in

Lufthansa otkazala brojne letove zbog bolesti, nedostatak pilota veliki problem

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka avio-kompanija Lufthansa morala je otkazati nekoliko interkontinentalnih letova tokom božićnog perioda jer su njeni piloti javili da su bolesni, rekao je portparol kompanije.

Posebno su pogođene linije koje lete za Boston, Houston i Washington i to do 26. decembra, a samo nekoliko pilota su se javili da su slobodni da mogu uskočiti i preuzeti rute.

Predstavnik kompanije je rekao da će se ti letovi, ako ništa, moći lakše ponovo rezervirati. Ima i letova za Japan koji su morali biti otkazani.

Lufthansa je planirala angažirati dodatno osoblje, ali to nije dovoljno s obzirom na visoku stopu oboljelih, dodao je.

Glasnogovornik nije htio reći jesu li piloti zaraženi koronavirusom, kazavši da ne zna koja je bolest pogodila pilote, piše agencija DPA.

Mnoga odsustva pilota pogađaju posade na dugim letovima na avionima Airbus A330 i A340 i tako će biti sve do sredine januara naredne godine.

Aero.de, web stranica koja je specijalizirana za njemačku avijaciju, objavila je navode iz pisma kojeg su objavili zvaničnici Lufthanse upozoravajući da bi nedostatak pilota mogao biti ozbiljan problem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Otkazivanja su također dovela u pitanje obećanja Lufthanse da će izraditi planove za hitne slučajeve usred krize s koronavirusom. Obećali su da će zadržati rezervne posade i uvesti više fleksibilnosti u planiranje.

Ova sezona božićnih putovanja će biti jaka za prevoznike koji posluju u Evropi. Neki bilježe dvocifreni rast ponuđenih letova, uključujući Easyjet, koji obavlja 41 posto više letova nego prije dvije sedmice, i Wizz Air, koji ove sedmice ima 75 posto više letova nego sedmicu ranije, navodi sigurnosna organizacija Eurocontrol na osnovu podataka o letovima.

Ryanair, SAS i Wizz također nude više avio-konekcija nego što su to imali u istom periodu 2019. godine, prije nego što je pandemija pogodila Evropu. U međuvremenu, Lufthansa je pala za 21 posto u odnosu na 2019. godinu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U prostorijama splitske policije za zadržavanje preminuo uhićeni muškarac

Igokea M:tel gostuje kod Krke: Trijumfalno završiti godinu