Categories: Lifestyle

Melatonin: Hormon koji nas deblja

Melatonin je jedan od glavnih hormona u našem tijelu, a nastaje lučenjem iz hipofize. Ovaj hormon izuzetno je važan za naš unutrašnji sat koji nam daje signale kada je vrijeme za spavanje, a kada za najveću aktivnost. Na nesreću, mnoge stvari mogu poremetiti nivo i lučenje melatonina. Melatonin nije samo hormon spavanja, njegova važnost daleko premašuje tu ulogu. Prema procjenama, gotovo 35 posto ljudi u svijetu pati od nesanice. Mnogi, nažalost, uzimaju i farmaceutske lijekove za spavanje, koji dugoročno stvaraju ovisnost i uključuju brojne nuspojave. S obzirom na to da melatonin preuzima veliku ulogu u našem organizmu, ovo su neke od glavnih njegovih funkcija.

Upravlja biološkim satom

Melatonin se počinje pojačano lučiti navečer i njegov nivo je povišen tokom cijele noći. Organizam smanjuje lučenje melatonina s prvim zrakama sunca i tako tijelo dobiva signal da je vrijeme za buđenje. Na taj način melatonin regulira naš biološki sat i spavanje. Uz to, melatonin regulira aktivnost enzima i hormona povezanih s metabolizmom i funkcijom organa. Bez njega tijelo ne bi znalo kada smo gladni, žedni ili kada trebamo ići u toalet. Bitno je napomenuti kako elektronički uređaji i umjetno svjetlo koje oni emitiraju značajno smanjuju nivo melatonina. Zato je prije spavanja potrebno isključiti sve elektroničke uređaje iz struje, pokriti sve ekrane u spavaćoj sobi i naravno – ići spavati bez mobitela u rukama.

Štiti organizam od slobodnih radikala

Melatonin je moćan saveznik našeg zdravlja, jer se bori protiv slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali nastaju zbog loših životnih navika kao što je nezdrava prehrana, premalo kretanja i premalo spavanja. Nešto što svi često radimo. Melatonin oslobađa organizam od viška slobodnih radikala te nas tako štiti od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, nakupljanja masnoće u žilama i još mnogo toga.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sprječava starenje

Lučenje melatonina se kod čovjeka prirodno smanjuje starenjem. To je razlog zašto mala djeca najdulje spavaju, tinejdžeri idu spavati sve kasnije, a starija populacija se često budi prvim glasanjem pijetlova. Nedostatak melatonina u tijelu starijih osoba povezan je s obješenom kožom, staračkim pjegama i borama na licu. Zovu ga “hormon mladosti” i koristi se u anti-age tretmanima, jer povećava nivo ljudskog hormona rasta koji podmlađuje ćelije. Isto tako, štiti tijelo od oštećenih ćelija u organizmu povezanih s razvojem Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, zatajenja srca te slabosti mišića.

Kako povećati količinu melatonina?

U jednom hardvarskom istraživanju naučnici su proučavali utjecaj izloženosti svjetlosti kroz dan na količinu proizvodnje melatonina u večernjim satima. Otkrili su kako su ispitanici koji su tokom dana bili izloženi većoj količini svjetlosti mogli lakše zaspati. Zapravo je svjetlost u tolikoj mjeri spriječila proizvodnju melatonina kroz dan da ga je organizam morao nadoknaditi tokom noći. Dakle, i kada ste zatvoreni unutar četiri zida, podignite roletne i osvijetlite prostoriju.

Triptofan je, također, jedna od supstanci koja pomaže pri lučenju melatonina. To je esencijalna aminokiselina koja se u složenim biohemijskim reakcijama pretvara u melatonin. Prirodni izvori triptofana su žitarice poput ječma, zobi i riže, sjemenke bundeve, bademi, paradajz i neki mliječni proizvodi poput kefira i mlijeka. Od vrsta mesa u kojima se može pronaći triptofan najbolje je jesti piletinu i puretinu. Njihovi hranjivi sastojci pomažu i pri regulaciji metabolizma, pa uz dobar san odmah i gubite na kilaži.

The post Melatonin: Hormon koji nas deblja appeared first on Azra Magazin.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Borzan: Zalagat ćemo se za malog čovjeka

Biljana BorzanFoto: HTV / HRTSDP-ovi kandidati predvođeni Biljanom Borzan posjetili su danas Varaždin. Razgovarali su…

11 minuta ago

HARISA PREPLAVILE EMOCIJE: Nakon razvoda zaplakao u kafani

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na…

19 minuta ago

Sferopulos jedini pobijedio Obradovića pet puta zaredom

Osim što je doveo Zvezdu na prag ABA titule trener crveno-bijelih Janis Sferopulos može da…

25 minuta ago

Održan šesti Sarajevo Innovation Summit sa fokusom na zelenu ekonomiju

U fokusu Summita 2024 bile su najaktuelnije teme današnjice – zelena ekonomija, zelena inovacija i…

26 minuta ago

SVI GLEDALI SAMO U NJU: Teya Dora se nakon Eurosonga prvi put pojavila u javnosti

Mlada glazbena zvijezda Teya Dora vratila se iz Švedske gdje je predstavljala Srbiju na Eurosongu. Na prestižnom glazbenom…

1 sat ago

Sočan recept u jednoj rečenici

Recept za rižu sa povrćem i piletinom je jedan od onih koji možete pripremiti uz…

1 sat ago