in

Tajna ljepote naših predaka: Pepeo za kosu, pravo blago

Slatka-Tajna.Eu

Iako postoje brojni mitovi koji tvrde da neki prirodni i na prvo slušanje čudni pripravci mogu pomoći u svakodnevnoj njezi i higijeni, pepeo za kosu je jedan od ne toliko danas popularnih stvari.

Možda ste nekada čuli od svojih baka kako su koristile pepeo za kosu da bi se riješile peruti, pospješile rast i postigle sjaj kakav danas možemo vidjeti samo u frizerskim salonima. Vjerovali ili ne, čak i brojni stručnjaci tvrde da je pepeo odličan za tu upotrebu.

U nastavku saznajte zašto je pepeo dobar, kako ga pravilno koristiti i kakvi su benefiti upotrebe ovog prirodnog i jednostavnog pripravka.

Pepeo možete iskoristiti na mnogo načina, a jedan od njih je svakako namijenjen vašoj kosi.

Ono što nama potvrđuje da su bake bile u pravu jeste i činjenica da se na tržištu pojavljuju takozvani detox šamponi, koji imaju pepeo kao glavni sastojak.

Prednosti

Jedna od glavnih prednosti upotrebe pepela na kosi jeste činjenica da je riječ o prirodnim komponentama. Možete zaboraviti na teške hemikalije koje mogu loše utjecati našu kosu ili tjeme. Štaviše, pepeo je nešto što se relativno lako može nabaviti, a sadrži sastojke poput raznih minerala (kalcij, magnezij, cink i mnogi drugi), koji utječu na zdravlje i stanje kose.

Pepeo se tradicionalno koristi kao tretman za kosu. Neka istraživanja pokazala su da on može pružiti dovoljnu alkalnost da poremeti pigment u dlaci i tako pojača apsorpciju polutrajnih boja za kosu.

Prema definiciji, pepeo drveta je „ostatak nusprodukta preostalog nakon sagorijevanja drveta“, tako da sadrži hemijska jedinjenja kalcij-karbonat, kalcij-oksid, željezo-oksid, i još mnogo važnih i hranljivih sastojaka. Kada kombinirate ova jedinjenja sa zemljom ili glinom, možete ubrzati rast svoje kose.

Osim navedenog, pepeo je dobar način da se riješite suvišne masnoće. Također pomaže kod problema suhe kose. Možda zvuči nevjerovatno, ali ovaj prirodni sastojak će vašoj kosi nakon redovne upotrebe vratiti život i volumen.

Način upotrebe

Neophodno svega nekoliko sastojaka:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pepeo – Prvi i ujedno najbitniji sastojak je upravo pepeo. Vjerujemo da zvuči čudno, naročito jer je riječ o sastojku kojim većina nikada ne bi prala kosu. Ali, pepeo spada u nešto što je poznato od davnina kao veoma efikasan metod za pranje kose.

Voda – Naravno, ona je neophodna kako bi se napravila tečnost. Potrebno vam je otprilike 1 litar.

Biljke – Mogu se dodati radi boljeg utjecaja na kosu ili pospješivanja mirisa.

Bitno je da pepeo bude jako sitan, zato što krupni dijelovi nemaju tako dobar efekt. Zbog toga, pepeo prosijte kroz sito ili gazu, kako biste bili u potpunosti sigurni da je dovoljno sitan. Također, važno je zapamtiti da nikako pepeo ne sipate direktno u vodu. Najbolje je da stavite pepeo u neku tkaninu ili gazu i zatim potopite u vodi.

Jedinjenje vode i pepela pustite da ključa 10-15 minuta. Nakon isteka vremena, ostavite šerpu sa sastojcima da se ohladi. Tako ohlađenu tečnost možete odvojiti u neku bocu ili flašu (može plastična ili staklena). Iznenadit će vas koliko se ova smjesa pjeni tokom pranja kose.

Ukoliko želite da poboljšate sposobnosti ovog jedinjenja, možete dodati i određene biljke koje će spriječiti kosu da opada, dati joj sjaj i volimen.

Rezultati

Kada spomenemo pepeo, definitivno nam prva asocijacija nije pranje kose. Mnogi se pitaju kako je moguće da se ova smjesa pjeni i da uistinu djeluje. Razlog tome je što pepeo ima u sebi neke od sastojaka koji se mogu naći u drvetu od kojeg je dobiven.

U njemu mogu da se pronađu minerali i elementi poput kalija, kalcija, magnezija, mangana, fosfora, sumpora.

Količina ovih komponenata zavisi od vrste drveta. Najpopularniji izbor je bukva. Naravno, vi možete eksperimentirati i otkriti koji pepeo i od kojeg drveta vama najviše odgovara. S obzirom na to da se pepeo dobija sagorijevanjem, u njemu ne možete pronaći vitamine ili proteine. Međutim, vi u svoj šampon od pepela možete dodati kokosovo mlijeko, čaj od raznih biljaka, eterična ili maslinovo ulje, kako biste nadomjestili te vitamine i proteine.

 

 

The post Tajna ljepote naših predaka: Pepeo za kosu, pravo blago appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za podjele”

ZLATNI HAMBURGER: Antonija Čerkez večerala kod čuvenog šefa Nusreta