Categories: Dijaspora

“Nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za podjele”

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaj koji procjenjuje stepen nazadovanja i naglašava neophodnost suočavanja s praksama isključivanja u vezi s nazivima škola, simbolima i manifestacijama zasnovano na praćenju dešavanja u više od 2.000 centralnih i područnih škola širom BiH, koje Misija redovno provodi.

Kako navodi šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, škole u BiH su javni prostori u kojima se sva djeca moraju osjećati prijatno i dobrodošlo i nikad se ne smiju koristiti u političke svrhe.

– Isto tako nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece – istakla je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Izvještaj nazvan ‘Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: presjek stanja i preporuke’ sadrži i skup preporuka različitim nivoima vlasti, ključnim donosiocima odluka i upravama škola za odlučne akcije pomoću kojih bi se osiguralo da školsko okruženje bude prikladno i gostoljubivo za sve učenike.

– U skladu sa mandatom, Misija će nastaviti pružati podršku obrazovnim vlastima u BiH u razvoju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i u promoviranju nediskriminacije, poštivanja različitosti, međusobnog razumijevanja i saradnje – saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Redakcija

Recent Posts

Srbija dobila 83. sportistu u Parizu

Veslač Nikolaj Pimenov posljednji je u nizu srpskih sportista koji su obezbijedili olimpijsku "vizu". Pimenov…

58 minuta ago

Potvrđena optužnica protiv advokatice Vidović za prikrivanje dokaza u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak, 25. aprila optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine…

59 minuta ago

BUKTI ESTRADA OD RIJEČI KOJE JE EDITA UPUTILA KARLEUŠI: Džukačko ponašanje je to što si mi spavala sa dečkom

Edita Aradinović svojevremeno je izjavila da albumi Jelene Karleuše “Alfa” i “Omega” nisu njena šoljica čaja. U prevodu,…

2 sata ago

Čemu služi hotel za insekte i kako i od čega ga napraviti?

Hotel za insekte postavljen u vrtu i voćnjaku vrlo je koristan jer privlači pčele, bubamare,…

2 sata ago

Jedna od najboljih odbojkašica svijeta zablistala u Dubaiju

Nakon osvojene titule u prvenstvu Turske sa ekipm Fenerbahčea, Arina Fedorovtseva (20) nalazi se na…

3 sata ago