in

U četvrtak jutro na kopnu hladno, danju južina, toplije, gdjegod oborine

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

“U nastavku blagdanskog tjedna na kopnu vrijeme će nas prvo u četvrtak ujutro rashladiti, a zatim uz jači jugozapadnjak ugrijati. Južinu uz dnevnu temperaturu višu od 10 °C, pratit će povremena kiša, osobito na Božić i u danima poslije njega, a ponajprije u gorju može biti i obilnija.

Na Jadranu još kišovitije, uz mogućnost grmljavine, a mjestimice će sigurno biti i obilnije oborine, pogotovo na sjevernom dijelu. Uz to, na Božić će i jugo jako zapuhati. Unatoč takvom, mnogima nepovoljnom vremenu koje malo tko priželjkuje, neka vam blagdani budu sretni i blagoslovljeni.”, zaželio je i prognozirao Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A zbog mnogobrojnih upita stručnjaci DHMZ-a objavili su analizu pojave “bijelog Božića” posljednjih 60 godina, koja se nalazi i u internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekome mogu biti zanimljive i meteorološke vijesti iz svijeta, primjerice o “debelim minusima” u Rusiji, ali i iznadprosječnoj toplini na Grenlandu:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U četvrtak jutro hladno, danju južina i toplije, ponegdje i oborine

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj početi uz pretežno vedro vrijeme i slab vjetar. Stoga će ujutro biti i jakog mraza, s najnižom temperaturom i do -6 °C. Danju djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom i ponegdje umjerenim jugoistočnim vjetrom, navečer u okretanju na jugozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, ujutro lokalno uz moguću maglu. Jutarnja će temperatura ovisiti o noćnoj vedrini, no svakako će biti niža nego u srijedu. U poslijepodnevnim satima većinom između 4 i 6 °C, uz slab i umjeren jugozapadnjak.

Na zapadu Hrvatske ponegdje može pasti malo kiše, u gorju još i koje pahulje snijega te ujutro i poledice zbog “negativne” temperature. Danju su moguća mjestimična kraća sunčana razdoblja, ponajprije na sjevernom Jadranu, posebice na Kvarneru. Puhat će slab i umjeren većinom zapadni i jugozapadni vjetar, u gorju od sredine dana i jak, uz porast temperature.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz mogućnost slabe kiše, osobito navečer. Vjetar slab do umjeren istočni i jugo, u okretanju na jugozapadni i zapadni, uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura od 8 °C u Zagori do 13 °C na otocima.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, uz mjestimičnu kišu, izgledniju u drugom dijelu dana. Između oblaka vjerojatno će se ponegdje pokazati i sunce. Vjetar većinom slab, a navečer na otvorenom umjeren jugozapadni.”

U nastavku tjedna toplije, kišovitije…

Tijekom blagdana na Jadranu kiša još češća, a pojačat će jugozapadnjak, zatim jugo. Obilnije kiše bit će osobito na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati oblačno. Uz izraženu južinu bit će i razmjerno toplo, a temperatura na jugu će premašiti i 15 °C

U unutrašnjosti također iznadprosječna toplina, dnevna temperatura viša i za 10 °C. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, koji će u nedjelju oslabjeti. Kiša povremeno na Božić i poslije, a u gorju, gdje će biti obilnija, padat će i na Badnjak.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tanja profitirala nakon navodne afere sa Draškom: Honorar za Novu godinu nikad veći!

Partizan poražen u Krasnodaru