in

Centralna banka BiH dobila novi logo / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Centralna banka BiH / Novi logo Centralne banke BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine vas obavještava da, od 1. siječnja  2022. godine, počinje s primjenom novog loga koji će biti korišten u svim vrstama komuniciranja i javnog prezentiranja institucije.

Sva buduća komunikacija sa medijskim kućama (priopćenja za javnost, odgovori na upite…) odvijat će se uz upotrebu novog loga.

Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijenit će dosadašnji logo koji proizlazi iz zaglavlja memoranduma koji je CBBiH usvojila još 2000. godine.

Proces izrade rješenja novog loga CBBiH potaknut je potrebom za unapređenjem i modernizacijom vizuelnog identiteta institucije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Znakovni dio loga predstavlja forma heksagonalnog oblika. Heksagon je oblik koji simbolizuje haromoniju i balans, a na njemu je zasnovana jedna od najsavršenijih prirodnih formi, pčelinje saće.

Unutrašnjost heksagonalnog znaka riješena je nizom linija različitih vrijednosti koje stvaraju aktivnu i dinamičnu igru unutrašnjeg prostora. Tako kreirane partiture u međusobnom odnosu formiraju karakterističan trokut koji je zaživio kao definirajući simbol države Bosne i Hercegovine.

Znak svojom fragmentiranom strukturom priziva formu gnijezda. Gnijezdo kao simbol, internacionalno, sugeriše kompleksnost, sofisticiranost, predanost, znanje, atmosferu doma, zaštićenosti, sigurnosti.

Svi spomenuti atributi odražavaju viziju i misiju Banke kao centralne financijske institucije države. Znak je definiran kompleksnom strukturom elemenata koji odražavaju kompleksnost djelovanja ove institucije, a njihova naglašena vertikalna postavka sugeriraju rast i prosperitet.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Sramota me je bilo da slavim trofej Lige prvaka”

NI TRAGA OD GLAMURA: Brena šopinguje kamuflirana