in

Sutra lansiranje najvećeg svemirskog teleskopa Webb

Slatka-Tajna.Eu

Svemirski teleskop James Webb Američke svemirske agencije NASA, čije lansiranje je pomjereno za 25. decembar, je najveći reflektorski teleskop ikada. Webb je nasljednik poznatog Hubble teleskopa, a omogućiti će daleko bolje istraživanje nastanka univerzuma. U razvoju teleskopa učestvovao je astrofizičar Manuel Güdel sa Univerziteta u Beču.

Područja istraživanja ovaj put su egzoplanete i potraga za prvim galaksijama svemira. Teleskop će kružiti oko Sunca izvan Zemljine orbite. Webb-u predstoji putovanje dugo 1,5 miliona kilometara, što je otprilike četiri puta duža ruta od udaljenosti Zemlja-Mjesec.

Dvadeset i jedan metar visoki štit na teleskopu štitit će ga od direktnih sunčevih zraka. Manuel Güdel sa Instituta za astrofiziku Univerziteta u Beču učestvovao je u razvoju Infracrvene kamere MIRI i spektrometra. Kamera može snimiti toplinsko zračenje i mikroskopske čestice prašine te kao takva predstavlja centralni alat za ispitivanje molekula i sastava mikroprašine u svemiru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izvor : NASA

Razvoj i konstrukcija ovog teleskopa ili kozmičkog opservatorija slijedeće generacije, kako ga već popularno nazivaju u naučnim krugovima, su u saradnji NASA-e, Evropske svemirske agencije (ESA) i Kanadske svemirske agencije trajali preko 30 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake



Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vesna Zmijanac: “U srednjoj školi sam spavala sa nastavnikom matematike”

“Sezona kiselih krastavaca” među 50 najboljih domaćih i regionalnih albuma 2021. godine – Hayat Production