in

Hrvatski svjetski kongres uspio? Dodik Nijemcima “pojašnjava” situaciju u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Lider SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu listu Die Welt kritikuje poziv njemačke ministrice Annalene Bearbock Evropskoj uniji da protiv njega uvede sankcije. Njeni zahtjevi su “pristrasni” i “ne dolikuju njemačkoj demokratiji”, zaključio je. Ovo je prvi intervju Dodika za neki njemački medij nakon što se u javnosti pojavila informacija kako Hrvatski svjetski kongres lobira za njega u Njemačkoj.

„Njeni zahtjevi su pristrasni. Čini mi se da to nije prikladno njemačkoj demokratiji. Zbog čega bi Njemačka ili neka druga država upravljale našom zemljom”, izjavio je Milorad Dodik u intervjuu za list Die Welt, kritikujući poziv Annalene Berbock da mu Evropska unija uvede sankcije. Dodik je rekao da ona predstavlja stranku koja „nije najveća” u Njemačkoj i dodao: „Ona nema pojma o tome kako mi živimo – nikada nije bila ovdje. Želio bih je pozvati na razgovor”.

Dodik: Niko ne planira secesiju!

Dodik je rekao i kako „niko ne planira secesiju” i kako je to “mač laži, koji joj je stavljen u ruku”. Osvrnuo se i na izjavu jednog američkog profesora koji je rekao da bi secesija za BiH bila ozdravljenje. “A da li se Vi s njim slažete”, glasilo je pitanje novinarke Die Welta. „Jedno je šta ja mislim, a drugo šta radim kao političar. Ali, profesor bi mogao biti u pravu – ukoliko se i dalje ne bude uvažavalo ustavno-pravno uređenje u BiH”, odgovorio je Dodik.

Njemačka novinarka pitala je Dodika da li ostaje pri svojoj izjavi da se u Srebrenici nije desio genocid? „Srebrenica je za nas teška trauma. Tamo se desio ratni zločin. Ubijeni su mnogi nevini ljudi: Srbi, Bošnjaci i drugi”, odgovorio je Dodik iznijevši tvrdnju da se dešavanja u Srebrenici „ne predstavljaju baš tačno”.

Kao odgovor na pitanje zbog čega ne priznaje Christiana Schmidta, Dodik kaže da visokog predstavnika imenuju potpisnice, “među kojima je i Republika Srpska” kao i da taj izbor mora potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a, ali da se to nije desilo. Iako mu je žao što Schmidt mora da prolazi kroz sve to, Dodik je rekao: „Isključeno je da ćemo mi dozvoliti nekome da nam nameće zakone, samo zato što je dobar čovjek”.

“Putin se ne miješa u unutrašnje poslove kao Vaša ministrica!”

Dodik je naglasio i da se nekoliko puta susreo s Putinom, ali i i da se od Rusije ne može očekivati da podrži prijedlog za izbor visokog predstavnika ako joj Njemačka uvede sankcije. Putin je, po riječima Dodika, “po svaku cijenu” zainteresovan za mir u BiH. „On poštuje Ustav BiH i ne miješa se u unutrašnjo-politička pitanja, kao Vaša ministrica”, rekao je Dodik novinarki lista Die Welt.

Na pitanje dijeli li strah “nekih ljudi iz Sarajeva” o mogućem ratu, Dodik je rekao da je jedina pozvana osoba da o tome govori „general misije EUFOR-a”. A on je nedavno izjavio da nema opasnosti niti razloga za zabrinutost, kao i da je sve ostalo „psihoza i propaganda”.

“Ako se dogovorimo ostaćemo dio vojske, ako ne…”

Ako ne želi secesiju, zašto želi prenos nadležnosti sa BiH na RS, željela je znati njemačka novinarka. Dodik joj je naveo da „država, po Ustavu, nije zadužena ni za vojsku ni za indirektno oporezivanje i da problem zapravo čine stranci, koji nisu ni birani ni imenovani i koji šire nered u BiH”.

Na pitanje da li planira sopstvenu vojsku, Dodik je rekao kako je RS do 2005. imala svoju vojsku i da su ih tada slagali kada su rekli da je bolje imati zajedničku vojsku: „Mi ne želimo Bošnjačku vojsku, a ona se tamo formira. Nedavno je jedan Sud u Sarajevu odlučio da vojnici ‘muslimanske vjere’ imaju pravo nositi vjersku bradu kao i da žene vojnici smiju nositi maramu. Neke evropske zemlje to zabranjuju u javnom prostoru. Narednih mjeseci ćemo morati razgovarati o tome kako da ojačamo naše povjerenje u Oružane snage BiH. Ako se dogovorimo, ostat ćemo dio te vojske. Ako ne, razmatraćemo alternative”, rekao je Dodik u intervjuu za njemački list Die Welt.

Hrvatski svjetski kongres njemačkim medijima nudi intervju s Dodikom

Podsjećamo, Hrvatski svjetski kongres Njemačke, prema pismu od 29. novembra ove godine, nudi njemačkim medijima intervju sa Miloradom Dodikom. U dokumentu koji je objavio politolog Jasmin Mujanović na Twitteru, Hrvatski svjetski kongres navodi kako su ih kontaktirali Dodikovi savjetnici te da će oni samo proslijediti kontakte kako bi “sačuvali neutralnost”.

“U ime Hrvatskog svjetskog kongresa prenosimo vam ponudu za intervju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske u BiH. Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi u teskoj političkoj krizi. Hrvatski svjetski kongres situaciju posmatra sa izuzetnom zabrinutošću. Kako bismo sačuvali neutralnost, prvo Vam proslijeđujemo samo kontakt. Za sve eventualne dodatne potrebe i pitanja stojimo Vam na raspolaganju. Savjetnici predsjednika stupili su s nama u kontakt, jer smo i ranije nagovještavali na krhku situaciju u zemlji. Između ostalog je konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, nedavno pozvao na naoružavanje putem Twittera. Radovali bismo se kada biste uspjeli stupiti u kontakt, a potom i realizirati intervju”, navodi se u pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Španci u nevjerici zbog Muse: Postavio je rekord kakav nije viđen 25 godina u Španiji

Američki FDA odobrio tablete Merck za kućno liječenje korone