in

PREMINUO ČUVENI GRČKI POLITIČAR: Radovan Karadžić ga molio iz Haga da svjedoči u njegovu korist, ali je uslijedio HLADAN TUŠ za zločinca

Slatka-Tajna.Eu

Bivši grčki predsjednik Károlos Papúlias umro je danas u 92. godini, saopšteno je iz predsjedničke kancelarije.

Obavljao je funkciju predsjednika u dva mandata između 2005. i 2015. godine, a funkciju ministra spoljnih poslova od 1985. do 1989. i od 1993. do 1996. godine.

Papúlias je bio visoko rangirani član socijalističke stranke PASOK i blizak saradnik pokojnog lidera i nekadašnjeg premijera Andreasa Papandreoua.

Predsjednica Katerina Sakellaropoulou odala je počast Papúliasu zbog njegove uloge u otporu nacističkim okupatorima tokom Drugog svjetskog rata i vojnoj hunti od 1967. do 1974. godine.

“Njegovo učešće u nacionalnom otporu i borbi protiv diktature bilo je odraz njegove stalne posvećenosti idealima slobode i pravde, koje je branio čitavog života”, saopštila je Sakellaropoulou.

Karadžić želio da Papúlias svjedoči u njegovu korist

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić tokom 2012. godine predložio je da Papúlias svjedoči pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

On je tada u podnesku dostavljenom ICTY-ju naveo da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da predsjednik Papúlias ima informacije moje mogu materijalno pomoći”, te da je kao grčki ministar vanjskih poslova od 1993. do 1996. godine “imao jedinstvenu poziciju među raznim međunarodnim sugovornicima”.

“Zbog vjerskih i historijskih veza između Grčke i Srba, predsjednik Papúlias bio je jedan od rijetkih međunarodnih sagovornika kojem su bosanski Srbi vjerovali i s kojim su mogli razgovarati povjerljivo i iskreno”, naveo je Karadžić u svom podnesku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Radovan Karadžić (lijevo) i Károlos Papúlias (desno) (Foto: Sense)

Svjedočenje grčkog predsjednika, tvrdio je tada u svom podnesku Karadžić, može biti ključno za utvrđivanje njegove nevinosti za granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994. godine.

Karadžić je tada rekao i da je grčkoj vladi poslao nekoliko pisama u kojima je tražio od Papúliasa da dobrovoljno svjedoči, ali nije dobio nikakav odgovor.

Odbijen prijedlog

Uprkos Karadžićevim zahtjevima Međunarodni kazneni sudom za bivšu Jugoslaviju odbio je izdavanje naloga budući da, kako su tada naveli, nisu bili ispunjeni uslovi.

(SB, Agencije)

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nesuđeni golman “Zmajeva”: Jedva sam čekao doći u Bosnu

IMALE SU SVE ŠTO U ŽIVOTU MOŽETE POŽELJETI: Slavne dame koje su dotakle dno zbog svojih borbi s ovisnošću