

Nemojte prati zube odmah nakon ispijanja čaja ili kafe

Najbolje je ne miješati pastu za zube i kafu. Bolje je oprati zube 30 minuta prije pijenja kave ili čaja. U slučaju da to želite učiniti nakon, pričekajte barem jedan sat i onda to učinite. Kafa i čaj razgrađuju zubnu caklinu zbog svog kiselog sastava. Dobro je poštovati ovo pravilo ne samo nakon pića, već i nakon obroka.

Očistite zube koncem prije pranja

Redovito čišćenje koncem može smanjiti loš zadah i neke bolesti. Stručnjaci preporučuju da konac koristite neposredno prije četkanja, ali ne i poslije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Čistite zube koncem na isti način, svaki dan

Držite se redovnog načina čišćenja koncem. Počnite s gornjim zubima i radite s lijeva na desno. Nakon što završite s gornjim zubima, ponovite isto na donjima s lijeva na desno.

Žvačite žvakaću gumu do 20 minuta

Uvijek je bolje žvakati komad žvakaće gume odmah nakon jela, ali treba biti bez šećera. Žvačite ga do 20 minuta kako biste povećali protok sline i poništili kiselinu nakon obroka.

(Ljepota&Zdravlje)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aleksandar Milić Mili hitno primljen u bolnicu u Istanbulu

Luka Jović ponovo pozitivan na virus korona