in

Cilj nam je s još većim intenzitetom ubrzati proces obnove

Slatka-Tajna.Eu

Cilj nam je s još većim intenzitetom ubrzati proces obnove

Foto: HTV / HRT

Cilj nam je još snažnije i s još većim intenzitetom ubrzati proces obnove nakon svih onih radnji koje smo proveli tijekom 2021. godine od trenutka nastanka potresa, hitno zbrinjavanje stanovništva, hitne infrastrukturne mjere, uklanjanje objekata koji su prijetili sigurnosti ljudi, sanacije cesta, te elektro-energetskog i vodoopskrbnog sustava. Sada nakon što je kroz 2021. započet proces nekonstrukcijske obnove, gdje je obnovljeno preko tisuću obiteljskih kuća i u te kuće se vratilo preko 6,5 tisuća ljudi, naravno da je prioritet usmjeren ka svim oblicima obnove, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

– Prisjećamo se osam žrtava razornog potresa, prisjećamo se svog stradanja i svih posljedica potresa s osnove kojeg je vlada proglasila stanje katastrofe u sisačko-moslavačkoj županiji, i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije. Želim iskazati zahvalu stanovništvu stradalom u ovom razornom potresu i danas godinu dana poslije, zahvalu na razumijevanju i potpori svega onoga što činimo, zahvalu na suradnji, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

– Zahvala svim članicama i članovima Stožera koji su punu godinu dana u Petrinji, zahvala svim našim operativnim snagama, zahvala županiji, gradovima i općinama na partnerstvu i suradnji kao jedinom mogućem obliku našega uspjeha u realizaciji svih naših ciljeva, a to je potpuna obnova i revitalizacija cjelokupnog područja Banovine, dodao je.

O obnovi

– Cilj nam je još snažnije i s još većim intenzitetom ubrzati proces obnove nakon svih onih radnji koje smo proveli tijekom 2021. godine od trenutka nastanka potresa, hitno zbrinjavanje stanovništva, hitne infrastrukturne mjere, uklanjanje objekata koji su prijetili sigurnosti ljudi, sanacije cesta, te elektro-energetskog i vodoopskrbnog sustava. Sada nakon što je kroz 2021. započet proces nekonstrukcijske obnove, gdje je obnovljeno preko tisuću obiteljskih kuća i gdje se u te kuće vratilo preko 6,5 tisuća ljudi, gdje su vlasnici preuzeli zapisnički svoje objekte koji su sigurni za boravak, naravno da je prioritet usmjeren ka svim oblicima obnove, rekao je Medved.

Podsjetio je da su raspisani pozivi za izgradnju višestambenih zgrada. Također je pozvao na suradnju sa središnjim uredom za obnovu svakodnevno dostupnim u Petrinji te je izrazio uvjerenje da su građani prepoznali učinjene napore i organizirane mobilne urede za podnošenje zahtjeve za obnovu i sve druge oblik potpore.

Ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestio je kako je potpisan sporazum sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom o izgradnji nove srednje škole u Sisku i nove škole u Petrinji te je zahvalio tvrtki Gavrilović na doniranom zemljištu. Sa 105 milijuna kuna pratit ćemo te investicije, rekao je dodavši kako će u malo više od godinu dana Sisak i Petrinja dobiti nove prostore za srednje strukovno obrazovanje.

Milošević: U Stožeru i Vladi dijelimo viziju da nije dovoljno samo obnoviti porušeno

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je velik trud Stožera te zahvalio građanima na solidarnost s ljudima na potresom pogođenom području, kao i humanitarnim organizacijama i volonterima koji im pomažu.

– U Stožeru i Vladi dijelimo viziju da nije dovoljno samo obnoviti porušeno, nego da treba izgraditi bolji stambeni fond, prometnice za bolju povezanost, omogućiti bolju pokrivenost mobilnim signalom i sve što čini život boljim i ugodnijim. Sve to kako bi ljude motivirali na ostanak, a one koji su otišli na povratak, poručio je Milošević.

Državni tajnik i šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je kako je “u tijeku izrada projektne dokumentacije za 6000 stambenih jedinica – to je 215 milijuna kuna. 275 milijuna kuna vrijednih radova je u postupku ugovaranja javne nabave za 1800 stambenih jedinica”.

Danas, nastavio je, imamo praktički u ovoj godini pokrenute postupke javne nabave, po starom i novom zakonu u vrijednosti pola milijarde kuna. Najavio je kako će se tijekom iduće godine intenzivno nastaviti novi postupci nabave koji će omogućiti do početka ožujka pripremu za izgradnju 500 zamjenskih obiteljskih kuća.

– Nadamo se odgovoru građevinskog sektora, dodao je Hanžek.

Napomenuo je kako predstoji 1200 projekata na konstrukcijskoj obnovi i nekonstrukcijska obnova koja se ovim intenzitetom natječajem u tijeku planira dovršiti do iduće sezone grijanja. Velik je posao pred nama koji ćemo iduće godine provesti, poručio je Hanžek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ALEN OSMANOVIĆ – Večeras premijera novog singla – Hayat Production

Industrijska proizvodnja u novembru veća za 0,3 posto