in

ZVIJEZDE IZ SEHARE GRUPA „RIVA“: U neznanju pobijedili na Evroviziji

Slatka-Tajna.Eu

Zadarska grupa „Riva“ je pop sastav koji su neplanirano svoju karijeru vinuli u sami vrh. Ta popularnost ih je bukvalno „snašla“. Desilo se sve nenadano. A ta senzacija je „Rivu“ zadesila krajem 80-tih godina.

 Bend iz Zadra

Naime, bend bez iskustva su 1988. godine nastupili na zagrebačkom festivalu sa pjesmom „Zadnja suza“ za koji je tekst napisala Emilija Kokić, a kompoziciju Dalibor Mutap koji je i okupio bend. Inače, on je bio klavijaturista i vokal. Pored njega svirali su Nenad Nakić bas gitarista i vokal, Zvonimir Zrlić gitarista i vokal, za bubnjevima je bio Boško Colić. Ukras benda bila je Emilija Kokić, glasovita mlada pjevačica, vedrog i poletnog duha.

Legendarni autor i muzički znalac Rajko Dujmić je komponovao na tekst Steve Cvika pjesmu „Rock me“. Čuo da u Zatonu nastupa sjajna grupa sa pjevačicom raskošnog glasa, prepunim energije. Otišao je, poslušao ih i ponudio pjesmu. Oni prihvatili. I sa njom odnijeli pobjedu u Novom Sadu gdje se održavala Jugovizija. Samim tim osigurali su sebi nastup na Evroviziji u švicarskom gradu Lusianni.

Kao „bačeni sa neba“ odrađivali su brojne probe, presice, večernje konferencije, samo da bi sav taj protokol ispoštovali. Nastupili 12. po redu. Onda je uslijedio šok za njih! Pljuštale 12-ice. Ni danas se Emilija ne sjeća momenta izlaska na scenu, kao i ostali članovi benda. Ta reprodukcija sjećanja im fali. Trenutak za vječnost bila je uručivanje nagrade Emiliji od strane Seline Dion.

 Inostrano tržište

Potom se dešava nevjerovatna popularnost. Ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, jer sa istom pjesmom nastupaju u Americi, u Nešvilu na festivalu „Distant Accouds Award“ gdje odnose četvrto mjesto. Internacionalna diskografija „Koch Lanet“ štampa pjesmu i album na engleskom jeziku. A godinu kasnije pojavljuje se i album „Srce laneta“ na kojem su se našle tri numere autora švedske grupe „Roxette“, Per Gessle. Dva albuma za inostrano tržiše, a isto tako diskografija Jugoton za domaće tržište.

Gostovali u brojnim šou emisijama diljem Evrope, ali i jugoslovenskih medija. „Riva“ je zauzimala u to doba prva mjesta na top listama domaćih, evropskih pa i na japanskim top muzičkim ljestvicama. Te 1990. godine izdaju i singlicu za Jugoton sa numerama „Suzo moja piši“ i „Meni mama ne da, da…“.

Sve ukupno realizirali su tri LP ploče, pet singlica i dvije kompilacije. Nakon nastupa na Evroviziji u Zagrebu, na najrespektabilnijem muzičkom događaju tog doba, odrađivali su gaže, humanitarne koncerte i nastupe uz „Fosile“. Početkom ratnih zbivanja 1992. godine grupa se raspada. Muzičari se posvećuju karijerama pa i Emilija uz samostalnu karijeru i pedagogiji u muzici. Zapravo, bio je dogovor za pauzu koja je očito predugo trajala.

Okupili su se 2018. godine, bez lidera grupe Mutapa. Tek, da uveličaju slavlje „Vatrenih“. Uveličali su uspjeh nogometne reprezentacije Hrvatske. Dočekani su i ispraćeni sa ovacijama, no za njih priča o grupi „Riva“ je zaključana u prošlost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 Tužba od 20.000 maraka

Loši međuljudski odnosi, konstantna neslaganja u mišljenjima je otjerao osnivača grupe „Riva“ Dalibora Mutapa. Nakon njegovog odlaska, ostali članovi su tezgarili. Mutap im je to zabranio jer su koristili naziv „Riva“ koji je njegov. Na kraju je sve završilo na sudu da bi Dalibor tražio 20 hiljada maraka za korištenje razglasa i naziva „Riva“.

 Jedina pobjeda komunizma

Grupa „Riva“ je posljednji jugoslovenski predstavnik, 27. po redu i jedini koji su donijeli pobjedu svojoj tadašnjoj državi koja je ujedno i jedina komunistička država koja je osvojila pobjedničku titulu na Evroviziji.

Ovojili 137 bodova

Maksimalan broj bodova 137 odnijela je pjesma „Rock me baby“ na Evroviziji u Lusianni, smještenom na ženevskom jezeru. To je bila godina kada je Britanija bila tik iza Jugoslavije sa 130 bodova, a Anna Oxa, predstavnica Italije koja je dobila 56 bodova a Jugu su 12 bodova počastili Izrael, Turska, Irska i Britanija.

Piše: Jasna DURIĆ

 

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Barselona i UNIKS srušili rekord Partizana i PAO

Marriage Reset Intensive – Save Your Marriage Fast