in

Belgijski reprezentativac dolazio u Sarajevo zbog Štilića, a onda je vidio Džeku: “Odmah sam zvao klub…”

Slatka-Tajna.Eu

Piše: Tarik Šatara

U FK Sarajevo gotovo uvijek je burno. Tim epitetom se pogotovo dobro može okarakterisati proljetni dio prošle sezone u kojem je Bordo tim prokockao veliku prednost i ispustio titulu, a u klubu su vladali ogromni finansijski problemi. Mada je sezona „spašena“ osvajanjem Kupa BiH, jasno je da je početak (n)ove sezone na Koševu dočekan u negativnoj atmosferi.

FOTO: FK Sarajevo/Facebook

Težak početak

Nova sezona nije počela sretno po Sarajevo, kako u rezultatskom, tako i u finansijskom aspektu. Iz evropskih takmičenja eliminisao ih je moldavski Milsami. Na isti način je startalo i domaće prvenstvo: Puni plijen s Koševa odnio je FK Tuzla City (1:2). Ni finansijska situacija nije bila pretjerano bolja: Pojedini fudbaleri su slali opomene u klub radi dugovanja, a zbog poreznih dugovanja kluba stranci nisu mogli biti registrovani u dobrom dijelu polusezone. I sam šef stručnog štaba Goran Sablić je priliku da predvodi ekipu s klupe u jednoj utakmici Premijer lige BiH dočekao tek u devetom kolu.

FOTO: FK Sarajevo/Facebook

Konsolidacija – rezultatska i finansijska

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Polusezona Sarajeva je bila takva da je nemoguće pronaći veći pozitivni niz od one tri vezane pobjede koje je ekipa s Koševa ostvarila u avgustu (Rudar 2:0; Radnik 2:1; Sloboda 2:1). No, četvrto mjesto na kojem će Sarajevo prezimiti je pristojan rezultat – posebno imajući u vidu sve ono što se dešavalo u i oko kluba. Kako je i sam Sablić prokomentarisao na press-konferenciji nakon poraza od Veleža, pozicija na tabeli oslikava realno stanje Sarajeva u ovom momentu, a da treba bolje – naravno da treba.

Također, iako cilj ovog teksta nije detaljna, sveobuhvatna i duga analiza polusezone Bordo tima – jer bi se o svakom segmentu mogao posvetiti po jedan cijeli tekst – i ovaj osvrt bio bi nepotpun bez spomena o mladim nadama Sarajeva. Svakako, primjetno je da su mlađi fudbaleri dobijali manje minuta kako je sezona odmicala, ali se 20-godišnji Belmin Dizdarević mora izdvojiti kao najveći dobitak na tom polju. Standardan je bio i Andrej Đokanović (20 godina), a dobivena minutaža u ovoj polusezoni će značiti i drugim mladim momcima Bordo tima (Tarik Ramić – 18 godina, Muharem Trako – 18 godina, Muhamed Šahinović – 18 godina, Dal Varešanović – 20 godina, Kenan Dervišagić 21 – godina, Vicko Ševelj – 21 godina…).

Mnogo jasnija (a i važnija) je ona konsolidacija koju je Sarajevo doživjelo na finansijskom planu. Koncem mjeseca avgusta potvrđeno je da su Vincent Tan i Ismir Mirvić novi većinski investitori u klub, pa su na Koševu prodisali u finansijskom smislu.

FOTO: FK Sarajevo/Facebook

Budućnost sezone: Snovi i realnost

Jasno je da su Sarajevu potrebna pojačanja. Sablić otvoreno govori da očekuje prinove na pozicijama lijevog beka, štopera te na oba „krila“. Navijači, oslanjajući se na ulazak Tana i Mirvića u klub, sanjaju o velikim pojačanjima. No, za sada se, čak ni u okviru špekulacija, ne govori o pretjerano zvučnim imenima koja bi mogla stići u Titovu 38b. To, svakako, nužno ne znači ništa negativno: Ako se iko uvjerio u to da zvučna imena ne moraju značiti velika pojačanja, onda bi to trebali biti navijači Sarajeva. Tim više što Sarajevo zaostaje velikih 20 bodova za prvoplasiranim Zrinjskim – stoga, iako Sablić očekuje od tri do pet novih fudbalera u svojoj ekipi, dolazak pretjerano skupih pojačanja na Koševo ne izgleda suviše logično.

Izlazak na evropsku scenu, uz postepenu izgradnju ekipe za narednu sezonu i eventualnu odbranu naslova osvajača Kupa – zvuče kao realni ciljevi (a i dometi) Sarajeva na proljeće.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠA ULAZI U ZADRUGU? Reper progovorio o tome šta će uraditi kada bude vidio Taru!

Vjerujem da ćemo već iduće godine ući u prilično komotnu situaciju ako se procijepimo