Categories: Biznis

SUBVENCIJU ZA JAČANJE KONKURENTNOSTI DOBILO JOŠ 18 KOMPANIJA U ZDK

zdk.ba

Odobravanjem sredstava privrednim subjektima putem ponovljenog javnog poziva za jačanje konkurentnosti kroz investiranje u opremu, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona okončalo je realizaciju svih osam poticajnih mjera iz Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2021. godinu.

Na ponovljeni javni poziv prijavilo se 28 poslovnih subjekata, od kojih je uslove ispunilo 18, a odobrena su sredstva u iznosu od 339.910,00 KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić izrazio je zadovoljstvo što su sredstva za jačanje konkurentnosti dobile kompanije iz svih općina ovog kantona, što je, kako je rekao, “pokazatelj da imamo razvijene gospodarske sredine u cijelom kantonu”.

Naglasio je da je u 2021. godini za mjere subvencija izdvojeno 3,1 miliona KM te da su to dosad najveća sredstva poticaja koje su osigurali Ministarstvo za gospodarstvo i Vlada ZDK-a.

“Od toga se na program jačanja konkurentnosti odnosi 1.412.000,00 KM, a najveći dio sredstava dodijeljen je malim i srednjim preduzećima”, rekao je Jelić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Premijer Mirnes Bašić istakao je da je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća jedna od ključnih politika ove vlade, te da su programi poticaja planirani i u 2022. godini.

“Sve ovo govori o posvećenosti Vlade stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i jačanju realnog sektora, kako bi privreda ZDK ostala kičma ekonomije i među najvećim izvoznicima u Bosni i Hercegovini”, rekao je premijer Bašić.

Redakcija

Recent Posts

Afrika otkrila kako je “uhvatila” Volkova u prevari sa koleginicom: “Otvorila mi je vrata u donjem vešu”

“Došla sam ispred njegovog stana, a onda sam pozvonila”, ispričala je pevačica Pevačica Sandra Afrika…

19 minuta ago

Pica-mafini su tako jednostavni, a preukusni

Ako vam je potreban recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a da oduševi goste,…

45 minuta ago

ELMEDIN KONAKOVIĆ TVRDI: ‘Zbog poteza kakav je napravio Goganović potrebna nam je rezolucija o Srebrenici’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ezy_watermark_18-05-2024_11-12-11-6640am.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ezy_watermark_18-05-2024_11-12-11-6640am.jpg","caption":"(Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)","bg":"323a3b"}] Povodom obilježavanja 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo…

1 sat ago

MILJANA PROVJERAVA KOLIKO JE ZOLA JAK: Od njega ima samo jedan zahtjev

Miljana Kulić i Lazar Čolić Zola su razgovarali ispod trema. Naime, Zola je pohvalio Miljanin izgled…

1 sat ago

Foden najbolji igrač Premijer lige

Fudbaler Mančester sitija, Fil Foden proglašen je za najboljeg fudbalera Premijer lige. Uz to je…

2 sata ago

Inflacija u EU stabilna u aprilu

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu…

2 sata ago