in

Uklonjeni plakati protiv Djeda Mraza i Nove godine u Zenici

Slatka-Tajna.Eu

Plakat na kojem je pisalo “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka” uklonjeni su iz centra Zenice, u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH), dan nakon što su ilegalno postavljeni, 28. decembra.

Ovo je zabilježeno i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK). Za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili su i da rade na utvrđivanju činjenica o tome ko je plakat postavio i ko ga je prefarbao.

Za RSE je rečeno da su plakati, na obje strane jednog bilborda, postavljeni ilegalno, odnosno da firma koja iznajmljuje prostor nije imala ugovor niti je iznajmila nekom mjesto.

“Još uvijek nepoznati izvršitelji su postavili plakate ilegalno, preko noći, utvrdili su službenici MUP-a ZDK-a”, rekli su za RSE u ovom ministarstvu.

Nekoliko sati nakon što su na društvenim mrežama građani Zenice reagirali na plakate, u utorak, 28. decembra grupa mladića s majicama na kojima je pisalo “Bosanska čast Zenica” najprije je prefarbala plakat i umjesto poruke ostavila svoj potpis.

Osuda iz Općinskog vijeća

Kenan Alispahić, vijećnik u Općinskom vijeću Zenice, za RSE kaže kako da mu nije bilo drago vidjeti takve plakate.

“U periodu gdje muslimani nemaju nikakve veze s praznicima koji se sada slave, imamo jednu situaciju gdje Zenica ispada ‘džamahirija’, gdje smo ovdje svi muslimani, gdje ne održavamo zajedničku harmoniju, a koja zaista postoji u Zenici”, smatra Alispahić.

On je odgovore zatražio i od inspekcije i od gradskih vlasti o tome ko kontrolira plakate koji se postavljaju i postoje li pravila šta smije, a šta ne smije biti poruka s bilborda.

“Što nije pisalo – draga braćo katolici i pravoslavci, želimo vam lijepe, ugodne i mile blagdanske dane, a ne na ovakav način. Pravi se situacija da je neko u većini, stječe se dojam da većina određuje manjini. Mi u Zenici moramo sačuvati ideju zajedništva, posebno u trenutku kad Orban (Viktor, mađarski premijer, op. a.) govori o muslimanima i kako će ih biti teško integrirati. Šaljemo pogrešne poruke da su ovdje talibani, da se nekom nešto zabranjuje”, kaže Alispahić, dodajući da je reagirao i kao vijećnik, ali najprije kao građanin Zenice.

Na situaciju s plakatom reagirali su iz Naše stranke BiH i čestitali građanima Zenice na “odlučnom buntu”.

“Ovo je veliko ‘ne’ podjelama. Ne oduzimajući pravo bilo kome na mišljenje i zakupljivanje ne baš jeftinih bilborda, mi u Našoj stranci imamo poruku: Jelka, Djed Mraz i Nova godina jesu i ostat će tradicija građana Zenice! Baš kao što su to Bajram, ramazan, Prvi maj, božići, Uskrs i Vaskrs te brojni drugi praznici koji su Zeničanima i Zeničankama uvijek služili da se što više zbliže jedni s drugima a ne da se jedni od drugih distanciraju”, naveli su u saopćenju.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Zenici žive oko 92.000 Bošnjaka, što je 84 posto ukupnog stanovništva. Hrvata prema popis na području grada Zenice ima nešto više od 8.000 hiljada, što je malo više od sedam posto, Srba je oko dva posto ili 2.400. kao ostali 2013. u Zenici se izjasnilo skoro sedam hiljada ljudi.

Policijska istraga u Bužimu

U Bužimu na sjeverozapadu BiH plakat na kojem premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić sa suradnicima čestita katolički Božić uklonjen je 27. decembra kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova za RSE.

Adnan Beganović, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK), za RSE kaže da je policija u Bužimu zaprimila dojavu da neko uklanja plakat s čestitkom.

“Policija je izašla na teren i zatečen je počinitelj koji je dao podatke o nalogodavcu. Protiv njih je pokrenut prekršajni postupak. Uručene je prekršajni nalog Općinskom sudu u Bihaću”, rekao je Beganović.

Iz MUP-a nisu htjeli govoriti o tome ko su osobe koje su uklonile plakat, s obzirom na to da je istraga u toku.

SDA tražili uklanjanje plakata

Međutim, javno protiv plakata s čestitkom pisali su iz Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Bužimu. Iz ove stranke upitali su – kome to premijer Ružnić čestita Božić.

“Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom na to da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu”, napisali su, ne pruživši više informacija o tome kako je plakat izazvao revolt kod građana.

Iz SDA su tražili da se plakat “hitno ukloni o trošku nalogodavca”. Zatražili su i izvinjenje premijera.

Na plakatu, osim premijera Ružnića, Božić je čestitao i Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a i Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić, iz Stranke demokratske akcije, kazao je da su premijer Mustafa Ružnić i predsjedavajući Razim Halkić morali razmisliti o upućenoj čestitki, “jer valjda bi trebali znati ko im je ciljana publika”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Kako je plakat doživljen kao provokacija i neprimjerenog je karaktera za Bužimljane, želim kazati da će biti uklonjen jer ne priliči ni mjestu ni vremenu”, rekao je Nanić.

Odgovor Razima Halkića

Halkić, s druge strane, smatra da je reakcija bila pretjerana.

“Ja nemam problem s tim da je Bužim, reći ćemo, većinski bošnjački ili čak muslimanski grad. Taj plakat služi ne samo stanovnicima, nego i onima koji prolaze. To je jedna od prometnijih cesta prema Kladuši, Banjoj Luci i sl. Taj plakat nije namijenjen samo Bužimljanima. Ovako je nabačena loptica nacionalistima i iskorišteno je u neke druge svrhe”, kaže Halkić za RSE.

Dodaje da su premijer Ružnić i on plakatom željeli poslati poruku mira i tolerancije, nikako izazvati revolt u gradu u kojem, prema popisu iz 2013. godine, 99 posto Bošnjaka. Općina Bužim nalazi se na samoj granici BiH i Hrvatske.

Nije prvi put da su sporni Djed Mraz i Nova godina

U bh. gradovima i ranije su se pojavljivali slični plakati. Prije dvije godine, “Džemat Kula” iz Tuzle na svom Facebook profilu podijelio je nekoliko fotografija bilborda uz opis da su to “najnovije davetske aktivnosti džemata” te da su plakate postavili “u povodu nadolazećih praznika”. Dava znači misionarsko djelovanje u islamu.

Na plakatima je bilo napisano da “muslimani nisu ludi da slave najluđu noć” i da “Djed Mraz bradonja dolazi po djecu”.

“Džemat Kula” jedan je od nekoliko “paralelnih džemata” tzv. selefija u BiH koji se nisu integrirali u okvire Islamske zajednice u BiH.

Čelnik Islamske zajednice u BiH čestitao Božić

Ove godine iz ovog džemata u Tuzli na Facebooku su podijelili link u kojem stoji da je “čestitanje Božića – put u džehenem” ili pakao.

Podijeljena je i fotografija reisu-l-uleme u BiH Huseina Kavazovića kako uručuje poklon nadbiskupu Vinku Puljiću uz opis da je takav gest grijeh, prema islamu.

Reisu-l-ulema u BiH je i ove godine, što je uobičajena praksa, čestito katolicima Božić.

U čestitki Kavazović je poželio svim katolicima u BiH da blagdan provedu u miru i radosti sa svojim najmilijim.

“Molim Uzvišenog Boga da zbliži naša srca i pomogne nas na putu očuvanja ljudskog dostojanstva i pravde u našoj domovini i svijetu i da nas pozivi u miru”, napisao je Kavazović, izrazivši nadu da će „mir potrajati u našoj zemlji i da će među ljudima u njoj zavladati sloga i razumijevanje”, poručio je Kavazović.

Na zvaničnoj stranici Islamske zajednice u BiH stoji da je Europsko vijeće za fetve kojim predsjedava dr. Jusuf Karadavi donijelo fetvu o dozvoljenosti čestitanja praznika nemuslimanima kao znak međusobnog uvažavanja i dobre komšijske komunikacije.

“Čestitanje praznika nije pripisivanje Allahu druga, jer se samim čestitanjem ne legitimira ispavanost ove ili one dogme. To jednostavno ne treba dizati na nivo vjerovanja, već ga treba tretirati kao praktično-pravno pitanje. Znamo da ima i drugo mišljenje prema kojemu je to zabranjeno”, navodi se.

Bošnjaci su Novu godinu čestitali i 1893.

U časopisu “Bošnjak” koji je štampan od 1891. kada je Zemaljska vlada, lokalna vlast za vrijeme Austrougarske vladavine u BiH, dala podršku zahtjevima grupe Bošnjaka na čijem čelu je stajao Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, tadašnji gradonačelnik Sarajeva, bošnjački političar, književnik i publicista, za izdavanje ovog političkog lista, čitateljima su čestitali Novu godinu 1893. godina.

Na latinici i bosanskom jeziku tada je napisano:

“Nova godina. U nedjelju je prvi dan nove godina 1893. Običaj je da taj dan čestita prijatelj prijatelju, znanac znancu. I mi taj dan čestitamo, u prvom redu svim našim štovanim pretplatnicima i prijateljima, koji to slave, a i svim ostalima novu godinu i kličemo im srdačno: Čestita vam bila sretna i nova godina 1893.”

Bošnjak, 1892.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Svi znaju ko me ne podnosi: Dragana Mirković u emisiji uživo koleginici uputila provokaciju!

Neko iz mase bacio grudvu ka premijeru Hrvatske, on neočekivano iznenadio svojom izjavom