in

Ugostitelji zadovoljniji, a i proračun bi mogao biti

Slatka-Tajna.Eu

Mjere za blagdane ipak ublažene

Foto: Dnevnik / HRT

Četvrti val epidemije u Hrvatskoj i dalje stagnira, ali nedovoljno da se uskoro još više rastereti naš zdravstveni sustav. Danas imamo 4226 novozaraženih, 10ak posto manje nego prije tjedan dana. Na oprez poziva i dalje vrlo visok udio pozitivnih među testiranima od gotovo 35%. Na COVID odjelima je i dalje više od dvije tisuće oboljelih, na respiratoru je 266 najtežih slučajeva. Preminulo je 36 osoba. 

Budući da je epidemiološka slika ipak malo bolja, najavljeno je blago ublažavanje mjera za Badnjak i Staru godinu, koje se odnosi na rad ugostiteljskih objekata.

U lokalu u Šibeniku pripreme za doček u punom su jeku. Jedino se dosad nije znalo do kada će moći biti otvoreni.

– Imamo programe za taj dan, imamo čime privući ljude, ali ne možemo ih dugo zadržati pa eto bit će dobro i do dva sata, kaže voditeljica ugostiteljskog objekta Katarina Tepić

Nakon sastanka ugostitelja sa Stožerom, odlučeno je: umjesto u ponoć, vrata će zatvoriti u dva sata ujutro. 

– Na neki način produžiti radno vrijeme, s 24. na 25. i s 31. na 1. sljedeće godine, produžavajući rad do 2 sata poslije ponoći, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš

Dva sata više – nije mnogo, ali ugostitelje ipak veseli.  

– Možemo ipak biti zadovoljni da su ipak imali sluha. Mislim Novu godinu dočekati sad da u 12 sati moramo goste ispratiti to stvarno ne bi imalo smisla uopće išta i raditi, kaže Žaklin Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja. 

No, i dva sata donijet će više kuna u blagajni. Jer, prosinac je mjesec u kojem najviše potrošimo.

Već prošlog tjedna broj fiskaliziranih računa bio je za 463% veći nego lani, a rasli su i iznosi. No prošle se godine slabo slavilo i malo trošilo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Usporedimo li prošli tjedan s onim u godini prije pandemije COVID-a, ipak je vidljivo da je 19% manje računa, a manji su i iznosi na računima, i to za 4%.

Prijedlog Ceha ugostitelja obrtničke komore ipak nije prošao.

– Mi smo Stožeru predlagali i tražili da bude do 4 sata, dobili smo odgovor do 2 sata da će biti. Pozdravljamo i takvu odluku. kaže predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić.

Još nije sigurno kako će se organizirati dočeci na otvorenom.

– Ono što je na svim županijskim stožerima, da sagledavajući lokalne epidemiološke situacije, procijene hoće li neke događaje, proslave na otvorenom opuštati ili ne, dodaje ministar Beroš.

Sigurno je zasad to da “fajrunta” u zoru neće biti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZA SVE JE KRIV INTERVJU: Jelena Đoković u zategnutim odnosima sa svekrvom

Engleski mediji javljaju: Bernardo Silva stavlja potpis?!