in

Badnjak i Božić u svijetu u znaku pandemije

Slatka-Tajna.Eu

Dajana Kruneš iz Vatikana

Foto: Dnevnik / HRT

Drugu godinu zaredom Badnjak i Božić proslavit ćemo u znaku pandemije izazvane koronavirusom. Katolicima diljem svijeta večeras će se iz bazilike svetoga Petra obratiti papa Franjo. 

– I ovaj Božić prolazi uz ograničenja. Virus je u svijetu  i Italiji uzeo maha. Od jučer su na snazi nove mjere. Obvezne su maske. Policija kontrolira nošenje maski i propusnice. Do kraja siječnja nema javnih okupljanja i koncerata, a bez COVID potvrde ne može se nigdje. Papa Franjo držat će večeras polnoćku u 19.30 sati u Bazilici svetog Petra. Broj vjernika bit će ograničen, morat će se poštivati distanca i nositi maska. Unatoč svemu, Papa je pozvao sve da ne utonu u pesimizam jer Božić je blagdan nade, radosti i optimizma. A kako ga zadržati, po riječima Pape, tako da brinemo jedni za druge, izvijestila je Dajana Kruneš za podnevni Dnevnik iz Vatikana.

Ove godine na Trgu svetog Petra svoji smreka visoka 28 metara, a dolazi iz pokrajine Trentino, dok jaslice dolaze iz Perua.

Božićna čestitka kardinala Puljića

Božićnu čestitku uputio je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U božićnoj poruci koju je uputio zajedno s nadbiskupom koadjutorom Tomom Vukšićem, kardinal Puljić je istaknuo kako je ovo napeto i stresno vrijeme pruzročeno političkim svađama u kojima se ignoriraju čovjek, njegova prava i dostojanstvo, a uz sve to obični ljudi pate zbog pandemije prouzročene koronavirusom.

Betlehem pust uoči Božića

A uoči Božića grad Betlehem gotovo je pust jer drugu godinu zaredom neće biti ispunjen vjernicima i hodočasnicima s raznih strana svijeta. Nastojeći suzbiti širenje omikron-varijante koronavirusa, Izrael je do kraja godine obustavio gotovo sav zračni promet. Ali božićni ugođaj u Betlehemu, koji se nalazi na području Palestinske samouprave, stvara zajednica mjesnih kršćana u okolnostima koje su ipak normalnije nego lani.

– Prošle godine je naša proslava bila virtualna, ali ove godine vidjet ćemo se licem u lice, narod će sudjelovati u dočeku latinskog jeruzalemskog patrijarha i slaviti Božić, rekao je Anton Salman, gradonačelnik Betlehema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










video thumb

Tradicionalna procesija krenula iz Jeruzalema prema Betlehemu

Tradicionalna proslava Božića počela je u petak u Jeruzalemu procesijom koja je krenula prema Betlehemu u podne

Drugu godinu zaredom proslava se odvija pod restriktivnim mjerama uvedenima zbog pandemije koronavirusa.

Kako bi spriječio širenje omikron varijante virusa Izrael je početkom mjeseca zatvorio granice za strance. Stoga se ovogodišnja proslava odvija bez hodočasnika i turista.

Konvoj automobila s Latinskim patrijarhom Jeruzalema, Pierbattistom Pizzaballom, krenuo je iz Jeruzalema, a na betlehemski trg Manger, na kojem se nalazi bazilika Isusova rođenja, trebao bi stići u poslijepodnevnim satima.

Pizzaballa će voditi polnoćku u tom gradu smještenom na Zapadnoj obali koji se smatra mjestom rođenja Isusa Krista.

U svojoj božićnoj poruci Pizzaballa se izravno obratio hodočasnicima iz cijelog svijeta, kazavši kako Izrael čini sve u svojoj moći da im što prije omogući da ponovno sudjeluju u proslavama.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TATINA LJUBAV: Saša Kapor sa sinom

Harry i Meghan pred Božić objavili prvu fotografiju malene Lilibet / Bljesak.info