Categories: Lifestyle

Trik da praznična jelka duže zadrži iglice

Većina porodica u BiH se opredeljuje da okiti plastičnu jelku za novogodišnje praznike. Praktična je i dugo traje, a pored toga ne pravi nered kakav često ostaje iza jelke sa busenom.

Ali, s druge strane, nema ništa ljepše od mirisa četinara koji se širi kućom za vrijeme praznika. Oni koji kupuju jelku sa busenom trude se da je unesu u dom neposredno pred doček nove kalendarske godine, jer zbog centralnog grijanja ili toplog vazduha koji se širi iz klima-uređaja iglice brzo počnu da opadaju.

To je, smatraju stručnjaci, velika greška – jelku nikada ne bi trebalo unijeti odmah po kupovini u prostor u kom će stajati tokom praznika. Da bi se postepeno privikla na višu temperaturu vazduha, neophodno je da provede dan ili dva u “prelaznoj” prostoriji ukoliko je već nećete tokom praznika držati na terasi, a potom presaditi iz saksije u baštensku zemlju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Stručnjaci iz HanleysGarden Centra u Irskoj savjetuju da bi jelku trebalo zalivati svakog drugog dana kako bi drvo što duže ostalo svježe. U podlošku saksije uvijek bi trebalo da bude oko dva centimetra vode.

Ali, pored vode, jelkama prija još jedan tečni dodatak koji sprečava prekomjerno opadanje iglica. Riječ je o gaziranom napitku na bazi limuna i limete koji bi trebalo pomiješati sa vodom za zalivanje u razmjeri 3:1 u korist vode.

Šećer koji se nalazi u gaziranom napitku već je oprobana hrana za biljke, kao i za rezano cvijeće, a arome limuna i limete djeluju kao konzervans i mogu da spriječe razvoj bakterija koje dovode do propadanja jelke, prenosi Telegraf.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

PRONAĐENO OPROŠTAJNO PISMO TARE SIMOV: Riječi koje kidaju dušu, nakon što je prebijena, bila na ivici smrti!

    Bivša zadrugarka i influenserka Tara Simov nedavno je objavila niz snimaka i fotografija,…

34 minute ago

Ozlijeđeni prilikom testiranja oružja – HRT

Tvornica oružja HS Produkt u KarlovcuFoto: Kristina Stedul Fabac / PixsellDvije osobe ozlijeđene su prilikom…

2 sata ago

Oglasio se sin Dragane Mirković: Izgubio sam život, izgubio sam ljubav, izgubio sam porodicu…

Nakon razvoda roditelja Marko Bijelić na društvenim mrežama ne prati oca, a trenutno svojoj majci,…

2 sata ago

Za mene je ovo utakmica života

Za mene je ovo utakmica života, nešto specijalno, rekao je Željko Petrović trener Zrinjskog uoči…

2 sata ago

ZDRAVKO ČOLIĆ JAVNO PRUŽIO PODRŠKU: Pozvao sve da glasaju za nju

Popularni Čola je neko ko gleda da se ne miješa nigdje i jedan je od…

3 sata ago

UPOZORENJE IZ WASHINGTONA: ‘Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","caption":"Screenshot","bg":"b9a0a6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane…

4 sata ago