in

Egrlić: Sljedeća godina predstavlja historijsku šansu za BiH

Slatka-Tajna.Eu

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je i ove godine tradicionalni novogodišnji prijem i druženje sa predstavnicima medija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Ahmet Egrlić je najprije pozdravio sve prisutne i zahvalio se na uspješnoj saradnji i podršci bh. privredi i Komori kroz sve ove godine.

Naglasio je kako su mediji važan segment svakog društva i privrede, posebno kada se govori o promociji i poboljšanju poslovnog ambijenta, te kazao kako će VKT BiH i dalje biti otvorena za svaki vid komunikacije i pružanja informacija u interesu javnosti.

Uz kratki osvrt na 2021. godinu i sve izazove koje je ona nosila, predsjednik je predstavnike medija upoznao i sa planovima i aktivnostima Komore u narednoj 2022. godini, te im na kraju uputio iskrene čestitke i lijepe želje za predstojeće praznike i Novu 2022. godinu.

“Ova godina će biti pozitivno okončana, rast izvoza je oko 29 posto u odnosu na 11 mjeseci prošle godine. Rast izvoza je veći čak i od rekordne 2019. godine i u apsolutnom iznosu je oko 3,3 milijarde KM. Za rast izvoza uglavnom je zaslužna povećana potražnja sa jedne strane u EU, našem ključnom tržištu, a sa druge strane poremećeni lanci snabdijevanja, tako da su robe sa Dalekog istoka postale preskupe. Transport brodovima je porastao za oko pet puta u predhodnih nekoliko godina, tako da to Balkan stavlja u jednu centralnu poziciju kada je riječ o lancima snabdijevanja”, naveo je Egrlić.

Smatra da ova i sljedećih nekoliko godina predstavljaju jednu od historijskih šansi za BiH ukoliko bi se kroz rasterećenja privrede, kroz podizanje konkurentnosti i poticaje u otvaranju novih kapaciteta, moglo doći u situaciju da BiH razvije svoju ekonomiju na jedan viši nivo.

“Nažalost, poznato je kakvo je stanje u zemlji i ja se nadam da će političari uz podršku međunarodne zajednice uspjeti prevazići razlike u stavovima i da će se posvetiti i u fokus staviti ekonomiju BiH jer to je nešto od čega svi živimo. Bez ekonomije neće biti ni ljudi, a činjenica je da mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu i pronalaze radna mjesta širom Evrope, posebno u Austriji i Njemačkoj. Ako nastavimo ovim tempom i dopustimo da nam odlaze mladi ljudi, postavit će se pitanje za šta će se političari boriti i da li će ta borba imati ikakvog efekta”, poručio je Egrlić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pored svega, nada se da će naredna godina imati trend rasta.

“Već vidimo najave za nove dodatne ugovore koje kupci iz inostranstva nude našim proizvođačima i mislimo da će se u tom smislu nastaviti rast izvoza. On će do kraja godine biti oko 14 milijardi KM što je zaista rekord i nije se desio u proteklih 20 godina. Taj rast izvoza nam ne smije davati previše optimizma jer je to u globalnim konstelacijama još uvijek nedovoljno i nije nešto što nas može zadovoljiti”, naglasio je on.

Osvrnuo se i na imidž Bosne i Hercegovine i koliko je on narušio odnose sa investitorima, koliko je njih koji su obustavili proces odluka da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

“Poznato je koliko su naše robe kvalitetnije od imidža BiH i koliko je poslovna zajednica bolji dio države nego što je to politika”, zaključio je predsjednik VTK BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Partizan poražen u Krasnodaru

NADICA ADEMOV: Nemam eksplicitnih snimaka