in

Teške posljedice pandemije u svijetu

Slatka-Tajna.Eu

Borba protiv koronavirusa

Foto: Dnevnik / HRT

Na globalnoj razini broj novozaraženih koronavirusom u tjedan dana povećao se za 29 posto. Najviše novih slučajeva među kontinentima bilježi Europa. Francuska uvodi nove mjere, a u Velikoj Britaniji sve su popunjeniji bolnički kapaciteti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom božićnih blagdana broj hospitalizacija zbog COVID-a povećao se za 70 posto u odnosu na prethodni tjedan.

– Mnogo toga još ne znamo o omikronu. Ali nešto ipak znamo – znatno se lakše prenosi. Dakle,  ima logike da se prilagode pravila o osobnoj zaštitnoj opremi. Jer znamo da se omikron prenosi zrakom i trebamo bolje zaštititi medicinsko osoblje.U Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom božićnih blagdana broj hospitalizacija zbog COVID-a povećao se za 70 posto u odnosu na prethodni tjedan, rekao je David Nicholl iz britanske Udruge liječnika. 

Zbog povećanja broja zaraženih, Francuska uvodi nove mjere. Od 3. siječnja svi koji to mogu, morat će tri dana tjedno raditi od kuće, a javni događaji ograničavaju se na najviše dvije tisuće gledatelja u dvoranama i pet tisuća na otvorenome.

Peru ima najveću smrtnost na svijetu od COVID-a. Broj umrlih na 100 tisuća stanovnika je oko 600. No, tu je još jedna posljedica. Velik broj djece ostalo je bez jednoga ili čak oba roditelja. Poput sedmogodišnje Esperanze, koja sada sa svojom braćom živi kod tete. 

– Moja sestra uvijek je govorila – ako mi se nešto dogodi – moraš se pobrinuti za moju djecu. Ne želim da budu razdvojena, kaže Gabriela Zarate, Esperanzina teta.

Sada se teta Gabriela brine o čak osmero djece, četvero svoje i četvero pokojne sestre. Prehranjuje ih vozeći oronuli taksi u predgrađu glavnoga grada Lime. Država pomaže mjesečno s 40 eura po djetetu.

– Pandemija nas je zaista itekako pogodila. Jedna smo od zemalja na svijetu s najviše siročadi zbog COVID-a. Procjenjujemo da je oko 90 tisuća takve djece, izjavio je Sergio Tejada Galindo, dužnosnik peruanskog ministarstva obitelji.

No, čak je i ovakva teška pandemija i toliki broj umrlih i hospitaliziranih, za neke prilika za zaradu prijevarom. Talijanska je policija zatvorila 17 različitih kanala digitalne komunikacije putem kojih su se nudile lažne COVID potvrde, čak i javno. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na te se kanale spojilo 140 tisuća ljudi, a cijena je bila od 100 do 500 eura. Nudila se čak i “korisnička podrška” u slučaju problema s očitavanjem QR koda.

Od utorka, strani putnici koji nisu cijepljeni protiv COVID-a, čak i ako imaju negativan test, više neće moći ući u Finsku, objavila je vlada predstavljajući mjere za suzbijanje širenja omikron varijante koronavirusa.  U Finsku će tako moći ući samo oni strani putnike s negativnim testom i dokazom da su u potpunosti cijepljeni ili da su preboljeli zarazu, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova nakon sastanka vlade. Mjera je stupila na snagu odmah, od 14 sati i vrijedi i za državljane svih članica EU-a.

Glasnogovornik pogranične službe potvrdio je agenciji France presse da će necijepljeni stranci biti odbijeni, bez obzira na nacionalnost, osim onih mlađih od 16 godina ili onih koji su na popisu izuzetaka.

Iznimke su zdravstveno i osoblje koje osigurava transport. Moguće su i iznimke u slučaju ozbiljnih obiteljskih razlozga ili za osobe kojima je nužna humanitarna pomoć, te za poneke stanovnike pograničnih područja Švedske i Norveške.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Zvezda Granda” najavila udaju: Zaručio me momak, logično da sam pristala (Video)

“Nema nikakvog više razloga da Višković odbija da dostavi stenogram sa sjednice Vlade RS”