Categories: Lifestyle

Trik da praznična jelka duže zadrži iglice

Većina porodica u BiH se opredeljuje da okiti plastičnu jelku za novogodišnje praznike. Praktična je i dugo traje, a pored toga ne pravi nered kakav često ostaje iza jelke sa busenom.

Ali, s druge strane, nema ništa ljepše od mirisa četinara koji se širi kućom za vrijeme praznika. Oni koji kupuju jelku sa busenom trude se da je unesu u dom neposredno pred doček nove kalendarske godine, jer zbog centralnog grijanja ili toplog vazduha koji se širi iz klima-uređaja iglice brzo počnu da opadaju.

To je, smatraju stručnjaci, velika greška – jelku nikada ne bi trebalo unijeti odmah po kupovini u prostor u kom će stajati tokom praznika. Da bi se postepeno privikla na višu temperaturu vazduha, neophodno je da provede dan ili dva u “prelaznoj” prostoriji ukoliko je već nećete tokom praznika držati na terasi, a potom presaditi iz saksije u baštensku zemlju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Stručnjaci iz HanleysGarden Centra u Irskoj savjetuju da bi jelku trebalo zalivati svakog drugog dana kako bi drvo što duže ostalo svježe. U podlošku saksije uvijek bi trebalo da bude oko dva centimetra vode.

Ali, pored vode, jelkama prija još jedan tečni dodatak koji sprečava prekomjerno opadanje iglica. Riječ je o gaziranom napitku na bazi limuna i limete koji bi trebalo pomiješati sa vodom za zalivanje u razmjeri 3:1 u korist vode.

Šećer koji se nalazi u gaziranom napitku već je oprobana hrana za biljke, kao i za rezano cvijeće, a arome limuna i limete djeluju kao konzervans i mogu da spriječe razvoj bakterija koje dovode do propadanja jelke, prenosi Telegraf.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Ne pretjerujte sa kuvanim jajima za Vaskrs

Pitanje koje se nerijetko postavlja koliko kuvanih jaja tokom praznika je u redu pojesti kako…

18 minuta ago

Na Savskom nasipu zapaljeni Trnjanski kresovi

Trnjanski kresoviFoto: HTV / HRTPaljenjem kresova, nizom umjetničkih i aktivističkih radionica te glazbenim programom, na…

33 minute ago

Borac sve bliži i bliži šampionskoj tituli: Pao i GOŠK

Fudbaleri Borca su u okviru 30. kola savladali na ''Gradskom stadionu'' u Banjaluci ekipu GOŠK-a…

34 minute ago

Sadiq Khan treći put gradonačelnik Londona

Sadiq KhanFoto: Toby Melville / ReutersLaburist Sadiq Khan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona,…

3 sata ago

Real špampion Španije, Đirona preko Barse u Ligu šampiona

Fudbaleri Real Madrida obezbijedili su 36. šampionsku titulu, nakon što su danas u 34. kolu…

3 sata ago

Dragocjeni lijek iz prirode, obavezno je sada naberite i čuvajte za zimu

U ovo doba godine žanju se zasadi kamilice, pa obavezno na pijacama potražite cijelu sušenu…

4 sata ago