in

Veliki preokret: Lira naglo skočila nakon Erdoganovog poteza

Slatka-Tajna.Eu

Turska lira se vratila s rekordno niskih vrijednosti vrtoglavom brzinom, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkrio plan za podršku valuti i zaštitu lokalnih depozita od tržišnih kretanja.
Lira je dosegla dnevni maksimum od 11,0935 za dolar na početku trgovanja u utorak, ali je kasnije pala na 12,8373.

Ovo označava dramatično poboljšanje s rekordno niske vrijednosti od više od 18 lira za američki dolar koja je bila postignuta prije predsjednikove objave.

Uprsko divljim kolebanjima, zbog kojih je lira u jednom trenutku  porasla za oko 20 posto u odnosu na dolar, još uvijek je za više od 40 posto niža u odnosu na dolar do danas od početka godine.

U govoru Erdogan je iznio korake za garanciju štednje u lirama, rekavši da će se vlada uključiti i nadoknaditi gubitke depozitima u lirima ako njihova vrijednost u odnosu na čvrste valute padne iznad kamatnih stopa koje postavljaju banke.

To je nekonvencionalan pristup koji je izabrao predsjednik s nekonvencionalnim ekonomskim uvjerenjima: Erdogan se dugo bunio protiv kamatnih stopa, nazivajući ih “majkom svega zla” i inzistirajući da povećane stope uzrokuju inflaciju, a ne da je sprečavaju.

Njegovo dugogodišnje odbijanje podizanja kamatnih stopa i očita kontrola nad monetarnom politikom centralne banke odigrali su veliku ulogu u historijskom padu lire koji ju je doveo s manje od četiri za dolar u 2018. na 18 za dolar ove sedmice.

Inflacija u Turskoj trenutno iznosi 21 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Konkretni detalji o predsjedničkom planu tek se trebaju vidjeti – a analitičari su skeptični.

” Nedavni potez očito je vrlo značajan, ali također je vrijedno napomenuti da je lira samo nadoknadila gubitke koje je napravila u posljednje dvije sedmice, a deprecijacija je od početka godine do danas još uvijek vrlo značajna “,napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

U konačnici, čini se da mjere ne rješavaju temeljna pitanja koja su dovela do visoke inflacije i deprecijacije valute.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MI SMO SRETNI LJUDI: Maid i Ajla Hećimović očekuju blizance

U Sarajevu je otvoren NICS centar