in

Dijete bh. izbjeglica danas u njemačkom parlamentu uz svog spasitelja

Slatka-Tajna.Eu

Adis Ahmetović, kandidat koji je na ovogodišnjim izborima u Njemačkoj osvojio mjesto u Bundestagu ispred pokrajine Hanover u politiku je ušao sa samo 15 godina. Kaže da se smatra istinskim predstavnikom tog grada, ali ističe i vezu sa Bosnom i Hercegovinom.

Ahmetović je u razgovoru za Reuters govorio o bijegu svojih roditelja iz ratom zahvaćene BiH 1992. godine, poznanstvima i okolnostima zbog kojih su ostali da žive u Njemačkoj, o odrastanju u Hanoveru i političkoj karijeri u socijaldemokratskoj partiji Njemačke SPD.

“Uvijek kažem, smatram se istinskim stanovnikom Hanovera. Ipak, dio moje priče, dio moje biografije jeste da su moji roditelji pobjegli sa Zapadnog Balkana, iz Bosne i Hercegovine, 1992. godine. Bio sam sretan što sam se 1993. godine rodio u zemlji gdje su postojali mir, demokracija. A to je Njemačka, Hanover”, započinje razgovor Ahmetović.

Kada je imao samo četiri godine, njegovi roditelji su se suočili sa deportacijom nazad u BiH, ali uz pomoć odvjetnika Matthiasa Mierscha ostaju živjeti u Njemačkoj.

Sljedeće poglavlje u ovoj priči dešava se desetak godina kasnije, 2008. godine, tokom okupljanja novih članova SPD u regiji Hannover, gdje je Miersch bio predsjednik lokalnog ogranka stranke.

Tokom predstavljanja jedno prezime mu je privuklo pažnju.

“Bio sam jako zainteresovan kada sam čuo Ahmetović, jer to prezime nije uobičajeno. I zamolio sam ga ako može pitati svoje roditelje da li se sjećaju mog imena. Upitao je majku i odmah je odgovorila: Da, znamo Matthiasa Mierscha jako dobro, jer je bio naš odvjetnik koji nam je omogućio da ostanemo ovdje”, prisjeća se političar.

Njihovo partnerstvo se brzo razvilo i dovelo do Ahmetovićeve kandidature za Bundestag. Danas, njih dvojica su kolege u njemačkom parlamentu.

“Nevjerovatno dobar je osjećaj biti član parlamenta, direktno izabrani zakonodavac i nakon toga sresti osobu, raditi s tom osobom, koja je prije nekolio godina, tačnije prije 20 godina, omogućila da odrastem u ovoj zemlji, da živim ovaj život”, kaže Ahmetović

Zbog porijekla, Ahmetović često govori o politici azila, izbjeglica i imigracija.

“Vjerujem da ako imate takvu priču, takvu biografiju, onda imate i sasvim drugačiji pristup politici, drugim zemljama”, smatra Miersch i dodaje da upravo zbog toga njegvo mlađi kolega ima sasvim drugačiju empatiju za ovakva pitanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U tom smislu, on definitivno znači prednost za vanjsku politiku SPD-a”, dodaje.

Ahmetović pažljivo prati i situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Postaje ozbiljno. Situacija oko BiH nikad nije bila ozbiljnija kao što je to sada, nakon 26 godina mira. Mi kao njemački političari moramo biti zabrinuti, jer nam treba stabilna BiH kako bi održali Zapadni Balkan stabilnim”, naglašava.

Pozdravlja poruku nove njemačke ministrice vanjskih poslova koja je pozvala na uvođenje sankcija protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Trenutnu krizu u BiH upoređuje s onom iz 1992., i upozorava na opasnost ponavljanja historije.

I ranije je u izjavama za medije Ahmetović isticao interes za situaciju u BiH.

U razgovoru za N1 nakon kandidature za Bundestag naglasio je i svoje bh. porijeklo.

“Nema veze gdje sam u Njemačkoj, uvijek radim istu politiku za BiH. Uvijek ću se zvati Adis Ahmetović i uvijek kažem sa velikom časti da sam iz BiH. Ostajem Bosanac bez obzira što imam njemački pasoš“, istakao je za N1.

Početkom ovog mjeseca posjetio je Sarajevo zajedno sa sada već bivšim ministrom za Europu Michaelom Rothom, koji u sklopu oporoštajne posjete održao sastanke sa bh. zvaničnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SESTRA SE ODREKLA DEJANA: Suzana Dragojević je poručila da joj je rijaliti uništio porodicu

Ćorić najavio: 48 novih stanova za stanovnike Bafo naselja