in

Selidbe – najčešće greške i kako da ih izbjegnete / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Selidbe – najčešće greške i kako da ih izbjegnete 

Prelazak iz jednog stana u drugi može biti poprilično stresno iskustvo, čak i u slučaju kada se selite iz iznajmljenog u vlastiti stan. Sa toliko toga na umu u ovom izazovnom trenutku života, normalno je, možda čak i očekivano da nešto zaboravite. 

Ako je došlo vrijeme da spakirate svoje stvari, dobro bi bilo da zastanete i razmislite koje su to najčešće greške prilikom selidbe. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako da ove greške izbjegnete i da započnete život u novom stanu sa što manje komplikacija. Pročitajte!

Zaboravili ste spakirati torbu osnovnih potrepština

Zamislite da je selidba poput pripreme za let avionom kada putujete na ljetovanje. Pored svih kofera uvijek trebate osigurati da u ručnoj prtljazi imate sve one stvari koje vam trebaju. Umjesto da osnovne potrepštine zaboravite negdje u koferu, stavite ih u torbu koju namjeravate držati pri sebi.

Da malo pomognemo – to su predmeti koji su vam neophodni u svakom trenutku: novčanik, pribor za osobnu higijenu, lijekovi, telefon, punjač. Najbolje je da napravite popis bitnih stvari koje želite da vam budu blizu u sljedećih 24-48 sati. Ako se selite s obitelji, napravite popis za svakog člana.

Foto: PR / Selidbe – najčešće greške i kako da ih izbjegnete 

Selite se bez agencije za selidbe

Budući da želite da se vaše stvari sigurno kreću od točke A do točke B, ključno je istražiti selidbene tvrtke prije vašeg dana selidbe. Dakle, umjesto da se selite samostalno ili u posljednji čas angažirate agenciju, izdvojite vrijeme da istražite tvrtke za transport na internetu. 

Usporedite tvrtke istražujući njihove cijene, online recenzije, te izjave o misiji i broj selidbi koje imaju iza sebe. Svi ovi čimbenici mogu vam pomoći da donesete ispravnu odluku o tome koju agenciju ćete unajmiti za selidbu.

Uzmite u obzir sve faktore. Možda tvrtka ima sjajne preporuke, ali nema iskustva selidbama na veće udaljenosti. Ako je mjesto vaše selidbe Beograd, na primjer, potrebna vam je agencija koja u svom portfoliju već ima selidbe do Beograda. Isto važi i ako se selite u Zagreb, Sarajevo ili neki treći udaljeni grad. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Previše vremena utrošeno na pakiranje

Iako je pakiranje glavni prioritet tijekom procesa selidbe, važno je ne trošiti sve svoje vrijeme na to. Najučinkovitiji način za pakiranje vaših stvari jeste da to obavite rijedom – prostoriju po prostoriju. Prema tome, prije nego što spakirate cijelu dječju sobu, na primjer, ne prelazite u spavaću ili kuhinju. Ovako pakirate predmete u kutije sa oznakom tj. naljepnicom za određenu sobu i osiguravate da se vaše dragocjene stvari ne izgube. 

Još jedan savjet za pakiranje je malo “dodatnog čišćenja”, kada ćete baciti ono što vam više nije potrebno. Odjeća koja nije više u trendu, sportska oprema koju niste upotrebili godinama, neispravni kućanski aparati? Selidba je sjajno vrijeme da pregledate svoje stvari i spakirate samo ono što zaista koristite. 

Korištenje pogrešnih kutija – rizik od oštećenja stvari

Iako je važno biti učinkovit, ne želite pretjerivati prepakiranjem ili pretrpavanjem kutija, ili još gore, korištenjem kutije pogrešne veličine. Prilikom pakiranja vodite računa o težini i veličini predmeta. Stručnjaci za selidbe preporučuju pakiranje težih predmeta u manje kutije, što će olakšati njihovo premještanje – poput knjiga, na primjer. Manje a lakše predmete spakirajte u veće kutije.

Pažljivo odaberite odgovarajuću kutiju za svaki predmet i izbjegnite bespotreban stres. Vaša leđa, noge, ruke i ostali članovi obitelji bit će vam zahvalni kasnije.

Foto: PR / Selidbe – najčešće greške i kako da ih izbjegnete 

Neoznačene kutije – velika pometnja

Označavanje kutija učinit će veliku razliku u vašoj selidbi. Ne zaboravite temeljito označiti što svaka kutija sadrži, bez obzira je li su u njoj lomljivi predmeti ili ne, kao i kojoj prostoriji pripadaju.

Označavanje kutija olakšat će vam proces raspakiranja. S opisnim oznakama znat ćete točno kamo bi svaka kutija trebala ići i koji predmeti su unutra. Vrijeme utrošeno na raspakiranje će se skratiti i nećete morati nagađati ili se nervirati jer ne znate što svaka kutija sadrži.

Zaboravili ste promijeniti adresu

Uz svu užurbanost i haos koji prate selidbe, neke stvari se jednostavno zaborave. Promjena adrese je jedna od njih, premda je i te kako važna u cjelokupnom procesu preseljenja. Većina ljudi se usredoči na one veće i „bitnije“ korake u selidbi, pakiranje, obezbjeđivanje pouzdanog transporta i slično. Zbog toga nije rijetkost da se ovaj „administrativni korak“ preskoči. Ipak, veoma je važno promijeniti adresu na vrijeme, tako da sva pošta, računi i isporuke stižu u vaš novi dom. 

Selidba bi trebalo biti uzbudljiv proces. Ne želite da uništite zbog neuspješnog planiranja. Izbjegavanjem ovih grešaka u velikoj mjeri ćete olakšati preseljenje i učiniti početak novog života znatno jednostavnijim.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VRAĆA SE U FORMU: Barbara Šegetin dva mjeseca nakon porođaja u teretani

MI SMO SRETNI LJUDI: Maid i Ajla Hećimović očekuju blizance