in

Nesuđeni golman “Zmajeva”: Jedva sam čekao doći u Bosnu

Slatka-Tajna.Eu

Ovu 2021. godinu sigurno po mnogo čemu ne možemo pamtiti kao dobru godinu, počevši od politike u našoj državi, korupcije, kriminala, prevara itd. Ipak, naši najbolji sportisti ponovo su oduševili našu naciju u sportovima kojima se bave i na najbolji mogući način predstavili našu državu u svijetu.

Pa, krenimo od našeg najboljeg fudbalskog napadača, Edina Džeke. Čist primjer osobe koja je od preživljavanja rata i od nule, sebe vinula u zvijezde, gdje se i zadržala. Čista i prefinjena fudbalska zvijezda, ljudska zvijezda je naš Edin Džeko.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine bh. napadač je donosio radost i osmijeh na lica bh. javnosti. Džeku svi vole, za Džeku svi navijaju, a on uzvraća sjajnim rezultatima gdje god da se pojavi. U najuži krug bh. sportista koji su obilježili minulu godinu morao se naći naš Edin Džeko, koji je ljetos prešao iz Rome u Inter, a potom pokazao po ko zna koji put o kakvoj se klasi radi.

Foto: Twitter

Prelaskom u Inter Džeko je postao udarna igla u igri trenera Intera Simone Inzaghija, koji ga skoro u svakom istupu na medijima pohvali. Džeko je postigao nekoliko ključnih golova za Inter za ovaj kratak period od kako je u milanskom klubu, a posebno je bitna utakmica protiv Shakhtara, kada je Džeko sa dva pogotka odveo svoj klub u osminu finala Lige prvaka i obezbijedio sigurno proljeće.

Kada se neko nađe u izboru za najboljeg golmana svijeta u ovoj godini, kako da se ne nađe u mom članku za najbolje bh. sportiste u 2021. godini. Benjamin Burić – rukometni golman reprezentacije Bosne I Hercegovine i njemačkog Flensburga. Čovjek za koga ne postoji riječ nemoguće. Znao je utakmice završavati sa po 18, 20 odbrana, više puta proglašavan za najboljeg golmana kola u prvenstvu Njemačke, ali i u Ligi prvaka.

Foto: eurohandball.com

U decembru se našao u najužem izboru za najboljeg golmana svijeta, gdje ubjedljivo ima prednost, a rezultat će zasigurno biti njegova prva pozicija na toj listi. Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u januaru će igrati Evropsko prvenstvo u grupi sa Švedskom, Češkom I Španijom, a nema sumnje da je Benjamin Burić prva zvijezda našeg tima.

Naš Džanan Musa zasigurno je, ako ne najbolji, onda jedan od najboljih bh. košarkaša, a ove godine je pokazao koliko vrijedi. Nakon povratka iz NBA u Evropu, potpisao je za Efes, ali tu kratku epizodu u Turskoj ćemo zaboraviti, jer je Musa potom stigao u špansko prvenstvo i potpisao za Breogan.

Foto: Rio Breogan

Ukoliko ste pratili njegove partije, suvišno je pokušati objasniti šta Musa znači toj ekipi. Trenutno ima titulu najkorisnijeg košarkaša u čitavom španskom prvenstvu, a nema sumnje da je nosilac igre svoje ekipe. Čak je španska Marca nedavno posvetila tekst bh. košarkašu, te naglasila da će Breogan teško zadržati talentovanog košarkaša. Euroligaši, ali i NBA timovi, stoje u redu za njegov potpis.

Bosanskohercegovački tekvondoista Nedžad Husić svojim je rezultatima ljetos iznenadio bh. ali i širu javnost. Na Olimpijskim Igrama u Tokiju bh. taekwondoista Nedžad Husić ostvario je najbolji rezultat u historiji naše zemlje osvajanjem petog mjesta.

Nakon pobjeda protiv Ricarda Suzukija i Mahmouda Abowa Abdelrahmana, Husić se plasirao u polufinale i tako nas već učinio ponosnima. Ipak i pored poraza u polufinalu 19-godišnji Husić je ispisao historiju bh. sporta obzirom da je ovo najbolji rezultat BiH ikada na Olimpijskim Igrama.

Foto: OSBiH

Potom je Nedžad Husić postao i U21 prvak Evrope u kategoriji do 74 kg na Evropskom prvenstvu u Talinu. Husić je u finalu bio bolji od Edija Hrnića iz Danske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Husić je u šesnaestini finala bio bolji od Yigithan Kilića iz Turske, zatim je u osmini finala bio bolji Bassema Amrija iz Francuske, u četvrtfinalu je eliminisao Nijemca Leona Kaplana, da bi konačno u polufinalu savladao Artema Mytareva iz Rusije.

Iako je Amel Tuka imao zapaženije rezultate prethodnih godina, najbolji bh. atletičar se mora uvrstiti u bh. sportiste koji su obilježili ovu godinu. Naime, Amel Tuka je početkom godine, tačnije krajem februara oborio rekord Bosne i Hercegovine i Balkana u trci na 800 metara u Madridu.

Amel Tuka

Foto: OS BIH

Tuka je završio na drugoj poziciji, ali je dionicu od 800 metara pretrčao za 1:45.95 čime je popravio i vlastito najbolje vrijeme iz Genta od prije tri godine kada je trčao 1:46.33. Amel je veliki ambasador Bosne I Hercegovine i velika podrška za ostale sportiste. Nije strano da Amel Tuka uvijek podrži bilo koji sport i naše sportiste na važnim takmičenjima u Evropi i svijetu.

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar možda je i najviše oduševila ove godine. Sjajna Lana napravila je izvanredne rezultate ove godine čime je svoju državu učinila ponosnom. Pa krenimo od toga da je Lana Pudar nedavno proglašena za najbolju juniorsku plivačicu Evrope. Po prikupljenim podacima iz Europske plivačke federacije (LEN) i baze rezultata i poretka nacionalnih plivačkih saveza mlada, Mostarka se našla na prvome mjestu juniorki i među među kremom europskog plivanja. Lana Pudar je po tim podacima i najbolja juniorska plivačica Europe na 100 i 200 m delfin, te europska juniorska rekorderka, dok je druga na 50 m delfin.

Lana Pudar je na Svjetskom prvenstvu ove godine osvojila historijsku bronzu za našu državu. U finalnoj utrci Lana je zauzela treće mjesto i osvojila historijsku bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Bh. plivačica je nastupila u finalu kao ubjedljivo najmlađa takmičarka.

Foto: Olimpijski savez BiH

Na minulom Evropskom prvenstvu Lana Pudar je također na sjajan način predstavila Bosnu i Hercegovinu i kao najmlađa plivačica osvojila šesto mjesto u finalnoj trci.

Potom je osvojila bronzu na Svjetskom kupu u Kazanju, što je također rezultat kojim se trebamo ponositi. Lana je na Svjetskom kupu oborila i državni rekord.

Najbolje rezultate Lana je ostvarila na minulom Evropskom prvenstvu, gdje je osvojila dva srebra i zlato i postala evropska prvakinja. Naša 15-godišnja plivačica je kao najmlađa takmičarka finalnu utrku završila za 57.56 sekundi, odnosno čak 0.51 sekundi ispred drugoplasirane Darije Klepikove.

Za kraj, naša Zmajica Jonquel Jones. Definitivno neko ko mora naći svoje mjesto u najužem izboru sportista koji su predstavljali našu državu ove godine. Košarkaška reprezentacija Bosne I Hercegovine je na završenom Eurobasketu završila na fantastičnom petom mjestu, iako se našim košarkašicama nisu davale velike šanse, pa čak ni za plasman u nokaut fazu.

Foto: FIBA

Amerikanka u dresu Bosne I Hercegovine, Jonquel Jones, vodila je Zmajice iz utakmice u utakmicu i obarala rekorde. Postizala nekada i preko 40 koševa po utakmici, često imala i preko 20 skokova po utakmici. Suvišno je pokušati je hvaliti, jer većina je upoznata o kakvom se talentu radi. FIBA je u nekoliko navrata javno pohvalila Jones, a nema sumnje da je mnogi smatraju I najboljom košarkašicom svijeta. Nadamo se da će i u budućnosti donositi radost I sreću bh. javnosti i navijačima.

I dok nam je ovakvih sportskih ambasadora, naši ljudi će bar na kratko zaboraviti na sve probleme u državi, te sa ponosom pratiti dobre rezultate bh. sportista.

Piše: Edin Ridžal

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Goca Božinovska: Nisam gledala Zvezde Granda otkako je došla Ceca, Karleušini stavovi su mi se sviđali

PREMINUO ČUVENI GRČKI POLITIČAR: Radovan Karadžić ga molio iz Haga da svjedoči u njegovu korist, ali je uslijedio HLADAN TUŠ za zločinca